ΠΟΥ για μολύνσεις από μινκ: Ίσως τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» κορωνοϊού από ζώο

ΠΟΥ για μολύνσεις από μινκ: Ίσως τα «πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» κορωνοϊού από ζώο Facebook Twitter
EPA
0

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι πιθανές περιπτώσεις μόλυνσης Ολλανδών από μινκ μπορεί να είναι «τα πρώτα γνωστά κρούσματα μετάδοσης» του νέου κορωνοϊού από ζώο σε άνθρωπο.

Μετά την ανακοίνωση ενός πρώτου «εύλογου» κρούσματος την περασμένη εβδομάδα, οι ολλανδικές αρχές εκτίμησαν χθες, Δευτέρα «πολύ πιθανό» ένας δεύτερος εργαζόμενος σε μονάδα εκτροφής μινκ στην Ολλανδία να προσβλήθηκε από τον ιό που προκαλεί η πανδημία Covid-19 μέσω των μικρών θηλαστικών. Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι είχε επικοινωνήσει με τους Ολλανδούς ερευνητές που εξετάζουν το θέμα, υπογραμμίζοντας ότι «μέχρι σήμερα, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις».

«Αυτές θα ήταν οι πρώτες γνωστές περιπτώσεις μετάδοσης από ζώο σε άνθρωπο», ανακοίνωσε ο ΠΟΥ σε email που έστειλε στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ωστόσο, συνεχίζουμε να συλλέγουμε και να εξετάζουμε άλλα δεδομένα για να καταλάβουμε εάν τα ζώα και τα ζώα συντροφιάς μπορούν να μεταδώσουν την ασθένεια», πρόσθεσε ο διεθνής οργανισμός. Η πανδημία Covid-19 έχει σκοτώσει σχεδόν 350.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που εμφανίστηκε, τον Δεκέμβριο, στην περιοχή Ουχάν της Κίνας.

Οι εργασίες των ερευνητών του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν έδειξαν ότι η αλληλουχία του γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού είναι 80% παρόμοια με εκείνη του SARS (Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο) που προκάλεσε μια προηγούμενη επιδημία το 2002-2003 και κατά 96% με εκείνη του κορωνοϊού της νυχτερίδας. Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνητών συμφωνεί ότι ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, που προκάλεσε την πανδημία, πιθανόν γεννήθηκε στη νυχτερίδα, αλλά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πέρασε από άλλο είδος, που δεν είναι ακόμη γνωστό, πριν μεταδοθεί στον άνθρωπο.

Αυτό το κομμάτι του παζλ είναι που η διεθνής επιστημονική κοινότητα και ο ΠΟΥ ελπίζουν να ανακαλύψουν προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τι συνέβη, να στοχεύσουν καλύτερα τις επικίνδυνες πρακτικές και να αποφύγουν μια νέα πανδημία.

Η συζήτηση για την προέλευση του ιού έχει επίσης διπλωματικές επιπτώσεις, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να κατηγορούν ένα κινεζικό εργαστήριο στην Ουχάν ότι από αυτό προήλθε ο κορωνοϊός, κάτι που αρνείται το Πεκίνο. Η Κίνα δήλωσε την Κυριακή "έτοιμη" για διεθνή συνεργασία προκειμένου να βρεθεί η πηγή του νέου κορωνοϊού, μια συνεργασία στην οποία δεν πρέπει να υπάρξει καμιά "πολιτική παρέμβαση".

Στη Γενεύη, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπεγέσους δήλωσε τη Δευτέρα ότι η συζήτηση για την προέλευση του ιού δεν είναι καινούργια και ότι το Πεκίνο και ο ΠΟΥ «είχαν συμφωνήσει» στην αρχή της επιδημίας για την ανάγκη διερεύνησης της προέλευσής της.

«Αυτό δεν είναι νέο, η συζήτηση είχε ήδη αρχίσει και υπήρχε ήδη συμφωνία», δήλωσε ο Τέντρος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Χωρίς τηλέφωνο και ίντερνετ καθώς ο ισραηλινός στρατός προελαύνει - «Είναι κακός οιωνός»

Η Παλαιστινιακή Εταιρεία Τηλεπικοινωνιών ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι υπηρεσίες της διακόπηκαν «λόγω της συνεχιζόμενης επίθεσης και της στοχοποίησης των κύριων διαδρομών του δικτύου»
LIFO NEWSROOM
Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των New York Times για 15 δισ. δολάρια κρύβει κάτι σοβαρό

Διεθνή / Πώς ο Τραμπ, εμμονικά και ξεδιάντροπα, προσπαθεί να κατεδαφίσει τα κορυφαία media

Η αγωγή του Τραμπ εναντίον των «New York Times» για 15 δισ. δολάρια κρύβει μια άρρωστη εμμονή του με τα media. Θέλει να κατεδαφίσει ακόμη έναν ζωτικής σημασίας θεσμό και να αποδυναμώσει τη νομική προστασία των μέσων ενημέρωσης.
THE LIFO TEAM
Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Διεθνή / Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών μιλά για «real estate bonanza» στη Γάζα εν μέσω βομβαρδισμών

Οι δηλώσεις έγιναν ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις συνέχισαν για δεύτερη ημέρα τις επιχειρήσεις στη Γάζα, με τον τοπικό απολογισμό να ξεπερνά τους 100 νεκρούς μέσα σε μία ημέρα μόνο στην πόλη της Γάζας
LIFO NEWSROOM
«Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Άγνωστο το μέλλον για τα βαριά τραυματισμένα παιδιά της Γάζας

Διεθνή / «Προσευχόμαστε να έρθει η βίζα πριν τον θάνατο» - Το άγνωστο μέλλον των βαριά τραυματισμένων παιδιών της Γάζας

Δεκάδες τραυματισμένα παιδιά από τη Γάζα βρίσκονται εγκλωβισμένα στην Αίγυπτο και «επικίνδυνα» μακριά από τη θεραπεία τους, μετά την αιφνίδια απαγόρευση του Τραμπ για την είσοδο Παλαιστινίων στις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος και βασίλισσα Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM