Η Βενεζουέλα διεκδικεί νομικά χρυσό αξίας 930 εκατ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας

Η Βενεζουέλα διεκδικεί νομικά χρυσό αξίας 930 εκατ. ευρώ από την κεντρική τράπεζα της Βρετανίας Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Βενεζουέλα κίνησε τις νομικές διαδικασίες εναντίον της κεντρικής τράπεζα της Βρετανίας, σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να απελευθερώσει χρυσό αξίας 930 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρόκειται για τον χρυσό της Βενεζουέλας που κρατά η Bank of Enland, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η Βρετανία και οι ΗΠΑ στη συγκεκριμένη χώρα. Η Βενεζουέλα δήλωσε ότι θέλει να πουλήσει η τράπεζα μέρος των αποθεμάτων χρυσού, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τη μάχη κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Παράλληλα, η Βενεζουέλα ανέφερε ότι έχει συμφωνήσει να σταλούν τα χρήματα απευθείας στον ΟΗΕ, για να διασφαλίσει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για άλλους σκοπούς. Συγκεκριμένα, προτείνει τα χρήματα από την πώληση του χρυσού να μεταφερθούν στο πρόγραμμα του ΟΗΕ για την Ανάπτυξη, που θα διαχειριστεί τους πόρους για την αγορά προστατευτικού εξοπλισμού, φαρμάκων και τροφίμων.

Στα έγγραφα που κατέθεσε η Βενεζουέλα σε δικαστήριο του Λονδίνου, στις 14 Μαΐου, ζητά να γίνει η μεταφορά των χρημάτων ως «ζήτημα επείγουσας ανάγκης». «Με ζωές να κινδυνεύουν, τώρα δεν είναι η ώρα να κερδίσουμε πολιτικούς πόντους», δήλωσε δικηγόρος που εκπροσωπεί την κεντρική τράπεζα της Βενεζουέλας.

Από το 2018, η κεντρική τράπεζα της Βρετανίας έχει καθυστερήσει τη στείλει τους 31 τόνους χρυσού της Βενεζουέλας που φυλάσσει, στον Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο το Λονδίνο δεν αναγνωρίζει ως νόμιμο ηγέτη της χώρας.

Στη Βενεζουέλα μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 618 κρούσματα του κορωνοϊού και 10 θάνατοι, αλλά υπάρχει έντονη ανησυχία ότι το διαλυμένο σύστημα υγείας της χώρας δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί εξάπλωση του ιού. Η πώληση του χρυσού είναι μία από τις ελάχιστες επιλογές που έχει η κυβέρνηση Μαδούρο για συγκέντρωση χρημάτων, εξαιτίας των κυρώσεων. Η κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και η καραντίνα που επιβλήθηκε για τον κορωνοϊό, έχει πλήξει ακόμη περισσότερο την ήδη κατεστραμμένη οικονομία της Βενεζουέλας.

Με πληροφορίες από Reuters, BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ CNN

Διεθνή / Πεντάγωνο και Λευκός Οίκος επιτίθενται στο CNN εξαιτίας άρθρου για τον πόλεμο στο Ιράν

Σε ανοιχτή σύγκρουση με το CNN πέρασαν το Πεντάωνο και ο Λευκός Οίκος, έπειτα από δημοσίευμα του δικτύου που αμφισβητεί την ετοιμότητα της επιχείρησης των ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΜΙΡΑΤΑ

Διεθνή / Το Ιράν ανακοίνωσε τα αντίποινα για το πλήγμα στο Χαργκ: Καλεί τους κατοίκους των ΗΑΕ σε εκκενώσεις

Ο μουσουλμανικός πληθυσμός των ΗΑΕ και των οικιστικών τους κέντρων καλείται να εκκενώσει λιμάνια, αποβάθρες και τις περιοχές όπου βρίσκονται αμερικανικές δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Διεθνή / Τα κατοικίδια που μένουν πίσω όταν οι άνθρωποι φεύγουν από τη Μέση Ανατολή

Η Γαλλία διευκολύνει προσωρινά την επιστροφή πολιτών της μαζί με κατοικίδια από τη Μέση Ανατολή, την ώρα που καταφύγια στο Ντουμπάι λένε ότι γεμίζουν από ζώα που μένουν πίσω λόγω του πολέμου με το Ιράν.
THE LIFO TEAM
Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Διεθνή / Ο Μαμντάνι ιδρύει γραφείο ΛΟΑΤΚΙ+ υποθέσεων με τρανς επικεφαλής

Η Νέα Υόρκη αποκτά για πρώτη φορά ειδικό γραφείο για θέματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την Taylor Brown να γίνεται το πρώτο τρανς πρόσωπο που αναλαμβάνει την ηγεσία γραφείου ή υπηρεσίας του δήμου.
THE LIFO TEAM
«Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Διεθνή / «Είστε χειρότεροι ο ένας από τον άλλον»: Ιρανοί αντικαθεστωτικοί στρέφονται κατά του Τραμπ

Από την ελπίδα στην απογοήτευση φαίνεται να περνά η στάση πολλών Ιρανών, καθώς ο πόλεμος και οι αεροπορικές επιδρομές εντείνουν την καταστροφή και την αβεβαιότητα στη χώρα τους
THE LIFO TEAM