Την εξαιρετικά δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τουρκία και προσωπικά ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο περιγράφει δημοσίευμα του Business Insider.

 

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο Ερντογάν τελεί πλέον σε «απόγνωση» καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνεχίζει να μην τον παίρνει τηλέφωνο, παρά τις προσπάθειες της Άγκυρας να στείλει μήνυμα στην Ουάσινγκτον ότι είναι έτοιμη να συζητήσει για τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες.

 

Η επικείμενη δίκη της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank σε δικαστήριο του Μανχάταν για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν δεν αποκλείεται να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο την επικοινωνία των δύο ηγετών, όπως ανέφερε Ευρωπαίος διπλωμάτης. «Ο Μπάιντεν γνωρίζει ποιος έχει την πραγματική δύναμη στη σχέση (σ.σ. ΗΠΑ-Τουρκίας) και ίσως να μην τηλεφωνήσει στον Ερντογάν πριν τη δίκη της Halkbank, εκτός κι αν υπάρξει κάποια κρίση», σχολίασε.

 

Το «ξέπλυμα» της Halkbank

 

Η τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank κατηγορείται από τις δικαστικές αρχές των ΗΠΑ ότι ξέπλυνε περίπου 20 δισ. δολάρια για λογαριασμό ιρανικών οντοτήτων, παρά τις κυρώσεις, και ότι ο τουρκο-ιρανός επιχειρηματίας Ρέζα Ζαράμπ δωροδόκησε Τούρκους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και υπουργό, προκειμένου να διευκολυνθεί η τραπεζική απάτη της Halkbank.

 

Αν η υπόθεση προχωρήσει στα δικαστήρια, η Halkbank κινδυνεύει με πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων και, ακόμα χειρότερα, να αποκλειστεί από το διεθνές τραπεζικό σύστημα, προκαλώντας πλήγμα τόσο στο  χρηματοπιστωτικό σύστημα της Τουρκίας, όσο και γενικότερα στην οικονομία της χώρας.

 

«Οι κινήσεις του Ερντογάν δείχνουν ότι κατανοεί πως ο Μπάιντεν δεν πρόκειται να “κλείσει τα μάτια” στις πράξεις του όπως έκανε ο Τραμπ. Τώρα πρέπει να συνεργαστεί με τον Μπάιντεν σε πολλά ζητήματα, αλλά το μεγάλο “αγκάθι” παραμένει στο τραπέζι και πιθανόν θα λυθεί στα δικαστήρια», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

 

Σημειώνεται, δε, ότι ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Γερουσίας ζήτησε από τον νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μέρικ Γκάρλαντ, να επιταχύνει τις διαδικασίες της υπόθεσης και να παραδώσει στο Κογκρέσο όλα τα στοιχεία σχετικά με τις επικοινωνίες αξιωματούχων της κυβέρνησης Τραμπ με την Τουρκία που αφορούσαν την προσπάθεια «θαψίματος» του σκανδάλου της Halkbank.

 

Με πληροφορίες από Business Insider