Μία προϊστορική πόλη, η οποία ανακαλύφτηκε στην ανατολική Βουλγαρία πιστεύεται ότι είναι ο παλαιότερος αστικός οικισμός της Ευρώπης.

 

Όπως αναφέρει το Associated Press, ο βούλγαρος αρχαιολόγος και καθηγητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της χώρας, Vasil Nikolov, υποστηρίζει ότι οι πέτρινοι τοίχοι (3 μέτρα ύψος, 2 μέτρα πάχος),  που εντοπίστηκαν κοντά στην πόλη Provadia, χρονολογούνται μεταξύ 4.700 και 4.200 π.Χ. Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για τα πρώτα οχυρά στην προϊστορική Ευρώπη.

 

«Ξεκινήσαμε την ανασκαφή το 2005, αλλά μόνο σ' αυτήν την αρχαιολογική περίοδο συγκεντρώσαμε αρκετά ευρήματα για να αποδείξουμε τον ισχυρισμό αυτό», είπε ο καθηγητής.

 

Η ομάδα έχει μέχρι στιγμής φέρει στο φως δύο διώροφα σπίτια με διάμετρο 100 μέτρων, τα οποία πλαισιώνονται από ένα τείχος.

 

Οι ανασκαφές εντόπισαν ακόμη, μία σειρά από λάκκους, οι οποίοι χρησιμοποιούνταν για ιεροτελεστίες, αλλά αποτελούσαν και  μέρος μιας πύλης. Η ανάλυση άνθρακα έδειξε ότι τα ευρήματά αυτά χρονολογούνται στη Χαλκολιθική εποχή μεταξύ 4.700 και 4.200 π.Χ., μία χιλιετία πριν την έναρξη του ελληνικού πολιτισμού.

 

«Νέα δείγματα των ανασκαφών έχουν σταλεί στο Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, για περαιτέρω εξέταση», συμπλήρωσε ο Nikolov.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr