Η Βενεζουέλα διεκδικεί νομικά χρυσό αξίας 930 εκατ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας

Η Βενεζουέλα διεκδικεί νομικά χρυσό αξίας 930 εκατ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Βενεζουέλα κίνησε τις νομικές διαδικασίες εναντίον της κεντρικής τράπεζα της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να απελευθερώσει χρυσό αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τον χρυσό της Βενεζουέλας που κρατά η Bank of Enland, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Βρετανία και οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη χώρα. Η Βενεζουέλα δήλωσε ότι θέλει να πουλήσει η τράπεζα μέρος των αποθεμάτων χρυσού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η Βενεζουέλα ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει να σταλούν τα χρήματα απευθείας στον ΟΗΕ, για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα, προτείνει τα χρήματα από την πώληση του χρυσού να μεταφερθούν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, που θα διαχειριστεί τους πόρους για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού, φαρμάκων και τροφίμων.

Στα έγγραφα που κατέθεσε η Βενεζουέλα σε δικαστήριο του Λονδίνου, στις 14 Μαΐου, ζητά να γίνει η μεταφορά των χρημάτων ως «ζήτημα επείγουσας ανάγκης». «Με ζωές να κινδυνεύουν, τώρα δεν είναι η ώρα να κερδίσουμε πολιτικούς πόντους», δήλωσε δικηγόρος που εκπροσωπεί την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας.

Από το 2018, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας έχει καθυστερήσει τη στείλει τους 31 τόνους χρυσού της Βενεζουέλας που φυλάσσει, στον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο ηγέτη της χώρας.

Στη Βενεζουέλα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 618 κρούσματα του κορωνοϊού και 10 θάνατοι, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το διαλυμένο σύστημα υγείας της χώρας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί εξάπλωση του ιού. Η πώληση του χρυσού είναι μία από τις ελάχιστες επιλογές που έχει η κυβέρνηση Μαδούρο για συγκέντρωση χρημάτων, εξαιτίας των κυρώσεων. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η καραντίνα που επιβλήθηκε για τον κορωνοϊό, έχει πλήξει ακόμη περισσότερο την ήδη κατεστραμμένη οικονομία της Βενεζουέλας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ διακηρύσσει το «νόμιμο δικαίωμα» να αμυνθεί κατά του Ισραήλ

Στην «ανοικτή επιστολή» της, η οργάνωση διακηρύσσει ότι έχει το νόμιμο δικαίωμα «να αμυνθεί κατά ενός εχθρού που επιβάλλει τον πόλεμο στη χώρα μας και δεν σταματά τις επιθέσεις του».
LIFO NEWSROOM
Miss Universe 2025: Στέλεχος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Διεθνή / Miss Universe 2025: Εκπρόσωπος της διοργάνωσης αποκάλεσε «χαζή» τη Μις Μεξικό

Η Fatima Bosch αντιμετώπισε μια ιδιαίτερα αγενή συμπεριφορά από τον 60χρονο Nawat Itsaragrisil, ο οποίος την επέπληξε δημόσια με τον ισχυρισμό ότι η διαγωνιζόμενη δεν ανήρτησε προωθητικό περιεχόμενο στα social media
LIFO NEWSROOM
Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

Διεθνή / Κλαούντια Σέινμπαουμ: Θα κινηθεί νομικά απέναντι στον άνδρα που την παρενόχλησε σε δημόσια εμφάνισή της

«Aν δεν υποβάλω μήνυση, τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες Μεξικανές γυναίκες; Αν το κάνουν αυτό στην πρόεδρο, τι θα γίνει με όλες τις άλλες;», δήλωσε η πρόεδρος του Μεξικού
LIFO NEWSROOM
ΙΣΠΑΝΙΑ ΧΟΥΑΝ ΚΑΡΛΟΣ ΦΡΑΝΚΟ

Διεθνή / Ο Χουάν Κάρλος της Ισπανίας εξομολογείται τον «βαθύ σεβασμό» του για τον Φράνκο

Στα απομνημονεύματά του, ο έκπτωτος βασιλιάς της Ισπανίας κατηγορεί επίσης τον γιο του, βασιλιά Φελίπε, για εγκατάλειψη - «Είμαι ο μόνος Ισπανός που δεν έχει σύνταξη, μετά από σαράντα χρόνια υπηρεσίας» γράφει
LIFO NEWSROOM