Βραζιλία: Οργή για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων 10χρονης που έπεσε θύμα βιασμού

Βραζιλία: Οργή για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων 10χρονης που έπεσε θύμα βιασμού Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Οργή έχει προκαλέσει στη Βραζιλία η δημοσιοποίηση των στοιχείων 10χρονης που έπεσε θύμα βιασμού, με συνέπεια να μείνει έγκυος, ενώ ακροδεξιοί ακτιβιστές επιχείρησαν να την εμποδίσουν να κάνει άμβλωση. 

Το όνομα της ανήλικης δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από ακτιβίστρια κατά των αμβλώσεων, που είχε στόχο να εμποδίσει τη διακοπή της κύησης της 10χρονης. Μετά την ανάρτηση, άνθρωποι που τάσσονται κατά των αμβλώσεων συγκεντρώθηκαν έξω από το νοσοκομείο στο οποίο αναμενόταν να υποβληθεί στη σχετική διαδικασία η 10χρονη.

Η υπόθεση έχει προκαλέσει εκτεταμένες αντιδράσεις στη Βραζιλία και ήδη δικαστής έδωσε εντολή σε Google, Facebook και Twitter να αφαιρέσουν τα προσωπικά στοιχεία της 10χρονης από τις πλατφόρμες τους. Ο δικαστής έδωσε προθεσμία 24 ωρών στις τρεις εταιρείες, διαφορετικά θα επιβαρύνονται με πρόστιμο 9.000 δολαρίων για κάθε ημέρα καθυστέρησης.

Στη Βραζιλία η νομοθεσία για τις αμβλώσεις είναι αυστηρή, αλλά επιτρέπεται ο τερματισμός της κύησης σε περιπτώσεις βιασμού, όταν διατρέχει κίνδυνο η ζωή της μητέρας ή αν διαπιστωθεί ότι το έμβρυο πάσχει από ανεγκεφαλία, μια σπάνια πάθηση που δεν επιτρέπει την πλήρη ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κρανίου.

Παρότι στην περίπτωση της 10χρονης δόθηκε το «πράσινο φως» για τον τερματισμό της κύησης, ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διαδικασία, κάνοντας διαμαρτυρία έξω από το νοσοκομείο.

Οι συγκεντρωμένοι αποκαλούσαν «δολοφόνους» τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο και κάποια στιγμή προσπάθησαν να μπουν διά της βίας στο κτίριο, αλλά τους απέτρεψε η αστυνομία. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι πως η 10χρονη έφτασε στο νοσοκομείο κρυμμένη στο πορτμπαγκάζ αυτοκινήτου και μπήκε στο κτίριο από πλαϊνή πόρτα.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Νότια Αμερική, Κέιτι Γουάτσον, τα στοιχεία της 10χρονης φαίνεται πως αρχικά τα δημοσιοποίησε η ακροδεξιά ακτιβίστρια Σάρα Γκιρομίνι. Είναι μία από τους επικεφαλής του κινήματος «Os 300 do Brasil», μιας ακροδεξιάς ένοπλης ομάδας που υποστηρίζει τον πρόεδρο της χώρας, Ζαΐχ Μπολσονάρου. Ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν η Γκιρομίνι θα βρεθεί αντιμέτωπη με τη δικαιοσύνη, αλλά νομικοί δήλωσαν στο BBC ότι μπορεί να κατηγορηθεί για πρόκληση βίας.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Διεθνή / Aaron Betsky: «Ο Τσίπερφιλντ δεν άξιζε το Βραβείο Αρχιτεκτονικής Pritzker»

Ο Aaron Betsky, επιφανής καθηγητής στη Σχολή Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού του Virginia Tech και πρόεδρος της Σχολής Αρχιτεκτονικής στο Taliesin από το 2017 έως το 2019, επιτίθεται μετωπικά στο γραφείο που ανέλαβε τη διαμόρφωση του Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας.
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ