«Βουλιάζει» η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία - Μείωση 70% στις επενδύσεις ενόψει Brexit

«Βουλιάζει» η βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία - Μείωση 70% στις επενδύσεις ενόψει Brexit Facebook Twitter
0

Οι επενδύσεις στη βρετανική βιομηχανία αυτοκινήτων μειώθηκαν περισσότερο από 70% το α' εξάμηνο του έτους εξαιτίας των ανησυχιών για ένα άτακτο Brexit.

Αυτό ανακοίνωσε σύνδεσμος του κλάδου, που προειδοποίησε ότι η αποχώρηση από την ΕΕ χωρίς μια συμφωνία θα ήταν η «χειρότερη έκβαση».

Η βιομηχανία αυτοκινήτων, ο μεγαλύτερος εξαγωγικός κλάδος προϊόντων της Βρετανίας που απασχολεί πάνω από 800.000 εργαζομένους, είναι από τους σφοδρότερους πολέμιους ενός Brexit χωρίς συμφωνία, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι πρόσθετοι δασμοί και η γραφειοκρατία μπορούν να πλήξουν την παραγωγή.

Οι επενδύσεις μειώθηκαν στα 90 εκατ. λίρες το πρώτο εξάμηνο του 2019 συγκριτικά με 347,3 εκατ. λίρες την αντίστοιχη περίοδο του 2018 και 647,4 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως ανακοίνωσε ο σύνδεσμος κατασκευαστών και εμπόρων αυτοκινήτων SMMT.

«Ο φόβος μιας μη συμφωνίας έχει ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάικ Χοζ. «Η χειρότερη έκβαση θα ήταν η μη συμφωνία. Αυτό είναι που φοβούνται, γι' αυτό και δεν επενδύουν».

Οι εταιρίες έχουν επίσης δαπανήσει τουλάχιστον 330 εκατ. λίρες σε σχέδια έκτακτης ανάγκης για το Brexit, όπως το να εξασφαλίσουν χώρους αποθήκευσης και να έχουν αποθέματα σε ανταλλακτικά προκειμένου να μετριάσουν τον αντίκτυπο από πιθανές καθυστερήσεις στις μεταφορές των μοντέλων και εξαρτημάτων στα λιμάνια.

Η SMMT σε κάθε περίπτωση χαιρέτισε την πρόσφατη ανακοίνωση του ομίλου Jaguar Land Rover (JLR) για την επικείμενη παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω της μετατροπής του εργοστασίου του στην κεντρική Αγγλία.

Σύμφωνα με τον βρετανικό Τύπο, η JLR, που ανήκει στην ινδική Tata Motors, θα επενδύσει περίπου 1 δισεκ. λίρες στο έργο αυτό – ωστόσο τα κεφάλαια αυτά δεν ελήφθησαν υπόψιν από την SMMT για το πρώτο εξάμηνο καθώς η ανακοίνωση έγινε τον Ιούλιο.

Στο μεταξύ η παραγωγή οχημάτων το πρώτο εξάμηνο του έτους μειώθηκε κατά 20% καθώς η παγκόσμια βιομηχανία αυτοκινήτων βρίσκεται αντιμέτωπη με εξασθένιση της ζήτησης σε βασικές αγορές, τις εντάσεις για το εμπόριο και τη μείωση στις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Κίνδυνος ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν έτοιμο για «ολοκληρωτικό πόλεμο» - Σε υπόγειο καταφύγιο ο Χαμενεΐ

Ο στρατός του Ιράν φαίνεται πως είναι έτοιμος για το χειρότερο σενάριο - Άγνωστο πώς μπορεί να απαντήσει η Τεχεράνη σε ενδεχόμενη αμερικανική επίθεση - Στην Ουάσινγκτον και όχι στο Μαρ-α-Λάγκο ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Διεθνή / Βικτόρια Μπέκαμ: Στην κορυφή των βρετανικών charts εν μέσω της ρήξης με τον γιο της Μπρούκλιν

Το πρώτο solo single της Βικτόρια Μπέκαμ κατέκτησε την κορυφή σε δύο βρετανικά charts - ένδειξη πως έχει τη στήριξη των θαυμαστών της εν μέσω της διαμάχης με τον πρωτότοκο γιο της
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Διεθνή / ΗΠΑ: Χιλιάδες κόσμου στους δρόμους της Μινεσότα για να διαδηλώσουν κατά της ICE

Εκατοντάδες επιχείρησεις έμειναν κλειστές και χιλιάδες πολίτες δεν πήγαν στις δουλειές τους προκειμένου να στηρίξουν τις διαδηλώσεις κατά της μεταναστευτικής πολιτικής στην αμερικανική πολιτεία
THE LIFO TEAM