Σημαντικό πλήγμα στους παραγωγούς κοκαΐνης από τις βολιβιανές αρχές, που κατάφεραν εντοπίσουν και να καταστρέψουν τρία «mega φυτώρια», που μπορούσαν να παράγουν έως και 910 κιλά την ημέρα.

 

Η αστυνομία βρήκε τα εργοστάσια της κοκαΐνης καλυμμένα με μουσαμά, κρυμμένα μέσα σε δάση και εθνικά πάρκα στην ανατολική επαρχία Μπένι, στην κεντρική Κοχαμπάμπα και στη νότια-κεντρική Σάντα Κρουζ, σύμφωνα με τις επίσημες αρχές.

 

Ο Jaime Mamani, αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Άμυνας, δήλωσε ότι οι βολιβιανές ομάδες κατά των ναρκωτικών κατάσχεσαν τους τελευταίους μήνες ποσότητες ρεκόρ 7,41 τόνων κοκαΐνης.

 

«Πραγματοποιούμε επιχειρήσεις σε ολόκληρη την επικράτειά, κατά μήκος συνόρων και περιοχών όπου η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών δεν είχε φτάσει στο παρελθόν», είπε.

 

Η αστυνομία κατά των ναρκωτικών στη Βολιβία επανέλαβε επίσης την καταστροφή των καλλιεργειών κόκας στις συνήθεις καλλιεργητικές ζώνες στο Los Yungas και στο El Chapare, οι οποίες είχαν τεθεί σε αναστολή κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες, πρώην αγρότης ο ίδιος, αύξησε τις ποσοστώσεις για τη νόμιμη καλλιέργεια της κοκαΐνης. Αυτές διατηρήθηκαν από τον σημερινό Πρόεδρο Λούις Άρσε, αλλά οτιδήποτε καλλιεργείται πάνω από τα συμφωνηθέντα, καταστρέφεται.

 

Ο Thierry Rostan, εκπρόσωπος του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα στη Βολιβία, δήλωσε ότι η πανδημία και οι συναφείς οικονομικές δυσκολίες είχαν σημειώσει αύξηση τόσο στην καλλιέργεια κοκαΐνης όσο και στην παραγωγή ναρκωτικών.

 

Η εμπορία ναρκωτικών δεν σταματά ποτέ, οι εγκληματίες θα εξάγουν πάντα, θα προσπαθούν να ελέγχουν ουσίες και σε αυτές τις περιόδους οικονομικής κρίσης, μερικοί άνθρωποι ψάχνουν τρόπους για να επιβιώσουν, έτσι συμμετέχουν σε ομάδες οργανωμένου εγκλήματος, σημείωσε.

 

«Υπάρχει σημαντική αύξηση των καλλιεργειών, διότι πέρυσι δεν υπήρξε σχεδόν καμία εξάλειψη τους» διευκρίνισε. 

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr