Βενεζουέλα: Ο γεν. εισαγγελέας ζητά να ανακηρυχθεί το κόμμα του Γκουαϊδό «τρομοκρατική οργάνωση»

Βενεζουέλα: Ο γεν. εισαγγελέας ζητά να ανακηρυχθεί το κόμμα του Γκουαϊδό «τρομοκρατική οργάνωση» Facebook Twitter
EPA
0

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα της Βενεζουέλας ζήτησε σήμερα από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανακηρύξει «τρομοκρατική οργάνωση» το κόμμα Λαϊκή Βούληση του Χουάν Γκουαϊδό, που κατηγορείται ότι σχεδίασε μια αποτυχημένη απόπειρα εισβολής στις αρχές Μαΐου.

«Καταθέσαμε στο τμήμα συνταγματικών υποθέσεων (του TSJ) μια αίτηση ερμηνείας των άρθρων 31 και 32 του οργανικού νόμου κατά του οργανωμένου εγκλήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας» για να «καθορίσει εάν η πολιτική οργάνωση Λαϊκή Βούληση είναι μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας Τάρεκ Ουίλιαμ Σάαμπ στη δημόσια τηλεόραση.

Η βενεζουελανή νομοθεσία προβλέπει ποινές κάθειρξης έως 30 ετών για τρομοκρατικές ενέργειες. Ο Σάαμπ, ένας Τσαβίστας, κατηγόρησε τον Γκουαϊδό - τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης που αναγνωρίζεται ως μεταβατικός πρόεδρος της χώρας από σχεδόν 60 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ - για ενθάρρυνση αποσταθεροποιητικών ενεργειών «εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού».

Μεταξύ των κατηγοριών είναι μια «εισβολή δια θαλάσσης» που συνέβη στις 3 Μαΐου. Δεκάδες άνθρωποι συνελήφθησαν, συμπεριλαμβανομένων δύο απόστρατων Αμερικανών που «κατηγορούνται για τρομοκρατία», ανέφερε ο γενικός εισαγγελέας.

Ο Σάαμπ κατηγόρησε επίσης το κόμμα Λαϊκή Βούληση (κεντροδεξιά) ότι χρησιμοποίησε «χρήματα βενεζουελάνικων λογαριασμών στο εξωτερικό» και της Citgo, της θυγατρικής της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PdVSA στις ΗΠΑ, «με τη βοήθεια των ΗΠΑ».

Με τα «κλεμμένα χρήματα» από το «τρομοκρατικό κίνημα», η Voluntad Popular «χρηματοδότησε μια εισβολή μισθοφόρων στην επικράτειά μας», πρόσθεσε ο γενικός εισαγγελέας αναφερόμενος στην επιχείρηση που το Καράκας αποδίδει στους Αμερικανούς και στην Κολομβία.

Η Ουάσιγκτον, η οποία αποκαλεί «δικτάτορα» τον σοσιαλιστή πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο και θέλει να τον εκδιώξει από την εξουσία, έχει επιβάλει κυρώσεις στις εξαγωγές αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, και σε πολλούς κυβερνητικούς και στρατιωτικούς αξιωματούχους στη λατινοαμερικάνικη χώρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ

Διεθνή / «Στο μάτι παγκόσμιου κυκλώνα η Βρετανία, η παγκόσμια τάξη καταρρέει»: Τι χρειάζεται για επανένταξη στην ΕΕ;

Ο Ντέιβιντ Μίλιμπαντ τόνισε ότι η ευημερία του Ηνωμένου Βασιλείου εξαρτάται από μια «θεσμοθετημένη, βαθιά και ισχυρή σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη»
THE LIFO TEAM
ΠΑΠΑΣ ΛΕΩΝ ΝΑΠΟΛΗ ΙΤΑΛΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΞΙΚΑ ΑΠΟΒΛΗΤΑ

Διεθνή / Ιταλία: Ο πάπας συνάντησε οικογένειες που έχασαν τα παιδιά τους από καρκίνο λόγω τοξικών αποβλήτων

Νέοι πολίτες στην Ατσέρα βρίσκονται αντιμέτωποι με ασθένειες που συνδέονται με ένα εγκληματικό κύκλωμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, που σχετίζεται με τη μαφία
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝΟΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΑΡΤΑ

Διεθνή / ΗΠΑ: Αλλαγές στην Πράσινη Κάρτα μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη διαμονή Ιρανών

Οι Ιρανοί τους οποίους αφορούν οι μεταβολές ενδέχεται να χρειαστεί να απομακρυνθούν από τις ΗΠΑ μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υποστηρίζει η Αμερικανίδα βουλευτής Γιασαμίν Ανσάρι
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / CNN: Όλα δείχνουν ότι η δεύτερη θητεία Τραμπ αφορά κυρίως τον ίδιο

Η δεύτερη θητεία του προκαλεί ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις, καθώς οι πολιτικές και προσωπικές του πρωτοβουλίες φέρνουν στο προσκήνιο κατηγορίες περί κατάχρησης εξουσίας και εντείνουν τη δυσαρέσκεια ακόμη και στο εσωτερικό των Ρεπουμπλικανών
THE LIFO TEAM