Βραζιλία: Παραπέμπεται σε δίκη η Ντίλμα Ρουσέφ

Βραζιλία: Παραπέμπεται σε δίκη η Ντίλμα Ρουσέφ Facebook Twitter
Η προσωρινά απομακρυνθείσα από την προεδρία Ντίλμα Ρουσέφ οδηγείται σε δίκη για παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα
2

Η επιτροπή της Γερουσίας της Βραζιλίας η οποία είναι αρμόδια για την παραπομπή της προσωρινά απομακρυνθείσας από την προεδρία Ντίλμα Ρουσέφ σε δίκη για παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα, ενέκρινε την παραπομπή ανοίγοντας τον δρόμο για την καθαίρεσή της.


Η επιτροπή, που έχει 21 μέλη, τάχθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 5 κατά υπέρ της παραπομπής της Ρουσέφ σε δίκη διότι φέρεται να παραποίησε τα στοιχεία για το έλλειμμα στην προεκλογική της εκστρατεία το 2014, όταν υποσχόταν να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες. Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Ραϊμούντο Λίρα, υποστηρικτής του προσωρινού προέδρου Μισέλ Τέμερ.


Η παραπομπή της σε δίκη και η οριστική της απομάκρυνση από την εξουσία θα σηματοδοτούσε το τέλος των 13 ετών διακυβέρνησης από το κεντροαριστερό Κόμμα Εργατών (PT). Ταυτόχρονα με μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, η διαδικασία παραπομπής κλιμάκωσε την πιο σοβαρή πολιτική κρίση στη Βραζιλία εδώ και δεκαετίες, ενώ η χώρα ετοιμαζόταν για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες.


Η πολιτική κρίση είναι ο βασικός παράγοντας που ώθησε τους περισσότερους ξένους ηγέτες να αποφύγουν να πάνε στη Βραζιλία για την τελετή έναρξης. Μόλις 28 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων έχουν επιβεβαιώσει ότι θα είναι παρόντες, πολύ λιγότεροι από τους 50 που ανέμενε η Μπραζίλια.


Η ολομέλεια της Γερουσίας θα ανακοινώσει κατόπιν ψηφοφορίας την ερχόμενη Πέμπτη εάν αποδέχεται τις κατηγορίες και άρα εάν θα αρχίσει η δίκη. Η δίκη της Ρουσέφ στην ολομέλεια της Γερουσίας αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του Αυγούστου, μερικές ημέρες μετά την ολοκλήρωση των αγώνων.


Σύμφωνα με ΜΜΕ της Βραζιλίας, σχεδόν τα δύο τρίτα των μελών της Γερουσίας τάσσονται υπέρ της οριστικής απομάκρυνσης της Ρουσέφ από την προεδρία, γεγονός που σημαίνει ότι ο 75χρονος Τέμερ θα ασκήσει την εξουσία για το υπόλοιπο της θητείας της, το 2018. Οι αναλυτές προεξοφλούν πως η Ρουσέφ ελάχιστες πιθανότητες έχει να ανατρέψει την εις βάρος της τάση.


Η Ντίλμα Ρουσέφ αρνείται ότι παραβίασε τη νομοθεσία και επιμένει ότι είναι θύμα μιας συνωμοσίας της δεξιάς για την ανατροπή της κυβέρνησής της.


Ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου ανέβηκε μετά την προσωρινή απομάκρυνση της Ρουσέφ από την εξουσία με απόφαση της Γερουσίας την 12η Μαΐου, καθώς οι επενδυτές μοιάζουν να στοιχηματίζουν υπέρ της αποπομπής της και της επιβεβαίωσης της εξουσίας του Τέμερ, ο οποίος έχει εξαγγείλει σειρά μέτρων υπέρ των επιχειρήσεων και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

Διεθνή / Βασανιστήρια, σκλάβοι και τεράστια κέρδη: Τα σκοτεινά μυστικά πίσω από τα κέντρα απάτης της Μιανμάρ

H αλήθεια πίσω από το ΚΚ Παρκ και άλλες παράνομες εγκαταστάσεις στη Μιανμάρ - Πώς οι εγκληματικές συμμορίες εκμεταλλεύονται τους σκλάβους για απάτες και τεράστια κέρδη
LIFO NEWSROOM
«Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Διεθνή / «Δεν με νοιάζει αν είναι έγκλημα πολέμου»: Ο Βανς υπερασπίζεται το φονικό drone strike στην Καραϊβική

Σχολιάζοντας κατά πόσο η αμερικανική επιχείρηση στην Καραϊβική, όπου drone κατέστρεψε ταχύπλοο, σκοτώνοντας έντεκα Βενεζουελάνους, συνιστά έγκλημα πολέμου, ο Βανς απάντησε «Δεν με νοιάζει πώς το αποκαλείτε» «I don’t give a sh*t what you call it»
LIFO NEWSROOM
Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Διεθνή / Σκηνικό πραξικοπήματος στην Τουρκία: Δακρυγόνα και χάος έξω από τα γραφεία του CHP στην Κωνσταντινούπολη

Δραματικές εξελίξεις στην Τουρκία: Η αστυνομία επιτίθεται σε διαδηλωτές του CHP έξω από τα κεντρικά γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω δικαστικών αποφάσεων που απειλούν να διαλύσουν το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας!» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Διεθνή / Τραμπ σε Hyundai: «Σεβαστείτε τους νόμους μας» - Διεθνής κρίση και 22 δισ. σε κίνδυνο

Ο Τραμπ καλεί τις πολυεθνικές να σεβαστούν τους μεταναστευτικούς νόμους των ΗΠΑ μετά από μαζική έφοδο σε εργοστάσιο της Hyundai. Μπορεί η πολιτική του να βλάψει τις ξένες επενδύσεις;
LIFO NEWSROOM
YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Διεθνή / Βρετανία: YouTuber κατά των μεταναστών που φώναζε για την ασφάλεια των παιδιών είναι καταδικασμένος παιδόφιλος

Ο Άντονι Στάιλς, διαδηλωτής κατά των μεταναστών και YouTuber, αποκαλύφθηκε ως καταδικασμένος παιδόφιλος με ιστορικό σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια