Βρετανία: Ξεκίνησε η δημόσια έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας στον Πύργο Γκρένφελ

Βρετανία: Ξεκίνησε η δημόσια έρευνα για τα αίτια της τραγωδίας στον Πύργο Γκρένφελ Facebook Twitter
0

Την έναρξη της δημόσιας διερεύνησης των αιτιών της πυρκαγιάς στον Πύργο Γκρένφελ (Grenfell Tower) του δυτικού Λονδίνου, που στοίχισε τις ζωές τουλάχιστον 80 ανθρώπων, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της, σερ Μάρτιν Μουρ-Μπικ, πρώην δικαστής, κάνοντας λόγο για «μια τραγωδία χωρίς προηγούμενο στη σύγχρονη εποχή».


Το 24ώροφο κτίριο κατοικιών, όπου διέμεναν πολλές φτωχές οικογένειες της πολυεθνοτικής κοινότητας του Λονδίνου, καταστράφηκε τον Ιούνιο από την πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε σε διαμέρισμα του τετάρτου ορόφου στη διάρκεια της νύχτας και γρήγορα επεκτάθηκε και στους υπόλοιπους ορόφους.


Κατά την έναρξη της έρευνας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ο ακριβής αριθμός των οποίων παραμένει άγνωστος λόγω του μεγέθους της καταστροφής στο εσωτερικό του κτιρίου.


«Η έρευνα μπορεί και θα δώσει απαντήσεις στα επείγοντα ερωτήματα του πώς μπόρεσε να συμβεί μια καταστροφή αυτών των διαστάσεων στο Λονδίνο του 21ου αιώνα και επομένως ελπίζω να προσφέρει έστω ελάχιστη παρηγοριά», ανέφερε ο Μουρ-Μπικ κατά την εναρκτήρια ομιλία του.


Το Grenfell Tower αποτελούσε τμήμα ενός υποβαθμισμένου συγκροτήματος κατοικιών σε μια από τις πλουσιότερες διοικητικές περιφέρειες του Λονδίνου, το Kensington and Chelsea, και η τραγωδία έχει προκαλέσει εθνικό διάλογο σχετικά με τις κοινωνικές ανισότητες και την αδιαφορία των αρχών απέναντι στις φτωχές κοινότητες.


Η έρευνα θα εξετάσει τα αίτια της πυρκαγιάς και της εξάπλωσής της, τον σχεδιασμό, την κατασκευή και τις εργασίες ανακαίνισης στο κτίριο, το αν οι κανονισμοί πυρασφάλειας που αφορούν τα πολυώροφα κτίρια ήταν επαρκείς, αν τηρούνταν στην περίπτωση του Grenfell Tower, καθώς και τις ενέργειες των αρχών πριν και μετά την τραγωδία.


Ωστόσο, η έρευνα έχει δεχτεί κριτική από επιζώντες και από συγγενείς των θυμάτων, αλλά και από πολιτικούς της αντιπολίτευσης και από ακτιβιστές, που υποστηρίζουν ότι στερείται της αρμοδιότητας να απαντήσει σε κοινωνικοπολιτικά ζητήματα που κρύβονται πίσω από την τραγωδία.


Πολλοί από τους πληγέντες από το δυστύχημα έχουν εκφράσει και την δυσαρέσκειά τους απέναντι στο γεγονός ότι τόσο ο Μουρ-Μπικ, όσο και οι δικηγόροι που ορίστηκαν για να μετέχουν στην έρευνα, είναι λευκοί και εκπρόσωποι του κατεστημένου, ενώ η κοινότητα του Grenfell αποτελείται κυρίως από εκπροσώπους εθνοτικών μειονοτήτων και μετανάστες.


«Η εμπειρία πολλών ενοίκων του πύργου αυτού είναι ότι τους αγνόησαν εξαιτίας του γεγονότος ότι είναι μετανάστες, επειδή δεν ήταν πραγματικά Βρετανοί, ό,τι και αν σημαίνει αυτό. Χρειαζόμαστε κάποιον στην ομάδα των ερευνητών που να μπορεί να τους συμμεριστεί και αυτή τη στιγμή στην επιτροπή έχουμε μια σειρά από προνομιούχους δικηγόρους», δήλωσε στο BBC ο δικηγόρος Τζόλιον Μόχαμ, ο οποίος εκπροσωπεί κάποιους από τους ενοίκους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ - Κέιτ Μίντλετον: Πώς μεγαλώνουν την πριγκίπισσα Σαρλότ ως «αναπληρωματική» του μελλοντικού διαδόχου

«Το να είσαι δεύτερος σε μια αυστηρά ιεραρχική οικογένεια και θεσμό έχει τις προκλήσεις του» αναφέρει ο βασιλικός βιογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Making of a King»
LIFO NEWSROOM
Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Διεθνή / Κασμίρ: Ποιες είναι οι δύο τρομοκρατικές οργανώσεις που στόχευσε η Ινδία στο Πακιστάν

Η Ινδία εξαπέλυσε αεροπορικά πλήγματα εναντίον των Lashkar-e-Taiba και Jaish-e-Mohammed στο Κασμίρ - Ποιες είναι οι τρομοκρατικές οργανώσεις και πώς επηρεάζουν τις σχέσεις Ινδίας–Πακιστάν
LIFO NEWSROOM
Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Διεθνή / Έξι ευρωπαϊκές χώρες κατά των σχεδίων του Ισραήλ για τη Γάζα

Σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ στέλνουν Ισπανία, Ιρλανδία, Νορβηγία, Ισλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο, εκφράζοντας ανησυχία για πιθανή στρατιωτική κλιμάκωση και ανθρωπιστική καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας
LIFO NEWSROOM
Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Διεθνή / Η Disney ανακοινώνει το πρώτο της θεματικό πάρκο στη Μέση Ανατολή, στην καρδιά του Άμπου Ντάμπι

Στην Ήπειρο της Ερήμου επεκτείνεται η αυτοκρατορία της Disney, με την ανακοίνωση δημιουργίας ενός υπερσύγχρονου θεματικού πάρκου στο Άμπου Ντάμπι, σε συνεργασία με τη Miral Group
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην απόκτηση του νησιού

Διεθνή / Οι ΗΠΑ εντείνουν τις μυστικές επιχειρήσεις τους στη Γροιλανδία – Ο Τραμπ επιμένει στην προσάρτηση του νησιού

Οι ΗΠΑ αυξάνουν τη συλλογή πληροφοριών για τη Γροιλανδία, στο πλαίσιο των σχεδίων του Ντόναλντ Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού - Ποιοι είναι οι στόχοι και οι αντιδράσεις από Δανία και Γροιλανδία;
LIFO NEWSROOM