Οι Βρετανοί ψηφοφόροι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές της χώρας εξέλεξαν αριθμό ρεκόρ βουλευτών, οι οποίοι έχουν δηλώσει ανοικτά μέλη της κοινότητας LGBTQ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, την Πέμπτη εξελέγησαν συνολικά 45 τέτοιοι βουλευτές- έξι περισσότεροι από την προηγούμενη Βουλή. 

 

Το Σκωτικό Εθνικό Κόμμα (SNP), που συγκέντρωσε 35 έδρες, έχει την μερίδα του λέοντος στα εκλεγμένα μέλη από την κοινότητα LGBTQ, με επτά από τους 35 βουλευτές του να έχουν δηλώσει ανοικτά την σεξουαλική τους ταυτότητα. Στην σχετική λίστα,περιλαμβάνονται επίσης 19 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος και άλλοι τόσοι από τους Εργατικούς. 

 

Σύμφωνα με τον Andrew Reynolds, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας, ο οποίος έκανε την σχετική ανάλυση, πρόκειται για «παγκόσμιο ρεκόρ». Την ίδια στιγμή, οι φετινές βρετανικές εκλογές κατέρριψαν ένα ακόμη ρεκόρ, αυτό του μεγαλύτερου αριθμού γυναικών βουλευτών που κατάφεραν να μπουν στην Βουλή. Συνολικά εξελέγησαν 200 γυναίκες, με τους Εργατικούς να καταγράφουν την καλύτερη επίδοση συγκριτικά με όλα τα κόμματα. 

 

Η απόφαση της Τερέζα Μέι να σχηματίσει νέα κυβέρνηση με την στήριξη του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), από την Β. Ιρλανδία, έχει εγείρει ανησυχίες σε όσους μάχονται για τα δικαιώματα των μελών της LGBT κοινότητας και των γυναικών. Το DUP, ένα από τα πιο συντηρητικά κόμματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, προσπαθεί να διατηρήσει τους αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τις αμβλώσεις και είναι αντίθετο με τον γάμο ομοφυλοφίλων. 

 

«Προοδεύουμε με ρυθμό σαλιγκαριού κι αυτό είναι ντροπιαστικά αργό. Αν η Βρετανία βελτιώνεται τόσο σε κάθε ελογική αναμέτρηση, δεν πρόκειται να δούμε ισότιμη εκπροσώπηση στην Βουλή νωρίτερα από το 2062», σχολίασε ο Sam Smethers, επικεφαλής της οργάνωσης Fawcett Society, που προασπίζεται τα δικαιώματα των γυναικών. 

 

Με πληροφορίες από Independent