Βέλγος επίσκοπος ξεσπά κατά του Βατικανού, μετά το διάταγμα για τα ομόφυλα ζευγάρια: Νιώθω ντροπή για την εκκλησία μου

Βέλγος επίσκοπος ξεσπά κατά του Βατικανού, μετά το διάταγμα για τα ομόφυλα ζευγάρια: Νιώθω ντροπή για την εκκλησία μου Facebook Twitter
Ο επίσκοπος της Αμβέρσας ξέσπασε κατά του Βατικανού (Πηγή φωτό EPA)
0

Βέλγος επίσκοπος ξέσπασε κατά του Βατικανού, για το διάταγμα σύμφωνα με το οποίο η Καθολική εκκλησία δεν μπορεί να ευλογήσει τα ομόφυλα ζευγάρια επειδή ο Θεός «δεν ευλογεί την αμαρτία».

 

«Νιώθω ντροπή για την εκκλησία μου», έγραψε σε άρθρο του στην εφημερίδα De Standaard ο επίσκοπος της Αμβέρσας Γιόχαν Μπόνι, ενώ χαρακτήρισε το διάταγμα «πνευματικά και ηθικά ακατανόητο».

 

«Θέλω να ζητήσω συγγνώμη σε όλους εκείνους για τους οποίους αυτή η απάντηση είναι οδυνηρή και ακατανόητη», έγραψε ακόμη ο επίσκοπος, μέλος συνόδου του Βατικανού για τον γάμο και την οικογένεια το 2015.

 

Ο Μπόνι εξέφρασε την απογοήτευσή του για το επίπεδο των επιχειρημάτων στο διάταγμα του Βατικανού. «Πνευματικά, δεν φτάνει καν το επίπεδο του σχολείου. Αυτού του είδους τα επιχειρήματα, αυτή η λογική, δεν ξεγελούν. Στις μέρες μας, δεν πείθεις κανέναν με αυτό τον τρόπο», ανέφερε.

 

Μεταξύ των επιχειρημάτων του διατάγματος ήταν πως «στο σχέδιο του Θεού δεν υπάρχει ούτε στο ελάχιστο πιθανή ομοιότητα, ούτε καν αντιστοιχία» ανάμεσα στον γάμο ετερόφυλων και ομόφυλων. Αυτό στερείται βάσης, επισημαίνει μεταξύ άλλων ο επίσκοπος.

 

«Γνωρίζω ομόφυλα ζευγάρια, παντρεμένα με παιδιά, που αποτελούν ζεστές και σταθερές οικογένειες και επίσης μετέχουν ενεργά στη ζωή της ενορίας. Κάποιοι από αυτούς είναι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης σε εκκλησίας. Τους είμαι ευγνώμων», συμπλήρωσε στο άρθρο του.

 

Το διάταγμα που εξέδωσε αρμόδιο γραφείο του Βατικανού σημείωνε μεταξύ άλλων ότι ο Θεός «δεν ευλογεί και δεν μπορεί να ευλογήσει την αμαρτία». «Η αμαρτία είναι μία από τις πιο δύσκολες θεολογικές και ηθικές κατηγορίες για να δοθεί ορισμός και μία από τις τελευταίες για να αποδοθεί σε ανθρώπους και στον τρόπο που ζουν μαζί», ήταν η απάντηση του Βέλγου επισκόπου.Η επισκοπική σύνοδος του Βελγίου συντάχθηκε με τις ανησυχίες του Μπόνι, λέγοντας ότι το διάταγμα ήταν «εξαιρετικά οδυνηρό» για τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τις οικογένειές τους. Επίσης, η σύνοδος έκανε έκκληση να εργαστούν όλοι για ένα «κλίμα σεβασμού, αναγνώρισης και κοινωνικής ενσωμάτωσης».

 

Ο Γιόχαν Μπόνι δεν ήταν ο μόνος από τις τάξεις της εκκλησίας που αντέδρασε στο διάταγμα. Στη Γερμανία πάνω από 1.000 άτομα- οι περισσότεροι από αυτούς ιερείς- υπέγραψαν αίτηση στην οποία αναφέρουν ότι δεν θα αρνηθούν να δώσουν την ευλογία τους, σύμφωνα με τον Μπάρκχαρντ Χος, ιερέα ο οποίος ξεκίνησε την πρωτοβουλία που καλεί σε «ανυπακοή».


Από την πλευρά του ο αρχιεπίσκοπος του Μπρίσμπεϊν, Μαρκ Κόλεριντζ τόνισε ότι μια αρνητική απάντηση δεν είναι αρκετή. «Είναι ένα πράγμα να λέμε ότι δεν μπορούμε να ευλογήσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια. Λοιπόν, ας αφοσιωθούμε στο ερώτημα πώς αλλιώς μπορεί να συμπεριλάβουμε τα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν αρκεί απλά να λέμε “δεν μπορούμε”», ανέφερε.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Διεθνή / Ο βασιλιάς Κάρολος φόρεσε τη γραβάτα με τις ελληνικές σημαίες για να τιμήσει τον Κωνσταντίνο

Ο Βρετανός μονάρχης ήταν απών στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο - Είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες που ο Κάρολος φορά τη γραβάτα, σύμβολο της ελληνικής καταγωγής του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ