«Δειλά» βήματα ελευθερίας στη Σαγκάη: Αίρονται περιορισμοί - «Δύσκολο να πιστέψεις ότι συμβαίνει»

«Δειλά» βήματα ελευθερίας στη Σαγκάη: Αίρονται οι περιορισμοί - «Δύσκολο να πιστέψεις ότι συμβαίνει» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA/ALEX PLAVEVSKI
0

Οι Αρχές της Σαγκάης άρχισαν να αφαιρούν τις περιφράξεις από συγκροτήματα κατοικιών και να βγάζουν τις αστυνομικές κορδέλες από δημόσια κτήρια και πλατείες καθώς οι περιορισμοί κατά του κορωνοϊού έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν. 

Το απόγευμα της Δευτέρας επετράπη σε κατοίκους να βγουν από τα σπίτια τους και να κάνουν μία, σύντομη βόλτα, στις γειτονιές τους. Το αίσθημα της ανακούφισης διάχυτο, αλλά η ανησυχία πάντα παρούσα καθώς το δίμηνο lockdown αίρεται με δειλά βήματα. 

«Νιώθω λίγο αγχωμένος» σημείωσε ο Joseph Mak. «Είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι συμβαίνει στ' αλήθεια» παραδέχθηκε. 

Η παρατεταμένη καραντίνα έχει οδηγήσει σε λαϊκή οργή καθώς πλην των ατομικών προβλημάτων, υπάρχουν επιπτώσεις και στην οικονομία της πόλης. 

Από αύριο, Τετάρτη, πολίτες θα λάβουν πάσο για να βγουν από τα διαμερίσματά τους και να επιστρέψουν στις δουλειές τους - για μερικές ώρες - ενώ θα επανεκκινήσει και η λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς. 

«Αυτή είναι η μέρα την οποία ονειρευόμασταν εδώ και πολύ καιρό» σημείωσε η εκπρόσωπος του κυβερνήτη της πόλης, μιλώντας σε δημοσιογράφους. 

«Όλοι έχουν θυσιάσει πολλά. Αυτή η μέρα είναι αποτέλεσμα μίας δύσκολης νίκης και πρέπει να την προστατεύσουμε και να καλωσορίσουμε πίσω τη Σαγκάη που γνωρίζουμε και μας έχει λείψει» συμπλήρωσε. 

Άρση περιορισμών

Οι περιορισμοί θα χαλαρώσουν για περίπου 22,5 εκατομμύρια ανθρώπους σε περιοχές χαμηλού κινδύνου. Οι κάτοικοι θα εξακολουθήσουν να φορούν μάσκες και να αποφεύγουν συγκεντρώσεις.

Τα εστιατόρια δεν θα μπορούν να σερβίρουν σε εσωτερικούς χώρους. Τα καταστήματα, παράλληλα, θα μπορούν να λειτουργούν στο 75% της χωρητικότητάς τους, ενώ τα γυμναστήρια θα επαναλειτουργήσουν σε δεύτερο χρόνο.

Οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν τεστ ανά 72 ώρες για να επιβιβαστούν στα ΜΜΜ και να μπουν σε δημόσιους χώρους.

Τα κρούσματα Covid και οι στενές επαφές τους, παραμένουν σε καραντίνα. 

Ανησυχία για την οικονομία

Την ίδια ώρα, ωστόσο, επιχειρηματίες εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις του lockdown.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε ο Todd Pearson, διευθυντής εταιρείας που διαχειρίζεται χώρους εστίασης αλλά και γυμναστήρια, ο οποίος εξέφρασε τις ελπίδες του να επανεκκινήσει η οικονομία και να μην οδηγηθούν σε νέες συρροές κρουσμάτων.

«Ελπίζω ότι θα επισπεύσουν τα πράγματα για να επανεκκινήσει η οικονομία» δήλωσε. «Ελπίζω μόνο να μην είναι σε κόστος περισσότερων κρουσμάτων. Δεν είμαι σίγουρος ότι πολλές επιχειρήσεις ή οι άνθρωποι θα μπορούσαν να αντέξουν πολύ περισσότερο».

Η πορεία των νέων περιστατικών είναι πτωτική, με τη Σαγκάη να ανακοινώνει τη Δευτέρα 31 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη ημέρα ήταν 67.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Διεθνή / Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απευθύνουν έκκληση για βοήθεια - Ο αριθμός των νεκρών ξεπέρασε τους 900

Συνεχίζονται ακατάπαυστα οι έρευνες των σωστικών συνεργείων μετά τον φονικό σεισμό των 6 Ρίχτερ - Οι διασώστες δίνουν μάχη για να φτάσουν σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές
LIFO NEWSROOM
Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Διεθνή / Γάζα: Το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία, σύμφωνα με την Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών υιοθέτησε ψήφισμα στο οποίο αναφέρει ότι πληρούνται τα νομικά κριτήρια που στοιχειοθετούν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Κίνα: Γιατί είναι εκεί ο Πούτιν και ο Κιμ Γιονγκ-ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Διεθνή / Γιατί βρίσκονται στην Κίνα Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν, και τι είναι ο «άξονας της αναταραχής»;

Πώς εξηγούν οι αναλυτές το γεγονός ότι την στρατιωτική παρέλαση για την Ημέρα της Νίκης στο Πεκίνο θα παρακολουθήσουν οι ηγέτες της Ρωσίας και της Βόρειας Κορέας, μαζί με τον πρόεδρο του Ιράν
LIFO NEWSROOM
Σε επιφυλακή οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Διεθνή / Σε επιφυλακή το ΝΑΤΟ για την άσκηση «Zapad 2025» Ρωσίας με Λευκορωσία - Προειδοποίηση και από την Ουκρανία

Η άσκηση «Zapad 2025» περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- ασκήσεις ετοιμότητας για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων και των ρωσικής κατασκευής υπερηχητικών πυραύλων Oreshnik
LIFO NEWSROOM
Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για την ευκολότερη πρόσβαση στην άμβλωση

Διεθνή / Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Κατατέθηκε αίτημα για ευκολότερη και ασφαλέστερη πρόσβαση στην άμβλωση

Με περισσότερες από 1 εκατομμύριο υπογραφές, η ευρωπαϊκή πρωτοβουλία πολιτών «Η Φωνή μου, η Επιλογή μου» υπέβαλε το αίτημά της για τη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης που θα καταστήσει την άμβλωση πιο προσβάσιμη
LIFO NEWSROOM