Βρετανός υπ. Άμυνας: Πολύ αξιόπιστες πληροφορίες για σχέδιο επίθεσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ

Αφγανιστάν: Μία «πολύ θανατηφόρα» επίθεση θα μπορούσε να συμβεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ μέσα σε λίγες ώρες Facebook Twitter
EPA
0

Υπάρχουν «πάρα πολύ αξιόπιστες» πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες πως ένοπλοι σχεδιάζουν επίθεση με στόχο τους συγκεντρωμένους στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που προσπαθούν να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν, προειδοποίησε σήμερα ο βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων James Heappey.

Αργά χθες, Τετάρτη, το βράδυ το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας συμβούλευσε τους πολίτες να μην μεταβαίνουν στο Διεθνές Αεροδρόμιο Χαμίντ Καρζάι του Αφγανιστάν, όπου χιλιάδες άνθρωποι περιμένουν για να επιβιβαστούν σε κάποια πτήση που θα τους μεταφέρει εκτός της χώρας, ενόψει της καταληκτικής ημερομηνίας της 31ης Αυγούστου για την ολοκληρωτική αποχώρηση των αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από τη χώρα.

Ο κ. Heappey μιλώντας στο Sky News είπε ότι η «ζοφερή πραγματικότητα» είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες γίνονται «όλο και πιο σίγουρες» θα μπορούσε να λάβει χώρα μια επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν ή στα κέντρα που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των προσφύγων.

Ερωτηθείς αν μπορεί να συμβεί επίθεση τις επόμενες ώρες, η απάντησή του ήταν μονολεκτική: «Ναι». Ο υπουργός Άμυνας ξεκαθάρισε ακόμα ότι «κλείνει το παράθυρο της ευκαιρίας (που είχαν) για την εκκένωση ανθρώπων», αν και δεν έδωσε σαφή ημερομηνία για το πότε θα αναχωρήσει η τελευταία πτήση.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να δούμε ποιες άλλες εναλλακτικές θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε, αλλά προφανώς δεν θα τις διαφημίσουμε, γιατί αυτό θα έκανε απλώς τους εναλλακτικούς δρόμους, στόχο» είπε αναφερόμενος σε στις περιπτώσεις όσων δεν έχουν καταφέρει να φύγουν ακόμα από την χώρα.

Νωρίτερα, ανώτερη βρετανική πηγή δήλωσε στο Sky News ότι υπάρχει «πολύ υψηλός κίνδυνος τρομοκρατικής επίθεσης» κατά την επιχείρηση εκκένωσης της Καμπούλ στην οποία συμμετέχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές δυνάμεις. Η ομάδα που προκαλεί περισσότερο ανησυχία είναι ένας βραχίονας του Ισλαμικού Κράτους στο Αφγανιστάν που ονομάζεται Ισλαμικό Κράτος Khorasan, ή ISIS-K, είπε η πηγή.

«Και, ενώ φυσικά εκπνέει ο χρόνος (για την αποχώρηση των στρατευμάτων) στο τέλος του μήνα, έπρεπε να μοιραστούμε αυτήν την πραγματικά πολύ ρεαλιστική απειλή με τους ανθρώπους στην Καμπούλ και να τους συμβουλεύσουμε να απομακρυνθούν από το αεροδρόμιο» είπε μεταξύ άλλων.

Ερωτηθείς για το πόσες περισσότερες πτήσεις αναμένεται να απογειωθούν από την Καμπούλ, ο κ. Heappey πρόσθεσε πως υπάρχουν ακόμη προγραμματισμένες 11 πτήσεις για αναχώρηση τα επόμενα 24ωρα. «Πρέπει να λειτουργήσουμε με αυτή την απειλή όπως είναι και να βγάλουμε (από την χώρα) όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους στο χρόνο που απομένει».

«Και μόλις ξεκινήσει πλήρως η στρατιωτική απόσυρση,- δεν χρειάζεται να κάνουμε κανένα σχόλιο για αυτό γιατί όπως θα φαντάζεστε, καθώς φεύγει κάθε πτήση, απομένουν λιγότερα στρατεύματα εκεί, οπότε κινδυνεύουμε περισσότερο» είπε. «Έτσι, το υπουργείο Άμυνας πρέπει να είναι υπεύθυνο απέναντι στα στρατεύματά μας και σε όσους βρίσκονται εκεί ώστε να μην μοιραστούν όλες τις λεπτομέρειες. Και ζητώ συγγνώμη για αυτό».

Με πληροφορίες του Sky News

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΣΡΑΗΛ

Διεθνή / Τραμπ για Ιράν: «Θα τελειώσει σύντομα ο πόλεμος. Δεν έχει μείνει τίποτα άλλο να στοχεύσουμε»

«Ο πόλεμος πηγαίνει εξαιρετικά. Είμαστε πολύ μπροστά από το χρονοδιάγραμμα. Έχουμε προκαλέσει περισσότερη ζημιά από ό,τι περιμέναμε, ακόμα και μέσα στην αρχική περίοδο των έξι εβδομάδων», αναφέρει ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΧΑΡΒΕΪ ΓΟΥΑΪΝΣΤΙΝ

Διεθνή / Χάρβεϊ Γουάινστιν: «Το λάθος μου ήταν ότι απατούσα τη γυναίκα μου, όχι η σεξουαλική επίθεση»

Ο πρώην παραγωγός του Χόλιγουντ Χάρβεϊ Γουάινστιν μίλησε μέσα από τη φυλακή στο The Hollywood Reporter, περιγράφοντας τη ζωή του ως «κόλαση», επαναλαμβάνοντας ότι αρνείται τις κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης και πως τον βαραίνει να σκέφτεται πως ειναι το κεντρικό πρόσωπο του κινήματος #MeToo
THE LIFO TEAM
Νορβηγία: Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για πιθανή μεταμόσχευση πνεύμονα στην πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ

Διεθνή / Νορβηγία: Έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες για πιθανή μεταμόσχευση πνεύμονα στην πριγκίπισσα Μέτε-Μάριτ

Πάσχει από πνευμονική ίνωση από το 2018, μια εκφυλιστική νόσο που προκαλεί ουλές στους πνεύμονες, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη την αναπνοή και τη σωστή οξυγόνωση του οργανισμού.
THE LIFO TEAM