Δανία: Θανατώνονται μινκ που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό

Δανία: Θανατώνονται μινκ που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό Facebook Twitter
Δανία: Θανατώνονται τα μινκ που βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό (Pixabay)
0

Τα μινκ σε φάρμα της Δανίας που βρέθηκαν να έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό πρόκειται να θανατωθούν, σύμφωνα με τις δανέζικες αρχές.

Το ξέσπασμα αυτό του κορωνοϊού είναι το πρώτο στη Δανία, τον μεγαλύτερο παραγωγό βιζόν στον κόσμο, αλλά έρχεται λίγο μετά τον εντοπισμό του ιού σε 13 εκτροφεία βιζόν στην Ολλανδία.

Εκεί διατάχθηκε να θανατωθούν περίπου 570.000 μινκ.

«Η κυβέρνηση αποφάσισε, με βάση τις αρχές για την προφύλαξη του κοινού, ότι το μολυσμένο απόθεμα βιζόν θα εξοντωθεί για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος πιθανής εξάπλωσης της νόσου», δήλωσε η αρμόδια επιτροπή της Δανίας.

Τα μινκ στη μονάδα αυτή στη Δανία υποβλήθηκαν σε τεστ όταν ένας άνθρωπος, που είχε σχέση με τη μονάδα, βρέθηκε θετικός στον νέο κορωνοϊό.

Μαζί με τα μινκ που θα θανατωθούν αναμένεται να καταστραφεί και όλο το απόθεμα που υπήρχε στις φάρμες, υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού.

Το ξέσπασμα της νόσου στις μονάδες εκτροφής μινκ στην Ολλανδία πιστεύεται ότι προήλθε από τους ανθρώπους που τις διαχειρίζονται και μετά εξαπλώθηκε στα ζώα.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του Μαΐου οι αρχές της Ολλανδίας ανακοίνωσαν ότι απαγορεύουν τη μεταφορά μινκ σε εθνικό επίπεδο, μετά τη νόσο Covid-19 που εκδήλωσαν δυο εργαζόμενοι σε αγρόκτημα εκτροφής μινκ στο νότο της χώρας «πιθανόν» μέσω των μικρών θηλαστικών.

Με το ζήτημα είχε ασχοληθεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο οποίος την επομένη της σχετικής ανακοίνωσης δήλωσε πως οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι «τα πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» του νέου κορωνοϊού από ζώο σε άνθρωπο.

Με πληροφορίες των Reuters/New York Times

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ