BREAKING NEWS

Bloomberg: Η ΕΕ «κλειδώνει» στα 60 δολάρια το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο

Bloomberg: Η ΕΕ «κλειδώνει» στα 60 δολάρια το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο Facebook Twitter
0

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζουν να συσπειρώνονται γύρω από ένα σχέδιο περιορισμού της τιμής του ρωσικού πετρελαίου με το πλαφόν να ορίζεται στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Οι κράτη-μέλη κάνουν μία ύστατη προσπάθεια για να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την προθεσμία της Δευτέρας, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Bloomberg.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τακτικές αξιολογήσεις και πιθανές αναθεωρήσεις της τιμής κάθε δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου 2023. Δύο από τα άτομα που μίλησαν στο Bloomberg, είπαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πως οποιαδήποτε μελλοντική επαναφορά του πλαφόν θα πρέπει να παραμένει τουλάχιστον 5% κάτω από τα μέσα επιτόκια της αγοράς. Ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες της ΕΕ για το επίπεδο στο οποίο θα περιοριστεί το ρωσικό πετρέλαιο έχουν κολλήσει από την περασμένη εβδομάδα. Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν ζητήσει μια τιμή που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες προτάσεις, που έκαναν λόγο για 62 δολάρια, ήταν πολύ γενναιόδωρες. Η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ζητήσει υψηλότερη τιμή.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είχαν προθεσμία μέχρι τις 4 μ.μ. ώρα Βρυξελλών σήμερα για να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις για τις τελευταίες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι.

Το πλαφόν των 60 δολαρίων είναι πάνω από τις τρέχουσες τιμές στη δυτική Ρωσία, αλλά χαμηλότερο από αυτές στην Ασία.

Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμής - που προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχίας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ ήταν πολύ αυστηρές - είναι να διατηρηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να αποφευχθεί η παγκόσμια άνοδος των τιμών, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδα της Μόσχας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν όλα τα κράτη -μέλη θα στηρίξουν τα 60 δολάρια, αλλά τα περισσότερα είναι υποστηρικτικά εάν το επίπεδο συνδυαστεί με άλλες απαιτήσεις που ικανοποιούνται, ανέφερε το Bloomberg. 

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζήτησαν παράλληλα πιο σταθερή πρόοδο σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. Αυτά τα μέτρα αναμένεται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες ενώ ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ παρουσίασε αυτή την εβδομάδα επίσης προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων, τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και την ευθύνη της Ρωσίας για τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Το ποσό των 60 δολαρίων δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από το μπλοκ στο σύνολο των κρατών -μελών και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ θα απαιτούσε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών, καθώς και την υποστήριξη της G7. 

Ο κίνδυνος ωστόσο για τις αγορές πετρελαίου είναι ότι εάν το πλαφόν τεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει στην απειλή της για διακοπή της παραγωγής, κίνηση που θα οδηγήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος αναζητούν χωριστά εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα υφίσταται διακρίσεις από διεθνείς ανταγωνιστές ως αποτέλεσμα του πλαφόν, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι χώρες της G7 στοχεύουν ωστόσο να θέσουν την τιμή του πλαφόν πριν από τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ευρύτερες κυρώσεις της ΕΕ για το πετρέλαιο.

Με πληροφορίες του Bloomberg

Διεθνή
0

BREAKING NEWS

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ