Βουλγαρία: 15 χρόνια κάθειρξη στον πρώην αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών για διαφθορά

Βουλγαρία: 15 χρόνια κάθειρξη στον πρώην αρχηγό των Μυστικών Υπηρεσιών για διαφθορά Facebook Twitter
0

Ο πρώην διευθυντής της βουλγαρικής υπηρεσίας Πληροφοριών Κίρτσο Κίροφ καταδικάσθηκε σε κάθειρξη 15 ετών για κατάχρηση δημόσιων κεφαλαίων ύψους 2,6 εκατομμυρίων ευρώ.

Μέλος της ΕΕ από το 2007, η Βουλγαρία επικρίνεται τακτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματός της απέναντι στα κρούσματα διαφθοράς σε υψηλό επίπεδο.

Είναι η δεύτερη καταδίκη αυτού του 67χρονου πρώην ξιωματούχου στο πλαίσιο της υπόθεσης διαφθοράς για την οποία του έχει ήδη επιβληθεί το 2015 ποινή κάθειρξης 10 ετών. Όμως το 2016 το εφετείο διέταξε να επαναληφθεί η δίκη του.

Ο Κίρτσο Κίροφ ήταν διευθυντής της υπηρεσίας πληροφοριών από το 2003 έως το 2012. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, από το 2007 ως το 2011 υπέγραψε περίου 1.000 δικαιολογητικά δαπανών για έρευνες που δεν έγιναν ποτέ.

Ο ενδιαφερόμενος υποστήριξε πως έκανε τις δαπάνες αυτές για να στρατολογήσει πληροφοριοδότες, όμως αυτοί οι τελευταίοι κατέθεσαν στο δικαστήριο και αμφισβήτησαν ότι είχαν εργασθεί για τον Κίροφ και ότι είχαν πληρωθεί.

Εξάλλου η μισή περιουσία του στρατηγού Κίροφ θα κατασχεθεί, αποφάσισε το δικαστήριο στο τέλος της δίκης η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Ο στρατηγός Κίροφ δήλωσε πως θα ασκήσει έφεση. Ο κατηγορούμενος, ο οποίος πρόσκειται στο αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, υποστηρίζει πως διώκεται για πολιτικούς λόγους. Διώξεις έχουν ασκηθεί επίσης σε βάρος του για μια τρίτη υπόθεση, επειδή το 2014 είχε αποκαλύψει κρατικά απόρρητα σε τηλεοπτική εκπομπή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM
Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Διεθνή / Το Σαν Φρανσίσκο μηνύει 10 πολυεθνικές για  τα «εθιστικά» υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα

Η αγωγή ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες γνώριζαν ότι τα προϊόντα τους ήταν «επικίνδυνα για κατανάλωση» και χρησιμοποιούσαν «παραπλανητικές τακτικές» για να τα προωθήσουν
LIFO NEWSROOM
New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Διεθνή / New York Times: Προσφεύγουν κατά του Πενταγώνου για τους νέους περιορισμούς στον Τύπο

Πρόσφατα τέθηκαν σε ισχύ νέοι όροι διαπιστεύσεων που απαγορεύουν στους δημοσιογράφους να ζητούν πληροφορίες οι οποίες δεν έχουν εγκριθεί εκ των προτέρων από την πολιτική ηγεσία
LIFO NEWSROOM