Η Βενεζουέλα διεκδικεί νομικά χρυσό αξίας 930 εκατ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας

Η Βενεζουέλα διεκδικεί νομικά χρυσό αξίας 930 εκατ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Βενεζουέλα κίνησε τις νομικές διαδικασίες εναντίον της κεντρικής τράπεζα της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να απελευθερώσει χρυσό αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τον χρυσό της Βενεζουέλας που κρατά η Bank of Enland, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Βρετανία και οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη χώρα. Η Βενεζουέλα δήλωσε ότι θέλει να πουλήσει η τράπεζα μέρος των αποθεμάτων χρυσού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η Βενεζουέλα ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει να σταλούν τα χρήματα απευθείας στον ΟΗΕ, για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα, προτείνει τα χρήματα από την πώληση του χρυσού να μεταφερθούν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, που θα διαχειριστεί τους πόρους για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού, φαρμάκων και τροφίμων.

Στα έγγραφα που κατέθεσε η Βενεζουέλα σε δικαστήριο του Λονδίνου, στις 14 Μαΐου, ζητά να γίνει η μεταφορά των χρημάτων ως «ζήτημα επείγουσας ανάγκης». «Με ζωές να κινδυνεύουν, τώρα δεν είναι η ώρα να κερδίσουμε πολιτικούς πόντους», δήλωσε δικηγόρος που εκπροσωπεί την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας.

Από το 2018, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας έχει καθυστερήσει τη στείλει τους 31 τόνους χρυσού της Βενεζουέλας που φυλάσσει, στον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο ηγέτη της χώρας.

Στη Βενεζουέλα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 618 κρούσματα του κορωνοϊού και 10 θάνατοι, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το διαλυμένο σύστημα υγείας της χώρας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί εξάπλωση του ιού. Η πώληση του χρυσού είναι μία από τις ελάχιστες επιλογές που έχει η κυβέρνηση Μαδούρο για συγκέντρωση χρημάτων, εξαιτίας των κυρώσεων. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η καραντίνα που επιβλήθηκε για τον κορωνοϊό, έχει πλήξει ακόμη περισσότερο την ήδη κατεστραμμένη οικονομία της Βενεζουέλας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM