Deutsche Welle: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ

Deutsche Welle: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για το πολιτικό μέλλον της Μέρκελ Facebook Twitter
0

Στις διαβουλεύσεις των επόμενων ημερών θα κριθεί η προοπτική ενός κυβερνητικού συνασπισμού των χριστιανικών κομμάτων με Φιλελεύθερους και Πράσινους και πιθανώς το πολιτικό μέλλον της Άνγκελα Μέρκελ.

Μετά τις έντονες αντιπαραθέσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων Χριστιανοδημοκράτες, Bαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι, διανύουν τώρα ένα Σαββατοκύριακο εσωκομματικών διαβουλεύσεων πριν ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα η νέα φάση των διερευνητικών συνομιλιών όπου το ζητούμενο θα είναι η αναζήτηση βιώσιμων συμβιβασμών.


Τη Δευτέρα το βράδυ οι επικεφαλής των κομμάτων θα συναντηθούν για να συμφωνήσουν στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν, τα "big points", όπως τα χαρακτήρισε μέλος διαπραγματευτικής ομάδας.

Αν όλα πάνε καλά οι συνομιλίες θα ολοκληρωθούν μέχρι την άλλη Παρασκευή το απόγευμα, ενώ το βράδυ της ίδιας ημέρας η διαπραγματευτική ομάδα των κομμάτων θα προβεί σε έναν προσωρινό απολογισμό. Από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων θα κριθεί κατά πόσο υφίσταται ανάγκη περαιτέρω διαπραγματεύσεων.


Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το αργότερο την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου θα πρέπει οι διαπραγματευτές να έχουν καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την απόφαση των τεσσάρων κομμάτων αναφορικά με την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού.


Την αρχή θα την κάνουν οι Χριστιανοδημοκράτες. Σε δύο εβδομάδες, δηλαδή την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, το προεδρείο του κόμματος θα συνεδριάσει για να συζητήσει τα αποτελέσματα των διερευνητικών διαβουλεύσεων. Τη συνεδρίαση θα απασχολήσουν και οι αιτίες για τις σημαντικές απώλειες ψήφων στις πρόσφατες εκλογές.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν, πως μια επιτυχία στις συνομιλίες για το σχηματισμό κυβέρνησης θα βοηθούσε την Άνγκελα Μέρκελ να ξεπεράσει τον σκόπελο της συζήτησης για τους λόγους του εκλογικού φιάσκου σχετικά ανώδυνα. Διαφορετική θα είναι η κατάσταση αν προηγουμένως ναυαγήσει το εγχείρημα «Τζαμάικα». Σε αυτή την περίπτωση το προεδρείο των Χριστιανοδημοκρατών δεν θα συζητούσε μόνο για την αποτυχία στις εκλογές αλλά σχεδόν αναγκαστικά και για το πολιτικό μέλλον της καγκελαρίου.


Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συρία: Ισλαμιστικό dress code για γυναίκες στις παραλίες μετά την θεοκρατική αλλαγή στα σχολεία

Διεθνή / Συρία: Dress code με "φαρδιά και σεμνά" ρούχα και μπουρκίνι για τις γυναίκες στις παραλίες

Η κυβέρνηση του «τζιχαντιστή με το κοστούμι» Αχμέντ αλ Σαράα ζήτησε σήμερα από τις γυναίκες να φορούν μπουρκίνι ή ενδύματα που καλύπτουν πλήρως το σώμα στις δημόσιες παραλίες
LIFO NEWSROOM
Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Διεθνή / Τα ανερχόμενα αστέρια των ευρωπαϊκών ομολόγων: Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα κερδίζουν έδαφος

Τα ομόλογα Ιταλίας, Ισπανίας και Ελλάδας σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο, μειώνοντας το κόστος δανεισμού και πλησιάζοντας τα γερμανικά επιτόκια στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας
LIFO NEWSROOM
Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Στους 10 οι νεκροί - «Φρίκη που δεν περιγράφεται με λόγια»

Διεθνή / Πυροβολισμοί σε σχολείο στην Αυστρία: Τριήμερο εθνικό πένθος - Στους 10 οι νεκροί

O Αυστριακός πρόεδρος Αλεξάντερ Φαν ντερ Μπέλεν έκανε λόγο για «χτύπημα στην καρδιά της Αυστρίας» - Yπάρχουν και αρκετοί τραυματίες, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο
LIFO NEWSROOM
Οι Ναζί έκαναν σκοποβολή σε κρατούμενους από βαρεμάρα στο στρατόπεδο του Άλντερνι

Διεθνή / Οι Ναζί έκαναν σκοποβολή σε κρατούμενους από βαρεμάρα στο στρατόπεδο του Άλντερνι

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ Ghosts of Alderney, οι Γερμανοί φρουροί του στρατοπέδου Sylt συνήθιζαν κάθε Κυριακή να επιλέγουν περίπου δώδεκα άνδρες από τους φυλακισμένους
LIFO NEWSROOM