Βόρεια Μακεδονία: Με διαφορά δύο εδρών η νίκη Ζάεφ στις εκλογές

Βόρεια Μακεδονία: Με διαφορά δύο εδρών η νίκη Ζάεφ στις εκλογές Facebook Twitter
EPA
0

Με 12.000 ψήφους διαφορά εξασφάλισε το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, το SDSM, τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας.

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εξασφάλισε 46 έδρες στη νέα Βουλή- των 120 βουλευτών- ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας. Το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατέλαβε 44 έδρες.

Τα αλβανικά κόμματα ενίσχυσαν σημαντικά την κοινοβουλευτική δύναμή τους και αναμένεται να κρίνουν τις εξελίξεις στις επερχόμενες συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το DUI του Αλί Αχμέτι εξασφάλισε 15 έδρες και το κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» κατέλαβε 12 έδρες. Το «Levica» πήρε 2 έδρες και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» μία.

Πριν από τις εκλογές, το DUI- που μετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση του κόμματος του Ζάεφ- είχε διαμηνύσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για τον σχηματισμό συνασπισμού, αν ο επικεφαλής υποψήφιός του δεν οριζόταν πρωθυπουργός. Όρος που απέρριψαν τόσο το SDSM όσο και το VMRO-DPMNE.

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι να το κόμμα του Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση με το DUI και το DPA. Σε αυτή την περίπτωση τα τρία κόμματα- που μετείχαν και στον προηγούμενο συνασπισμό- εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.

Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

Διεθνή / Η Κίνα προειδοποιεί τα διεθνή ΜΜΕ για τη φωτιά στο Χονγκ Κονγκ: «Μην διαδίδετε συκοφαντίες»

To Γραφείο για την Προστασία της Εθνικής Ασφάλειας κάλεσε έναν αριθμό μη προσδιορισμένων μέσων ενημέρωσης, επικρίνοντας την κάλυψη της πυρκαγιάς που στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 159 άτομα στο πολυώροφο συγκρότημα κατοικιών Wang Fuk Court
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

Διεθνή / Ο Τραμπ έλαβε το νεοσύστατο Βραβείο Ειρήνης της FIFA

«Αναμφίβολα αξίζετε το πρώτο Βραβείο Ειρήνης της FIFA για τις πράξεις σας, για όσα έχετε επιτύχει με τον δικό σας τρόπο», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA Τζάνι Ινφαντίνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό πρόεδρο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM