Βόρεια Κορέα: Απέτυχε η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου για να θέσει δορυφόρο σε τροχιά

Βόρεια Κορέα: Απέτυχε η εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου για να θέσει δορυφόρο σε τροχιά Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει στρατιωτικό δορυφόρο συλλογής πληροφοριών σε τροχιά απέτυχε με τον πύραυλο και το φορτίο να πέφτει στη θάλασσα. 

Η σημερινή εκτόξευση ήταν η έκτη προσπάθεια της Βόρειας Κορέας να θέσει δορυφόρο σε τροχιά και η πρώτη από το 2016. Η αποτυχημένη προσπάθεια αποτελεί οπισθοδρόμηση στις προσπάθειες του Βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιονγκ-ουν, να ενισχύσει τις στρατιωτικές του ικανότητες εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων με τις ΗΠΑ και τη Νότια Κορέα.

Ο νέος πύραυλος εκτόξευσης δορυφόρου Chollima-1 απέτυχε λόγω αστάθειας στον κινητήρα και το σύστημα καυσίμου, ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων KCNA, προσθέτοντας ότι οι αξιωματούχοι εργάζονταν για να επαληθεύσουν τα «σοβαρά ελαττώματα» που προκάλεσαν τη δυσλειτουργία του πυραύλου.

Η εκτόξευση προκάλεσε σύγχυση στη Νότια Κορέα, όπου ο δήμος της Σεούλ έστειλε στα κινητά κατοίκων της μητρόπολης μήνυμα που προειδοποιούσε πως υπήρχε ενδεχόμενο να χρειαστεί να εκκενώσουν τα σπίτια τους, όπως και συναγερμό στην Ιαπωνία, όπου οι αρχές προειδοποίησαν μέσω του συστήματος J-Alert τους κατοίκους στην Οκινάουα (νότια) ότι ίσως καλούνταν να σπεύσουν σε καταφύγια. 

Βόρεια Κορέα: Αντιδράσεις για την αποτυχημένη προσπάθεια να θέσει στρατιωτικό δορυφόρο σε τροχιά

Σεούλ, Τόκιο και Ουάσιγκτον «καταδίκασαν» την εκτόξευση, όπως και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η προεδρία των ΗΠΑ στηλίτευσε την κίνηση, που «αυξάνει τις εντάσεις» στην περιοχή κι «εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής».

«Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας», ανέφερε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Το Τόκιο τόνισε διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Χιροκάζου Ματσούνο πως «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση, που χαρακτήρισε κατάφωρη παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι αποτυχημένες προσπάθειες από το 1998

Από το 1998, η Πιονγκγιάνγκ έχει εκτοξεύσει πέντε δορυφόρους, τρεις από τους οποίους απέτυχαν αμέσως και δύο από τους οποίους φαινόταν ότι είχαν τεθεί σε τροχιά - αλλά τα σήματα από αυτούς δεν ανιχνεύθηκαν ποτέ ανεξάρτητα, υποδεικνύοντας ότι μπορεί να είχαν δυσλειτουργία.

Η Βόρεια Κορέα είχε ήδη δοκιμάσει το 2012 και το 2016 πυραύλους που κατ’ αυτή είχαν θέσει σε τροχιά δορυφόρους, περνώντας πάνω από την Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία. 

Ακριβώς αυτό το στοιχείο επισήμανε επίσης ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα εκπρόσωπός του ανέφερε πως «καταδικάζει σθεναρά» την εκτόξευση, που «αντίκειται» προς αποφάσεις του ΣΑ, αξιώνοντας η Πιονγκγιάνγκ να ξαναπάρει τον δρόμο της «αποπυρηνικοποίησης» της κορεατικής χερσονήσου.

Οι εντάσεις στην περιοχή έχουν αυξηθεί ραγδαία από την περασμένη χρονιά, καθώς η Βόρεια Κορέα έχει πολλαπλασιάσει τις οπλικές δοκιμές καθώς ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν πλέον χαρακτηρίζει το καθεστώς πυρηνικής δύναμης της χώρας του «αμετάκλητο» κι έχει πει πως θέλει η Πιονγκγιάνγκ να αποκτήσει το «μεγαλύτερο» πυρηνικό οπλοστάσιο «στον κόσμο», μοιάζοντας να κλείνει οριστικά την πόρτα στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

Διεθνή / Υπόθεση Μενέντεζ: «Ο αγώνας δεν έχει τελειώσει» - Η αντίδραση της κόρης του Έρικ μετά την απόρριψη αποφυλάκισης

«Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να είναι ελεύθεροι» γράφει σε ανάρτησή της στα social media λίγα εικοσιτετράωρα μετά την απόρριψη του αιτήματος αποφυλάκισης του πατέρα της
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: «Οι Ρώσοι για πρώτη φορά έκαναν σημαντικές παραχωρήσεις για να τερματιστεί ο πόλεμος»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: Η Ρωσία έκανε πρώτη φορά σημαντικές παραχωρήσεις για να τελειώσει ο πόλεμος

«Ο πόλεμος δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Ευρώπης, ούτε των ΗΠΑ και πιστεύουμε ότι ούτε η Ρωσία ή η Ουκρανία έχουν συμφέρον να συνεχιστεί», ξεκαθαρίζει ο Αμερικανός αντιπρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Υπό ποιους όρους o Πόύτιν θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Διεθνή / Υπό ποιους όρους η Ρωσία θα αποδεχόταν μία ειρηνευτική συμφωνία με Ουκρανία

Την ώρα που διεθνείς αναλυτές βλέπουν πως η Ρωσία καθυστερεί κάθε σχέδιο, για συνάντηση Βλαντίμιρ Πούτιν και Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Ντόναλντ Τραμπ έδωσε διορία δύο εβδομάδων στον Ρώσο πρόεδρο για να συναντηθεί με τον Ουκρανό ομόλογό του
LIFO NEWSROOM
Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Διεθνή / Τετραήμερη εργασία: Γιατί το «9-5» πέντε ημέρες την εβδομάδα είναι μοντέλο άλλου αιώνα και «δεν ταιριάζει πλέον»

Σχεδόν το 11% του εργατικού δυναμικού στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφέρει πλέον ότι εργάζεται τέσσερις ημέρες σε πλήρη και μερική απασχόληση, σύμφωνα με ανάλυση
LIFO NEWSROOM
Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Διεθνή / Ο Ζελένσκι συγκρούεται με τον Τραμπ για το Ντονμπάς – Το μεγάλο παζάρι για την Ουκρανία

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απορρίπτει τις πιέσεις για παραχώρηση εδαφών στο Ντονμπάς, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ προωθεί ειρηνευτική συμφωνία. Ποιο είναι το διακύβευμα για την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Διεθνή / Η αμερικανική αξιοπιστία αμφισβητείται στην Ασία: Οι σύμμαχοι σκέφτονται στρατηγική ανεξαρτησία

Η πολιτική Τραμπ και οι απρόβλεπτες ενέργειες των ΗΠΑ αναγκάζουν Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Αυστραλία να εξετάσουν εναλλακτικά σχέδια ασφάλειας στην Ασία, προκαλώντας αβεβαιότητα για την περιφερειακή σταθερότητα
THE LIFO TEAM
Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Διεθνή / Η Ουκρανία χτυπά τη Ρωσία στην εθνική της γιορτή: Επίθεση με drone σε σταθμούς πυρηνικών και πετρελαίου

Τις τελευταίες εβδομάδες, και την ώρα που εντείνονται οι συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου υπό την πίεση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η Ουκρανία έχει εξαπολύσει δεκάδες drone εναντίον του ρωσικού εδάφους
LIFO NEWSROOM
Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Διεθνή / Doulos Phos: Το πλοίο-θρύλος που έγινε ξενοδοχείο πολυτελείας και σώθηκε από τη διάλυση

Το MV Doulos Phos, πρώην επιβατηγό πλοίο και αποστολικό σκάφος, μετατράπηκε σε ξενοδοχείο πολυτελείας στην Ινδονησία, διατηρώντας την ιστορική του κληρονομιά και προσφέροντας εμπειρία θάλασσας στην ξηρά
LIFO NEWSROOM