«Δεν είμαι σίγουρη πως είναι ζωντανός», δηλώνει η σύζυγός του εξαφανισμένου προέδρου της Ιντερπόλ

«Δεν είμαι σίγουρη πως είναι ζωντανός», δηλώνει η σύζυγός του εξαφανισμένου προέδρου της Ιντερπόλ Facebook Twitter
0

Η σύζυγος του πρώην προέδρου της Ιντερπόλ και υφυπουργού Δημόσιας Ασφάλειας της Κίνας Μενγκ Χονγκγουέι δηλώνει πως «δεν είναι σίγουρη ότι ο άντρας της είναι ζωντανός».

Η Γκρέις Μενγκ έσπασε τη σιωπή της και χωρίς να αποκαλύπτει την ταυτότητά της μίλησε στο ΒΒC από τη Γαλλία όπου βρίσκεται.

Στην πρώτη αυτή συνέντευξη, η σύζυγος του πρώην προέδρου της Ιντερπόλ πρόσθεσε ότι δεν έχει κανένα νέο για το αν είναι καλά ο Χογκγουέι και ότι της είπαν ότι αυτή αποτελεί τώρα στόχο.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για πολιτική δίωξη. Δεν είμαι σίγουρη ότι ζει», δήλωσε.

«Είπα στα παιδιά μου ότι ο μπαμπάς έχει φύγει για ένα μεγάλο επαγγελματικό ταξίδι», διηγήθηκε με σπασμένη φωνή. 

Ο διεθνής αστυνομικός θεσμός είχε ανακοινώσει στις 7 Οκτωβρίου την παραίτηση με άμεση ισχύ του προέδρου του, του οποίου αγνοείτο η τύχη για περισσότερες από δέκα ημέρες μετά την επιστροφή του στην Κίνα στα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Η σύζυγός του, η οποία είχε δηλώσει την εξαφάνισή του στην γαλλική αστυνομία, εκφράζοντας ανησυχία για αυτόν, είχε την ίδια μέρα πει σε δημοσιογράφους στην Λιόν, όπου βρίσκεται η διεθνής έδρα της Ιντερπόλ, ότι ο 64χρονος σύζυγός της βρίσκεται σε κίνδυνο.

Την επομένη το Πεκίνο είχε ανακοινώσει ότι ο Μενγκ δωροδοκήθηκε και είναι ύποπτος ότι παραβίασε τον νόμο, ενώ προηγουμένως οι κινεζικές αρχές είχαν γνωστοποιήσει ότι διεξάγουν έρευνα εναντίον του.

Στην συνέντευξη αυτή που παραχώρησε τώρα στο BBC η Μενγκ σημείωσε επίσης ότι έχει δεχθεί πολλά απειλητικά τηλεφωνήματα, τα οποία την έκαναν να σκεφτεί ότι αυτή αποτελεί στόχο στη Γαλλία.

«Είναι βάναυσοι. Είναι αισχροί», συμπλήρωσε επίσης αναφερόμενη στις κινεζικές αρχές. «Πρέπει να το αντιμετωπίσω, δεν θέλω άλλες γυναίκες ή παιδιά να ζήσουν αυτό που ζω εγώ».

Η Εθνική Επιτροπή Επίβλεψης, η οποία διερευνά την υπόθεση του Μενγκ, μπορεί να κρατήσει μυστικά για έξι μήνες έναν ύποπτο, χωρίς να ενημερώσει την οικογένειά του ή να του επιτρέψει να έχει πρόσβαση σε δικηγόρο.

Σε περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο στελέχη έχουν επιβληθεί κυρώσεις στο πλαίσιο της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που εξαπέλυσε ο Σι Τζινπίνγκ από την άνοδό του στην εξουσία στα τέλη του 2012. Οι επικριτές του δηλώνουν ότι η εκστρατεία αυτή χρησιμοποιείται επίσης για να εξαλειφθούν οι εσωτερικοί αντίπαλοί του.

Οι συγγενείς έκπτωτων αξιωματούχων εμποδίζονται εν γένει από τις κινεζικές αρχές να εκφράζονται. Οι δηλώσεις της Γκρέις Μενγκ ενώπιον τηλεοπτικών καμερών δεν είναι κάτι το συνηθισμένο και προκαλούν αναμφιβόλως αμηχανία στο Πεκίνο.

Η εκλογή του Μενγκ Χονγκγουέι στην προεδρία της Ιντερπόλ τον Νοέμβριο του 2016 είχε αντιμετωπιστεί ως μια νίκη για την Κίνα, παρά τις ανησυχίες που είχε εγείρει μεταξύ των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Με πληροφορίες από  BBC/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ