Βρυξέλλες: 50 χιλ. διαδηλωτές κατά των μέτρων- Η ΕΕ καταδικάζει την επίθεση σε εγκαταστάσεις της ΕΥΕΔ

Βρυξέλλες: 50 χιλ. διαδηλωτές κατά των μέτρων- ΗΕΕ καταδικάζει την επίθεση σε εγκαταστάσεις της ΕΥΕΔ Facebook Twitter
EPA
0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την επίθεση στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης στις Βρυξέλλες κατά την διάρκεια της σημερινής πορείας κατά των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ με ανάρτησή του στο Twitter καταδίκασε «την άνευ λόγου καταστροφή και τη βία στη σημερινή διαδήλωση στις Βρυξέλλες, η οποία ήταν και εναντίον των εγκαταστάσεων της ΕΥΕΔ (Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης», ενώ ευχαρίστησε τις γυναίκες και τους άνδρες της αστυνομίας για τις ενέργειές τους.

Ανάλογη δήλωση και από την πρόεδρο του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα η οποία τόνισε ότι «οι σημερινοί βανδαλισμοί, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης στις εγκαταστάσεις της ΕΥΕΔ στις Βρυξέλλες είναι τόσο εξωφρενικοί όσο και άνευ λογικής»

Τόνισε δε ότι «η ΕΥΕΔ υποστηρίζει την ειρήνη, τον διάλογο, την ασφάλεια» και προσθέτει ότι «το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στέκεται δίπλα στους συναδέλφους μας και καταδικάζει αυτές τις πράξεις».

H βία δεν γίνεται ανεκτή τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

«Το δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης, της κριτικής ή της διαμαρτυρίας είναι ιερό στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες μας. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή βία. Θέλω να εκφράσω την πλήρη υποστήριξή μου στις δυνάμεις ασφαλείας και στα θύματα της βίας και των λεηλασιών σήμερα στις Βρυξέλλες» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Νωρίτερα, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες κατά των περιορισμών για τον COVID-19, ενώ ορισμένοι συγκρούστηκαν με την αστυνομία που απάντησε με κανόνια νερού και δακρυγόνα για να τους διαλύσει κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στις διαδηλώσεις συμμετείχαν περίπου 50.000 άτομα, σύμφωνα με την βελγική αστυνομία.

Στην αρχή το κλίμα ήταν ειρηνικό καθώς οι διαδηλωτές φώναζαν, κουνώντας πλακάτ και μπαλόνια με συνθήματα όπως: «Θέλουμε να είμαστε ξανά ελεύθεροι» και «Όχι το εισιτήριο σκλάβου του Covid», μια αναφορά για τα εμβολιαστικά πάσο που απαιτούνται για ορισμένες δραστηριότητες.

«Εγώ δεν είμαι αντεμβολιαστής, είμαι αντιδικτάτορας», έγραφε ένα πλακάτ.

Τα προβλήματα ξέσπασαν αργότερα, με την αστυνομία να συλλαμβάνει πάνω από 60 άτομα, ενώ τρεις αστυνομικοί και 12 διαδηλωτές μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μερικοί διαδηλωτές έριξαν πυροτεχνήματα με την αστυνομία να απαντά με κανόνια νερού. 

Το Βέλγιο αντιμετωπίζει ένα πέμπτο κύμα λοιμώξεων, με την κορύφωση να αναμένεται μετά από τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Περίπου το 89% των Βέλγων ενηλίκων είναι πλήρως εμβολιασμένοι και το 67% έχει λάβει τώρα επίσης αναμνηστική δόση.

Το Βέλγιο ανακοίνωσε μια ελαφρά χαλάρωση των μέτρων του κορωνοϊού την Παρασκευή, παρά τα νέα κρούσματα που σημειώνουν αριθμούς ρεκόρ.

Οι αρχές τόνισαν ωστόσο ότι οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ενισχυτικές δόσεις μετά από πέντε μήνες για να έχουν ισχύ τα εμβολιαστικά πάσο προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται σε μπαρ, κινηματογράφους και πολλούς άλλους δημόσιους χώρους.

Βρυξέλλες: 50 χιλ. διαδηλωτές κατά των μέτρων- ΗΕΕ καταδικάζει την επίθεση σε εγκαταστάσεις της ΕΥΕΔ Facebook Twitter
EPA

Βρυξέλλες: 50 χιλ. διαδηλωτές κατά των μέτρων- ΗΕΕ καταδικάζει την επίθεση σε εγκαταστάσεις της ΕΥΕΔ Facebook Twitter
EPA

Βρυξέλλες: 50 χιλ. διαδηλωτές κατά των μέτρων- ΗΕΕ καταδικάζει την επίθεση σε εγκαταστάσεις της ΕΥΕΔ Facebook Twitter
EPA

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ