Το Bitcoin έγινε 13 ετών - Η πορεία της αξίας του

Το Bitcoin έγινε 13 ετών - Η ξέφρενη πορεία της αξίας του και η καινοτόμα «φιλοσοφία» Facebook Twitter
Πηγή: Unsplash.
0

Σαν σήμερα πριν από 13 χρόνια, το πασίγνωστο τώρα κρυπτονόμισμα Bitcoin είχε την πρώτη του εγγραφή στο λογιστικό του βιβλίο (ledger).

Πλέον, το Bitcoin έχει αλλάξει τα δεδομένα στο πεδίο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, ενώ μετά την επιτυχία του έκαναν την εμφάνισή του και πολλά άλλα κρυπτονομίσματα.

Μέσα στο διάστημα των 13 ετών που υπάρχει η πορεία της αξίας του είναι πραγματικά ξέφρενη. Ξεκίνησε από τα 0.05 δολάρια την πρώτη χρονιά για να φτάσει τα 816 την πέμπτη χρονιά. Φτάνοντας στα 10 χρόνια, η αξία του κρυπτονομίσματος είχε «σκαρφαλώσει» στα 3,783 δολάρια και πλέον σήμερα 1 Bitcoin ισούται περίπου με 47,310 δολάρια.

Ποια είναι η «φιλοσοφία» του Bitcoin;

Το blockchain αποτελείται από μία «αλυσίδα» καταχωρήσεων συναλλαγών, σε ένα δημόσιο λογιστικό βιβλίο (ledger). Κάθε καινούρια συστάδα καταχωρήσεων -ένα «block»- συνδέεται με τα προηγούμενα, δημιουργώντας μία νέα «αλυσίδα», δηλαδή ένα «blockchain». Τα blocks αυτά συνδέονται μεταξύ τους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο, το ledger λειτουργεί ως ένα συνολικό και αποκεντρωμένο (decentralized) λογιστικό βιβλίο, το οποίο είναι κοινό και προσβάσιμο σε όλους τους συμμετέχοντες, μιας και όλοι αποθηκεύουν ένα αντίγραφό του κάτι που εξασφαλίζει την ασφάλεια και η διαφάνεια των συναλλαγών.

Ωστόσο, η βασική του διαφορά που αλλάζει και τα δεδομένα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως το ξέραμε,  προκύπτει από το γεγονός ότι δεν είναι πλέον απαραίτητη η ύπαρξη ενός ενδιάμεσου, όπως μίας τράπεζας, ενώ η εμπιστοσύνη των συναλλασσομένων μερών βασίζεται σε αλγοριθμική επιβεβαίωση. Το γεγονός αυτό έχει πυροδοτήσει συχνά σενάρια κατάρρευσης και έντονης ανησυχία για το μέλλον των κρυπτονομισμάτων. 

Με πληροφορίες από Ertnews

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ