Όσοι έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους και θα πρέπει να συνεχίσουν να ακολουθούν τους κανόνες του lockdown, προειδοποίησε ο αναπληρωτής αρχίατρος και επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αγγλίας.

 

Σε άρθρο του στη Sunday Telegraph, ο καθηγητής Τζόναθαν Βαν Ταμ υπογράμμισε πως οι επιστήμονες «δεν γνωρίζουν ακόμη τον αντίκτυπο του εμβολίου στη μετάδοση», προσθέτοντας ότι τα εμβόλια προσφέρουν «ελπίδα» αλλά τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν γρήγορα.

 

Επιπλέον σημείωσε ότι «κανένα εμβόλιο δεν ήταν ποτέ 100% αποτελεσματικό, επομένως δεν υπάρχει εγγυημένη προστασία».

 

Όπως εξήγησε, είναι πιθανή η μόλυνση από τον ιό «κατά την περίοδο δύο έως τριών εβδομάδων μετά τη λήψη του εμβολίου» και είναι «καλύτερο» να επιτρέψουμε (να περάσουν) «τουλάχιστον τρεις εβδομάδες» ώστε να αναπτυχθεί πλήρως μια ανοσοαπόκριση σε ηλικιωμένους. 

 

«Ακόμη κι αν λάβεις και τις δύο δόσεις εμβολίου, μπορείς και πάλι να μεταδώσεις τον ιό σε κάποιον άλλο και οι αλυσίδες της μετάδοσης θα συνεχιστούν. Εάν αλλάξεις τη συμπεριφορά σου, θα μπορούσε και πάλι να μεταδώσεις τον ιό, διατηρώντας σε υψηλό επίπεδο τον αριθμό των κρουσμάτων και βάζοντας σε κίνδυνο άλλους που επίσης χρειάζονται εμβόλιο αλλά βρίσκονται πιο χαμηλά στη λίστα προτεραιότητας» εξήγησε ο βρετανός καθηγητής.

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr