Bloomberg: Η ΕΕ «κλειδώνει» στα 60 δολάρια το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο

Bloomberg: Η ΕΕ «κλειδώνει» στα 60 δολάρια το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο Facebook Twitter
0

Τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αρχίζουν να συσπειρώνονται γύρω από ένα σχέδιο περιορισμού της τιμής του ρωσικού πετρελαίου με το πλαφόν να ορίζεται στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Οι κράτη-μέλη κάνουν μία ύστατη προσπάθεια για να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από την προθεσμία της Δευτέρας, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται το Bloomberg.

Η ΕΕ εξετάζει επίσης έναν μηχανισμό που θα επιτρέπει τακτικές αξιολογήσεις και πιθανές αναθεωρήσεις της τιμής κάθε δύο μήνες από τα μέσα Ιανουαρίου 2023. Δύο από τα άτομα που μίλησαν στο Bloomberg, είπαν ότι θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία πως οποιαδήποτε μελλοντική επαναφορά του πλαφόν θα πρέπει να παραμένει τουλάχιστον 5% κάτω από τα μέσα επιτόκια της αγοράς. Ωστόσο δεν δόθηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι συνομιλίες της ΕΕ για το επίπεδο στο οποίο θα περιοριστεί το ρωσικό πετρέλαιο έχουν κολλήσει από την περασμένη εβδομάδα. Η Πολωνία και τα κράτη της Βαλτικής έχουν ζητήσει μια τιμή που ασκεί μεγαλύτερη πίεση στα έσοδα της Μόσχας, υποστηρίζοντας ότι οι προηγούμενες προτάσεις, που έκαναν λόγο για 62 δολάρια, ήταν πολύ γενναιόδωρες. Η Ελλάδα και άλλες χώρες έχουν ζητήσει υψηλότερη τιμή.

Οι κυβερνήσεις της ΕΕ είχαν προθεσμία μέχρι τις 4 μ.μ. ώρα Βρυξελλών σήμερα για να διατυπώσουν τις αντιρρήσεις για τις τελευταίες προτάσεις που έπεσαν στο τραπέζι.

Το πλαφόν των 60 δολαρίων είναι πάνω από τις τρέχουσες τιμές στη δυτική Ρωσία, αλλά χαμηλότερο από αυτές στην Ασία.

Ο στόχος του ανώτατου ορίου τιμής - που προτάθηκε για πρώτη φορά από τις ΗΠΑ εν μέσω ανησυχίας ότι οι κυρώσεις της ΕΕ ήταν πολύ αυστηρές - είναι να διατηρηθεί η ροή του ρωσικού πετρελαίου, προκειμένου να αποφευχθεί η παγκόσμια άνοδος των τιμών, περιορίζοντας ταυτόχρονα τα έσοδα της Μόσχας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν όλα τα κράτη -μέλη θα στηρίξουν τα 60 δολάρια, αλλά τα περισσότερα είναι υποστηρικτικά εάν το επίπεδο συνδυαστεί με άλλες απαιτήσεις που ικανοποιούνται, ανέφερε το Bloomberg. 

Η Πολωνία και οι χώρες της Βαλτικής ζήτησαν παράλληλα πιο σταθερή πρόοδο σε ένα νέο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ. Αυτά τα μέτρα αναμένεται να αποσαφηνιστούν τις επόμενες ημέρες ενώ ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ παρουσίασε αυτή την εβδομάδα επίσης προτάσεις για την αντιμετώπιση της παράκαμψης των κυρώσεων, τη χρήση παγωμένων περιουσιακών στοιχείων και την ευθύνη της Ρωσίας για τον επιθετικό της πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Το ποσό των 60 δολαρίων δεν έχει ακόμη συμφωνηθεί από το μπλοκ στο σύνολο των κρατών -μελών και οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη. Οποιαδήποτε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ θα απαιτούσε την υποστήριξη όλων των κρατών μελών, καθώς και την υποστήριξη της G7. 

Ο κίνδυνος ωστόσο για τις αγορές πετρελαίου είναι ότι εάν το πλαφόν τεθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα, η Μόσχα μπορεί να προχωρήσει στην απειλή της για διακοπή της παραγωγής, κίνηση που θα οδηγήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου στα ύψη.

Η Ελλάδα, η Μάλτα και η Κύπρος αναζητούν χωριστά εγγυήσεις ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία δεν θα υφίσταται διακρίσεις από διεθνείς ανταγωνιστές ως αποτέλεσμα του πλαφόν, σχολιάζει το Bloomberg.

Οι χώρες της G7 στοχεύουν ωστόσο να θέσουν την τιμή του πλαφόν πριν από τη Δευτέρα, οπότε και αναμένεται να τεθούν σε ισχύ ευρύτερες κυρώσεις της ΕΕ για το πετρέλαιο.

Με πληροφορίες του Bloomberg

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Διεθνή / Σιωπή και Ατιμωρησία: Το 88% των ερευνών για εγκλήματα πολέμου του Ισραήλ κλείνει χωρίς απόδοση ευθύνης

Το 88% των στρατιωτικών ερευνών του Ισραήλ για φερόμενα εγκλήματα πολέμου στη Γάζα δεν κατέληξαν σε ευθύνες ή παραμένουν ανεπίλυτες - Ανάμεσά τους, επιθέσεις με δεκάδες νεκρούς άμαχους
LIFO NEWSROOM
Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Διεθνή / Ιαν Μπολ: Ο άνδρας που προσπάθησε να απαγάγει την Πριγκίπισσα Άννα δηλώνει αθώος – «Ήταν σκευωρία της βασιλικής οικογένειας»

Ο Ιαν Μπολ, που το 1974 επιχείρησε την απαγωγή της Πριγκίπισσας Άννας, ισχυρίζεται πως ήταν αθώος και θύμα βασιλικής σκευωρίας με σκοπό τη διαφήμιση ενός βιβλίου
LIFO NEWSROOM
Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Διεθνή / Ναυτική καταδίωξη στην Κορνουάλη οδήγησε σε κατάσχεση κοκαΐνης αξίας 18 εκατ. λιρών και σύλληψη διεθνούς δικτύου

Μια κινηματογραφική καταδίωξη στη θάλασσα της Κορνουάλης αποκάλυψε διεθνές καρτέλ ναρκωτικών που μετέφερε κοκαΐνη από τη Νότια Αμερική στη Βρετανία μέσω θαλάσσιων «παραδόσεων»
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Η «αθέατη» πλευρά της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ

Σε σύγκριση με το καθεστώς που ίσχυε από τις 9 Απριλίου, όταν ανεστάλη ο συντελεστής 20% που είχε ανακοινωθεί μία εβδομάδα πριν και επιβλήθηκε ένας πρόσθετος οριζόντιος δασμός 10%, η διαφορά είναι μικρή, καθώς στον συντελεστή 15% θα ενσωματωθούν και οι προϋπάρχοντες δασμοί
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Το παλαιότερο και μεγαλύτερο gay nightclub κλείνει λόγω πτώχευσης

Διεθνή / SchwuZ: Το μεγαλύτερο γκέι nightclub της Γερμανίας κήρυξε πτώχευση έπειτα από 50 χρόνια λειτουργίας

Τον Μάιο, το κλαμπ περιόρισε το ωράριο λειτουργίας του, απέλυσε προσωπικό και ζήτησε τη βοήθεια των τακτικών επισκεπτών του για να καλύψει το συνεχώς αυξανόμενο οικονομικό έλλειμμα
LIFO NEWSROOM
Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Διεθνή / Zωγράφος ανακάλυψε μήνυμα 122 ετών μέσα σε μπουκάλι στους τοίχους ενός φάρου

Το μπουκάλι, που ήταν κρυμμένο σε μια κοιλότητα στον τοίχο του φάρου του Cape Bruny, ο οποίος έχει χαρακτηριστεί ιστορικό μνημείο, περιείχε ένα γράμμα που είχε γραφτεί το 1903 από έναν επιθεωρητή φάρων της Τασμανίας
LIFO NEWSROOM