Πολιτική κρίση στη Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας

Βρετανία: Παραιτήθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών και Υγείας Facebook Twitter
Ο Μπόρις Τζόνσον με τους Ρίσι Σουνάκ και Σαγίντ Τζαβίντ πίσω του (Φωτ.: Getty Images)
0

Την παραίτησή τους υπέβαλαν ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Ρίσι Σουνάκ και ο υπουργός Υγείας, Σαγίντ Τζαβίντ

Η διπλή παραίτηση των κορυφαίων υπουργών φαίνεται πως είναι το τελικό χτύπημα στην πρωθυπουργία του Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος προσπάθησε να απολογηθεί για ένα ακόμη σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνησή του, σημειώνει το Reuters. 

Στις επιστολές της παραίτησής τους, τόσο ο Ρίσι Σουνάκ όσο και ο Σαγίντ Τζαβίντ επικρίνουν τον τρόπο διακυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Ο Σουνάκ επισημαίνει ότι δεν πήρε εύκολα την απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού Οικονομικών, ενώ ο κόσμος αντιμετωπίζει τις συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία. 

«Όμως, ο λαός δικαίως αναμένει η διακυβέρνηση να γίνεται σωστά, με ικανότητα και σοβαρότητα. Αναγνωρίζω ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία υπουργική θέση μου, αλλά πιστεύω ότι αυτά τα στάνταρντ αξίζουν να δοθεί  μάχη και για αυτό παραιτούμαι», αναφέρει. 

Στη συνέχεια επισημαίνει ότι έχει υπάρξει πιστός στον Μπόρις Τζόνσον και στην ισχυρή εντολή που έλαβε από τον βρετανικό λαό το 2019 και για αυτό όταν διαφωνούσε μαζί του κατ’ ιδίαν, τον στήριζε δημοσίως. 

«Πιστεύω ότι ο κόσμος είναι έτοιμος να ακούσει την αλήθεια. Ο λαός μας ξέρει ότι αν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, δεν είναι αληθινό», επισημαίνει ακόμη στην επιστολή και καταλήγει: «Λυπάμαι που φεύγω από την κυβέρνηση, αλλά απρόθυμα κατέληξα ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι». 

Από την πλευρά του, ο Σαγίντ Τζαβίντ επισημαίνει στην παραίτησή του ότι με μεγάλη του λύπη «δεν μπορώ πλέον, με ήσυχη τη συνείδησή μου, να συνεχίσω να υπηρετώ αυτή την κυβέρνηση». Συμπληρώνει ότι ο βρετανικός λαός έχει το δικαίωμα να «αναμένει εντιμότητα» από την κυβέρνησή του. 

«Μπορεί να μην ήμασταν πάντα δημοφιλείς, αλλά έχουμε υπάρξει ικανοί στο να ενεργούμε προς το εθνικό συμφέρον», αναφέρει για τους Συντηρητικούς, αλλά σημειώνει πως τόσο ο λαός, όσο και μεγάλος αριθμός βουλευτών του κόμματος, πιστεύουν πλέον ότι αυτό δεν ισχύει. 

«Λυπάμαι που το λέω, αλλά είναι ξεκάθαρο για μένα ότι αυτή η κατάσταση δεν θα αλλάξει υπό την ηγεσία σας και για αυτό έχετε χάσει και τη δική μου εμπιστοσύνη», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σήμερα, ο Μπόρις Τζόνσον απολογήθηκε για το γεγονός ότι διόρισε τον Κρις Πίντσερ αναπληρωτή υπεύθυνο κομματικής πειθαρχίας, παρότι γνώριζε ότι είχε γίνει καταγγελία σε βάρος του για σεξουαλική παρενόχληση, όταν ήταν υφυπουργός.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ICE ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Διεθνή / ΗΠΑ: Η Γερουσία «παγώνει» την ψηφοφορία του νομοσχεδίου για τη χρηματοδότηση της ICE

Οι Ρεπουμπλικάνοι αρνούνται να εγκρίνουν τις απαιτήσεις του Τραμπ - «Οι άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα πληρώσουν το νοίκι, όχι πώς να μαζέψουν 1,8 δισ. για τον πρόεδρο και τους συμμάχους του»
THE LIFO TEAM