Το Βατικανό ανακοίνωσε πως ορισμένα σχόλια του Πάπα Φραγκίσκου για το σύμφωνο συμβίωσης απομονώθηκαν «εκτός συγκειμένου (πλαισίου)», αντιδρώντας στην δημοσιότητα που πήρε το απόσπασμα από ντοκιμαντέρ. 

 

Η Καθολική Εκκλησία επιμένει τώρα πως οι δηλώσεις του Πάπα δεν σηματοδοτούν κάποια αλλαγή στο δόγμα της εκκλησίας για τους ομοφυλόφιλους και τον γάμο ζευγαριών του ίδιου φύλου. 

 

Το ντοκιμαντέρ "Francesco" που παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ρώμης στις 21 Οκτωβρίου, απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ, παρουσιάζοντας τον Πάπα να δηλώνει πως οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαίωμα να ανήκουν σε οικογένεια και είναι απαραίτητοι οι νόμοι σχετικά με το σύμφωνο συμβίωσης που καλύπτουν τους γκέι. 

 

Την περασμένη εβδομάδα, το Βατικανό απέστειλε «σιωπηλά» μία «επεξηγηματική σημείωση» με τελικούς αποδέκτες τους επισκόπους. Οι διευκρινίσεις έγιναν γνωστές από τον παπικό βιογράφο Austen Ivereigh και, σύμφωνα με αυτές, «δύο αποσπάσματα από διαφορετικές απαντήσεις σε διαφορετικές ερωτήσεις, συνενώθηκαν στο μοντάζ και παρουσιάστηκαν σαν μία ενιαία απάντηση», παραλείποντας το συγκείμενο και τις ενδιάμεσες ερωτήσεις. 

 

Ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Evgeny Afineevsky είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι είχε πάρει συνέντευξη από τον Πάπα αλλά ρεπόρτερ ανακάλυψαν αργότερα το υλικό σε συνέντευξη του 2019 για το μεξικανικό κανάλι Televisa. Μέρος του υλικού δεν είχε προβληθεί στο παρελθόν. 

 

Μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ ο Afineevsky αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το μοντάζ και δεν ανταποκρίθηκε στις κλήσεις του πρακτορείου Reuters μετά τις επισημάνσεις του Βατικανού. 

 

Σύμφωνα με το Βατικανό, ο Πάπας στο πρώτο του σχόλιο αναφερόταν στο δικαίωμα των ομοφυλόφιλων να γίνουν αποδεκτοί από τις ίδιες τους τις οικογένειες ως παιδιά και αδέλφια ενώ από το ντοκιμαντέρ είχε παραληφθεί η αντίθεσή του στους γάμους ομοφυλοφίλων. Σύμφωνα πάντα με την Καθολική Εκκλησία, ο Πάπας αναφερόταν αποκλειστικά στους νόμους του συμφώνου συμβίωσης που εξασφαλίζουν προνόμια όπως η υγειονομική ασφάλιση.

 

Μία φράση του Φραγκίσκου που έλεγε ότι «είναι ασυνέπεια να μιλάμε για ομοφυλοφιλικό γάμο» παραλήφθηκε. 

 

Με πληροφορίες από Reuters