Με 12.000 ψήφους διαφορά εξασφάλισε το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, το SDSM, τη νίκη στις βουλευτικές εκλογές της Βόρειας Μακεδονίας.

 

Το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα εξασφάλισε 46 έδρες στη νέα Βουλή- των 120 βουλευτών- ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή της Βόρειας Μακεδονίας. Το δεξιό κόμμα VMRO-DPMNE, του Χρίστιαν Μίτσκοσκι, κατέλαβε 44 έδρες.

 

Τα αλβανικά κόμματα ενίσχυσαν σημαντικά την κοινοβουλευτική δύναμή τους και αναμένεται να κρίνουν τις εξελίξεις στις επερχόμενες συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Το DUI του Αλί Αχμέτι εξασφάλισε 15 έδρες και το κόμμα «Συμμαχία για τους Αλβανούς» κατέλαβε 12 έδρες. Το «Levica» πήρε 2 έδρες και το «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» μία.

 

Πριν από τις εκλογές, το DUI- που μετείχε στην προηγούμενη κυβέρνηση του κόμματος του Ζάεφ- είχε διαμηνύσει ότι δεν θα διαπραγματευτεί με κανένα από τα δύο μεγάλα κόμματα για τον σχηματισμό συνασπισμού, αν ο επικεφαλής υποψήφιός του δεν οριζόταν πρωθυπουργός. Όρος που απέρριψαν τόσο το SDSM όσο και το VMRO-DPMNE.

 

Πολιτικοί αναλυτές στα Σκόπια εκτιμούν πως το πιθανότερο σενάριο είναι να το κόμμα του Ζάεφ να σχηματίσει κυβέρνηση με το DUI και το DPA. Σε αυτή την περίπτωση τα τρία κόμματα- που μετείχαν και στον προηγούμενο συνασπισμό- εξασφαλίζουν κοινοβουλευτική πλειοψηφία 62 εδρών.

 

Με πληροφορίες από Politico, ΑΠΕ