BRICS: Νέα σελίδα στις σχέσεις Κίνας - Ινδίας με οικοδεσπότη τον Πούτιν

BRICS: Νέα σελίδα στις σχέσεις Κίνας - Ινδίας με οικοδεσπότη τον Πούτιν Facebook Twitter
Σι Τζινπίνγκ, Βλαντίμιρ Πούτιν και Ναρέντρα Μόντι στη 16η σύνοδο κορυφής των BRICS
0

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Ναρέντρα Μόντι χρησιμοποίησαν τη 16η σύνοδο κορυφής των BRICS στη Ρωσία για να παρουσιάσουν τις φιλοδοξίες τους για μια πιο αρμονική σχέση μεταξύ Κίνας και Ινδίας, των δύο πολυπληθέστερων χωρών του κόσμου μετά από χρόνια εχθρότητας.  

Η συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και του πρωθυπουργού της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι -οι οποίοι δεν έχουν πραγματοποιήσει επίσημες συνομιλίες εδώ και πέντε χρόνια- ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία μιας συνόδου κορυφής την οποία ο Βλαντίμιρ Πούτιν προσπάθησε να χρησιμοποιήσει για να δείξει ότι η Δύση απέτυχε να απομονώσει τη Ρωσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ένα τελικό ανακοινωθέν απαρίθμησε μια σειρά έργων που αποσκοπούν στη διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των χωρών BRICS - συμπεριλαμβανομένου ενός εναλλακτικού συστήματος πληρωμών αντί του δολαρίου - αλλά δεν περιείχε λεπτομέρειες ή χρονοδιαγράμματα.  

Μόλις δύο ημέρες αφότου η Ινδία ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε συμφωνία με την Κίνα για την επίλυση μιας τετραετούς στρατιωτικής αντιπαράθεσης στα αμφισβητούμενα σύνορα των Ιμαλαΐων, ο Σι είπε στον Μόντι ότι θα πρέπει να ενισχύσουν την επικοινωνία και τη συνεργασία και να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις διαφορές. 

«Είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των δύο χωρών και των λαών για την Κίνα και την Ινδία να κατανοήσουν σωστά την τάση της ιστορίας και την κατεύθυνση της ανάπτυξης των σχέσεών τους» δήλωσε ο Σι, σύμφωνα με τον κινεζικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα CCTV. Σε απάντηση, ο Μόντι είπε στον Σι ότι η διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα σύνορά τους θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα και ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη, ο σεβασμός και η ευαισθησία θα πρέπει να είναι η βάση της σχέσης. 

«Χαιρετίζουμε τη συμφωνία για τα ζητήματα που προέκυψαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια», δήλωσε ο Μόντι στον Σι σε σχόλια που μεταδόθηκαν από τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ινδίας Doordarshan.  

Τι είναι οι BRICS

Οι BRICS -μια ιδέα που επινοήθηκε εντός της Goldman Sachs πριν από δύο δεκαετίες για να περιγράψει την αυξανόμενη οικονομική ισχύ της Κίνας και άλλων μεγάλων αναδυόμενων αγορών- είναι σήμερα μια ομάδα που αντιπροσωπεύει το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού και το 35% της παγκόσμιας οικονομίας. Διακηρυγμένος στόχος των BRICS είναι να ενισχυθεί η φωνή του Παγκόσμιου Νότου.

Η Κίνα θέλει να χρησιμοποιήσει τους BRICS για να αποδυναμώσει την κυριαρχία των ΗΠΑ και να αναβαθμίσει τα διαπιστευτήριά της ως ηγέτης του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου. Η Ινδία διεκδικεί επίσης την ηγεσία του Παγκόσμιου Νότου, αλλά σε αντίθεση με την Κίνα, δεν θέλει οι BRICS να εξελιχθούν σε ένα ρητά αντιδυτικό όργανο.

Η σύνοδος κορυφής των BRICS συγκρούεται με τις ετήσιες συνεδριάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. Ο πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs, Τζιμ Ο'Νιλ, ο οποίος επινόησε τον όρο BRIC το 2001, δήλωσε στο Reuters ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για τη λέσχη BRICS όσο η Κίνα και η Ινδία παραμένουν τόσο διχασμένες. 

«Μου φαίνεται ότι πρόκειται βασικά για μια συμβολική ετήσια συνάντηση όπου σημαντικές αναδυόμενες χώρες, ιδιαίτερα θορυβώδεις όπως η Ρωσία, αλλά και η Κίνα, μπορούν βασικά να συγκεντρωθούν και να τονίσουν πόσο καλό είναι να είναι μέρος σε κάτι που δεν περιλαμβάνει τις ΗΠΑ και ότι η παγκόσμια διακυβέρνηση δεν είναι αρκετά καλή» δήλωσε ο Τζιμ Ο'Νιλ στο Reuters. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

Διεθνή / Νέα έκκληση από τον πάπα Λέοντα στο Ισραήλ να επιτρέψει τη βοήθεια στη Γάζα

«Ανανεώνω την ένθερμη έκκλησή μου να επιτραπεί η είσοδος δίκαιης ανθρωπιστικής βοήθειας και να τερματιστούν οι εχθροπραξίες, το καταστροφικό τίμημα των οποίων πληρώνουν τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και οι ασθενείς»
LIFO NEWSROOM
Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Διεθνή / Γάζα:  Η ΕΕ να επανεξετάσει συμφωνίες με το Ισραήλ, ζητούν 17 κράτη μέλη - Διαφωνούν Ελλάδα και Κύπρος

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ θα ξεκινήσει επανεξέταση της συμφωνίας για να διαπιστωθεί εάν το Ισραήλ έχει παραβιάσει τις δεσμεύσεις του στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Διεθνή / Reuters: Η Ουκρανία παρουσιάζει στην ΕΕ αυστηρότερο σχέδιο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εν μέσω αμερικανικών «δισταγμών»

Το έγγραφο των 40 σελίδων περιλαμβάνει σειρά συστάσεων, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται η έκδοση νομοθεσίας που θα επιταχύνει την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από άτομα που έχουν υποστεί κυρώσεις από την ΕΕ, με στόχο την αποστολή αυτών των πόρων στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Νεφρά για μετρητά: Μία ματιά σε ένα παγκόσμιο δίκτυο εμπορίας οργάνων

Διεθνή / Νεφρά για μετρητά στην Κένυα: Μέσα σε ένα από τα πιο σκοτεινά δίκτυα εμπορίας οργάνων στον κόσμο

Πίσω από το δίκτυο, στο οποίο νεαροί άνδρες πωλούν τα νεφρά τους για μερικές χιλιάδες δολάρια, φαίνεται να βρίσκεται ένας Ισραηλινός επιχειρηματίας
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗΣ
Γάζα: Καμία διανομή βοήθειας παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Διεθνή / Γάζα: Δεν έχει διανεμηθεί καμία βοήθεια παρά την είσοδο φορτηγών, λέει ο ΟΗΕ

Μια ομάδα περίμενε για αρκετές ώρες μέχρι να της επιτραπεί η πρόσβαση στην περιοχή, αλλά «δυστυχώς, δεν κατάφεραν να μεταφέρουν τις προμήθειες στην αποθήκη μας», καταγγέλλει ο ΟΗΕ
LIFO NEWSROOM
Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Διεθνή / Ουισκόνσιν: 11χρονος σκοτώθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του με όπλο που βρέθηκε στο σπίτι

Η αστυνομία ανέφερε ότι το αγόρι πυροβολήθηκε κατά λάθος από τον αδελφό του, χωρίς ωστόσο να δώσει στη δημοσιότητα πληροφορίες για την ηλικία του ή τις συνθήκες υπό τις οποίες βρέθηκε στα χέρια του το όπλο
LIFO NEWSROOM