Το CNN αποδομεί τις ανακοινώσεις Πούτιν: Οι λόγοι που η επιστράτευση είναι καταδικασμένη να αποτύχει

Το CNN αποδομεί τις ανακοινώσεις Πούτιν: Οι λόγοι που η επιστράτευση είναι καταδικασμένη να αποτύχει Facebook Twitter
0

Μετά τις συνεχόμενες ήττες στην Ουκρανία, το τελευταίο διάστημα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε μερική επιστράτευση προκειμένου να ενισχύσει τα στρατεύματά του, απειλώντας για ακόμη μία φορά τη Δύση.

Ο Ρώσος πρόεδρος υπέγραψε, ήδη, διάταγμα μερικής επιστράτευσης των Ρώσων, λέγοντας ότι διαδικασίες στρατολόγησης να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Οι ανακοινώσεις του Πούτιν προκάλεσαν κύμα αντιδράσεων με πολίτες να πραγματοποιούν συγκεντρώσεις ενάντια στην απόφαση. «Όχι στον πόλεμο!» και «Καμία επιστράτευση!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

Ανάλυση του CNN: Γιατί η επιστράτευση του Πούτιν θα αποτύχει

Ο Μπραντ Λέντον, με άρθρο του στο CNN, αναλύει τους λόγους που η επιστράτευση του Πούτιν είναι καταδικασμένη να αποτύχει.

Σύμφωνα με τον Λέντον, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να επιστρατεύσει όσα στρατεύματα θέλει, αλλά η Ρωσία δεν έχει τρόπο να παρέχει σε αυτά την εκπαίδευση και τα όπλα που χρειάζονται για να πολεμήσουν στην Ουκρανία σύντομα.

Ο αρθρογράφος αναφέρεται τόσο στις ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου, όσο και στις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σχετικά με την επιστράτευση και τους 300. 000 εφέδρους που θα καλέσει η Μόσχα.

Αν καταλήξουν να αντιμετωπίσουν τα ουκρανικά όπλα στην πρώτη γραμμή του μετώπου, είναι πιθανό να γίνουν οι νεότερες απώλειες στην εισβολή που ξεκίνησε ο Πούτιν πριν από επτά μήνες.

«Ο ρωσικός στρατός δεν είναι προς το παρόν εξοπλισμένος για να αναπτύξει γρήγορα και αποτελεσματικά 300.000 εφέδρους», δήλωσε Alex Lord, ειδικός σε θέματα Ευρώπης και Ευρασίας στην εταιρεία στρατηγικών αναλύσεων Sibylline στο Λονδίνο.

«Η Ρωσία αγωνίζεται ήδη να εξοπλίσει αποτελεσματικά τις επαγγελματικές της δυνάμεις στην Ουκρανία, μετά από σημαντικές απώλειες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου», πρόσθεσε.

Οι νίκες της Ουκρανίας, το τελευταίο διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο την ανακατάληψη εδαφών, αλλά και την απώλεια στρατιωτών.

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου νωρίτερα αυτή την εβδομάδα δήλωσε ότι η ανάλυση από δυτικούς εμπειρογνώμονες και τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες διαπίστωσε ότι η Ρωσία είχε χάσει το 50% έως 90% της δύναμής της σε ορισμένες μονάδες λόγω αυτής της επίθεσης, καθώς και τεράστιες ποσότητες οπλισμού.
Και αυτό έρχεται να προστεθεί στις συγκλονιστικές απώλειες εξοπλισμού κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Ο ιστότοπος πληροφοριών ανοικτού κώδικα Oryx, χρησιμοποιώντας μόνο απώλειες που επιβεβαιώνονται από φωτογραφίες ή βίντεο, διαπίστωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περισσότερα από 6.300 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων 1.168 αρμάτων μάχης, από την έναρξη των μαχών.

«Στην πράξη, δεν έχουν αρκετό σύγχρονο εξοπλισμό ... για τόσα πολλά νέα στρατεύματα», δήλωσε ο Jakub Janovsky, στρατιωτικός αναλυτής στο ιστολόγιο Oryx.

Ο JT Crump, διευθύνων σύμβουλος της Sibylline και βετεράνος του βρετανικού στρατού, δήλωσε ότι η Ρωσία έχει αρχίσει να υποφέρει από ελλείψεις πυρομαχικών και αναζητά πηγές για βασικά εξαρτήματα, ώστε να μπορεί να επισκευάσει ή να κατασκευάσει αντικαταστάτες για τα όπλα που χάνονται στο πεδίο της μάχης.

Η Μόσχα δεν έχει χάσει μόνο άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικά, αλλά σε πολλές περιπτώσεις, τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν τα βασικά στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου ενός σαφούς ορισμού του για τι διακινδυνεύουν τη ζωή τους.

Παρά τη διαταγή επιστράτευσης της Τετάρτης, ο Πούτιν εξακολουθεί να αποκαλεί την Ουκρανία «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» και όχι πόλεμο.

Οι Ουκρανοί στρατιώτες γνωρίζουν ότι πολεμούν για την πατρίδα τους. Πολλοί Ρώσοι στρατιώτες δεν έχουν ιδέα γιατί βρίσκονται στην Ουκρανία.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, χαρακτήρισε την ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης του Πούτιν «σημάδι απελπισίας».

«Νομίζω ότι οι άνθρωποι σίγουρα δεν θέλουν να πάνε σε έναν πόλεμο που δεν καταλαβαίνουν… Οι άνθρωποι θα οδηγούνταν στη φυλακή αν αποκαλούσαν τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία πόλεμο και τώρα ξαφνικά πρέπει να πάνε και να πολεμήσουν απροετοίμαστοι, χωρίς όπλα, χωρίς αλεξίσφαιρα, χωρίς κράνη», ανέφερε.

Αλλά ακόμη και αν είχαν όλον τον εξοπλισμό, τα όπλα και τα κίνητρα που χρειάζονται, το να εκπαιδευτούν γρήγορα 300.000 στρατιώτες για μάχη θα ήταν αδύνατο, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

«Ούτε οι επιπλέον αξιωματικοί ούτε οι εγκαταστάσεις που είναι απαραίτητες για μια μαζική κινητοποίηση υπάρχουν τώρα στη Ρωσία, δήλωσε ο Trent Telenko, πρώην ελεγκτής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Αμυντικών Συμβάσεων των ΗΠΑ, ο οποίος έχει μελετήσει τη ρωσική διοικητική επιμελητεία.

Οι μεταρρυθμίσεις του 2008, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τον επαγγελμαυοποίηση του ρωσικού στρατού, αφαίρεσαν πολλές από τις δομές εφοδιασμού, διοίκησης και ελέγχου που κάποτε επέτρεπαν στις δυνάμεις της παλιάς Σοβιετικής Ένωσης να εκπαιδεύουν και να εξοπλίζουν γρήγορα τεράστιους αριθμούς στρατευμένων.

Ο Lord επισήμανε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μήνες για να συγκεντρωθούν, να εκπαιδευτούν και να αναπτυχθούν οι Ρώσοι έφεδροι.

Όπως εξήγησε, «τότε, θα βρισκόμαστε στα βάθη ενός ουκρανικού χειμώνα. Ως εκ τούτου, είναι απίθανο να δούμε μια εισροή εφέδρων να έχει σοβαρό αντίκτυπο στο πεδίο της μάχης μέχρι την άνοιξη του 2023 - και ακόμη και τότε είναι πιθανό να είναι ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι και ανεπαρκώς εξοπλισμένοι».

Ο Mark Hertling, πρώην στρατηγός του αμερικανικού στρατού και αναλυτής του CNN, δήλωσε ότι έχει δει από πρώτο χέρι πόσο κακή μπορεί να είναι η ρωσική εκπαίδευση κατά τη διάρκεια επισκέψεων στη χώρα.

«Ήταν απαίσια... υποτυπώδεις πρώτες βοήθειες, πολύ λίγες προσομοιώσεις για την εξοικονόμηση πόρων και... το πιο σημαντικό... τραγική ηγεσία», έγραψε στο Twitter.

«Η τοποθέτηση "νεοσύλλεκτων" σε μια πρώτη γραμμή που έχει κατακρεουργηθεί, έχει χαμηλό ηθικό και οι οποίοι δεν θέλουν να βρίσκονται εκεί προμηνύει περισσότερη ρωσική καταστροφή», πρόσθεσε,

Από την πλευρά του ο Telenko ανέφερε ότι τα πρόσφατα κινητοποιημένα στρατεύματα πιθανότατα θα γίνουν απλώς οι τελευταίες απώλειες στον πόλεμο του Πούτιν.

«Η Ρωσία μπορεί να επιστρατεύσει, δεν μπορεί, όμως να τους εκπαιδεύσει γρήγορα, να τους εξοπλίσει και κυρίως να τα καθοδηγήσει».

«Ανεκπαίδευτα σώματα 20 έως 50 ανδρών με AK και χωρίς ασυρμάτους θα καταρρεύσουν στην πρώτη επίθεση του ουκρανικού πυροβολικού ή τεθωρακισμένου», είπε.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ