Βρετανός υπουργός: Θεμιτό να γίνουν επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία

Βρετανός υπουργός: Το Λονδίνο υποστηρίζει τις επιθέσεις της Ουκρανίας στη Ρωσία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Το Λονδίνο υποστηρίζει την διάπραξη επιθέσεων από τα ουκρανικά στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων δυνάμεων, Τζέιμς Χίπι. 

«Δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα», αν η Ουκρανία χρησιμοποιεί για αυτό τον σκοπό όπλα που της έχει προμηθεύσει η Βρετανία, συμπλήρωσε. 

Η Βρετανία πιστεύει ότι είναι «απολύτως θεμιτό» η Ουκρανία να θέτει στόχους στη Ρωσία, προκειμένου να διακόψει τις επιθέσεις στην Ουκρανία, συμπλήρωσε ο Χίπι. 

«Σαφώς το πιστεύουμε. Η Ουκρανία ήταν μία κυρίαρχη χώρα που ζούσε ειρηνικά μέσα στα σύνορά της και μια άλλη χώρα αποφάσισε να παραβιάσει αυτά τα σύνορα και να φέρει 130.000 στρατιώτες», δήλωσε στο Times Radio.

«Αυτό ξεκίνησε έναν πόλεμο ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία και στον πόλεμο η Ουκρανία πρέπει να χτυπήσει στα βάθη του αντιπάλου της για να επιτεθεί στις γραμμές υλικοτεχνικής υποστήριξης, τις προμήθειες καυσίμων, τις αποθήκες πυρομαχικών», πρόσθεσε. 

Ο Βρετανός υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι είναι «απολύτως θεμιτό» η Ουκρανία να στοχεύει τα βάθη της Ρωσίας για να διαταράξει την υλικοτεχνική υποστήριξη, που διαφορετικά «θα συμβάλει ευθέως στον θάνατο και το μακελειό επί ουκρανικού εδάφους». 

«Δεν είναι απαραίτητα πρόβλημα» αν όπλα που έχουν παρασχεθεί από τη Βρετανία χρησιμοποιούνται για να χτυπηθούν στόχοι επί ρωσικό έδαφος δήλωσε. Παραδέχθηκε ότι όπλα που παρέχουν οι σύμμαχοι στην Ουκρανία έχουν την εμβέλεια για να χρησιμοποιηθούν πέρα από τα σύνορα. 

«Υπάρχουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο που χρησιμοποιούν εξοπλισμό τον οποίο έχουν εισάγει. Όταν χρησιμοποιείται αυτός ο εξοπλισμός έχουμε την τάση να μην κατηγορούμε την χώρα που τον κατασκεύασε, κατηγορείς τη χώρα που τον χρησιμοποίησε», ανέφερε. 

Ο Χίπι υποστήριξε ότι υπάρχει «κάθε πιθανότητα» οι Ουκρανοί να μπορέσουν να απωθήσουν τις ρωσικές δυνάμεις. Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία θα είναι ανάμεσα σε δύο δυνάμεις «πολύ περισσότερο ισορροπημένες, όπου οι Ουκρανοί έχουν το πλεονέκτημα των αμυντικών θέσεων που έχουν προετοιμαστεί τα τελευταία οχτώ χρόνια και αυτό θα το κάνει εξαιρετικά δύσκολο για τους Ρώσους». 

«Και με όλη την υποστήριξη που έχουν οι Ουκρανοί από όλο τον κόσμο, υπάρχει κάθε πιθανότητα οι Ουκρανοί να τους απωθήσουν», είπε στο Sky News. 

Μιλώντας νωρίτερα στο BBC, ο Χίπι είπε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να ανακηρύξει κάποιου είδους νίκη πριν από την παρέλαση της 9ης Μαΐου, μια πίεση χρόνου που θα οδηγήσει σε λάθη από τους Ρώσους. 

Οι διοικητές του, είπε, θα ξέρουν ότι «στρατιωτικά είναι επισφαλές» να επιχειρήσουν να οριστεί μια ημερομηνία. 

«Είναι απόλυτη παραφροσύνη να ξεκινήσεις μια επίθεση προτού να έχεις συγκεντρώσει ότι τη δύναμη μάχης και παραχωρούν οποιοδήποτε πλεονέκτημα που μπορεί να έχουν κερδίσει. Ο καιρός ήταν απίστευτα κακός στο Ντονμπάς την τελευταία μία ή δύο εβδομάδες, κάτι που σημαίνει ότι το έδαφος δεν είναι ευνοϊκό για τις κινήσεις βαριών στρατευμάτων», επεσήμανε ο Βρετανός υπουργός. 

«Η πολιτική πίεση του Πούτιν και η ύβρις που έχει επιδείξει, η επιθυμία του να σταθεί στα σκαλιά του Κρεμλίνου στις 9 Μαΐου και να είναι ήρωας, σημαίνει ότι θα χαθούν οι ζωές χιλιάδων Ρώσων και ότι οι Ρώσοι θα χάσουν το αριθμητικό πλεονέκτημα που είχαν», τόνισε. 

Με πληροφορίες από Guardian
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ