Βόρεια Μακεδονία: Πρωθυπουργός ξανά ο Ζάεφ, συμφωνία για κυβέρνηση με το αλβανικό DUI

Βόρεια Μακεδονία: Πρωθυπουργός ξανά ο Ζάεφ, συμφωνία για κυβέρνηση με το αλβανικό DUI Facebook Twitter
Ζάεφ και Αχμέτι ανακοίνωσαν τη συμφωνία για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού (Πηγή φωτό EPA)
0

Ο Ζόραν Ζάεφ και ο επικεφαλής του αλβανικού DUI, Αλί Αχμέτι, συμφώνησαν ξανά στον σχηματισμό κυβέρνησης στη Βόρεια Μακεδονία, μετά τις εκλογές της 15ης Ιουλίου.

Το SDSM του Ζάεφ και το DUI- τα δύο μεγαλύτερα κόμματα του προηγούμενου κυβερνητικού συνασπισμού- θα συνεδριάσουν σήμερα και αύριο για να εγκρίνουν τη συμφωνία. Επικεφαλής της νέας κυβέρνησης θα είναι ο Ζάεφ, με εξαίρεση τις τελευταίες 100 ημέρες της θητείας της, κατά τις οποίες το πόστο θα αναλάβει πρόσωπο που θα προταθεί από το DUI.

Μετά τη συμφωνία, ο Ζάεφ δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα υλοποιήσει πλήρως τις τρεις συμφωνίες- κλειδιά για τη Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται για τη Συμφωνία των Πρεσπών, εκείνη που σύναψε η χώρα του με τη Βουλγαρία και την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας.

Ακόμη, ανέφερε ότι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η αντιμετώπιση της διαφθοράς και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, όπως και η αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.

Ο Ζάεφ και ο Αχμέτι δεν διευκρίνισαν ποια υπουργεία θα αναλάβει το κάθε κόμμα. Τις επόμενες ημέρες, ο Ζόραν Ζάεφ θα παρουσιάσει το κυβερνητικό πρόγραμμα και θα ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησης, που θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.

Στις εκλογές της 15ης Ιουλίου, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ ήταν πρώτο με 46 έδρες στη Βουλή των 120 βουλευτών. Δεύτερο ήταν το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, το οποίο κατέλαβε 44 έδρες, τρίτο το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι με 15 έδρες, τέταρτη η «Συμμαχία για τους Αλβανούς» με 12 έδρες, πέμπτο το λαϊκιστικό κόμμα «Levica» με 2 έδρες και έκτο το συγκυβερνών «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (DPA) με 1 έδρα, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα επίσης θα συμμετέχει και στη νέα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ θα έχει πλειοψηφία δύο εδρών στη Βουλή, καθώς θα στηρίζεται από 62 βουλευτές, μόλις δύο περισσότερους από όσους χρειάζεται για τη διατήρηση της δεδηλωμένης.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ