Bahamas Leaks: Στη δημοσιότητα νέες αποκαλύψεις για εξωχώριες εταιρίες στις Μπαχάμες

Bahamas Leaks: Στη δημοσιότητα νέες αποκαλύψεις για εξωχώριες εταιρίες στις Μπαχάμες Facebook Twitter
1

Πέντε μήνες μετά την σκανδαλώδη δημοσιοποίηση των Panama Papers, νέα δεδομένα για τον κόσμο των υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Τα Bahama Papers περιέχουν ονόματα διευθυντών και μετόχων σε σχεδόν 176.000 εικονικές εταιρείες, τραστ και ιδρύματα και δημοσιοποιούνται από χθες το βράδυ σε μια βάση δεδομένων από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικής Δημοσιογράφων (ICIJ) στην Ουάσινγκτον.

Aπό τα πρώτα δεδομένα προκύπτει πως η Neelie Kroes ήταν διευθύντρια της εταιρείας Mint Holdings Limited, μεταξύ 2000 και 2009, σύμφωνα με δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung (SZ). Στη νέα λίστα, η οποία δημοσιεύεται από τη γερμανική εφημερίδα, περιλαμβάνονται και πολλοί άλλοι πολιτικοί. Η γερμανική εφημερίδα, η οποία συνεργάζεται με το δημοσιογραφικό δίκτυο ICIJ, θα δημοσιεύσει ταυτόχρονα με πολλές άλλες εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα το πόρισμα των συνεχιζόμενων ερευνών, ένα μέρος των οποίων αποκαλύφτηκε την περασμένη άνοιξη.


Σύμφωνα με την SZ, μεταξύ 1990 και 2016, ιδρύθηκαν 175.888 εξωχώριες εταιρείες και ιδρύματα στις Μπαχάμες. Η ύπαρξη τέτοιων εταιρειών δεν απαγορεύεται, εφόσον δεν χρησιμοποιούνται όμως για φοροδιαφυγή, ξέπλυμα μαύρου χρήματος ή δεν παραβιάζεται το καθήκον γνωστοποίησης, όπως στην περίπτωση της Ολλανδής Επιτρόπου. Η Neelie Kroes παραβίασε εν προκειμένω τον κώδικα δεοντολογίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού υπήρξε διευθύντρια τη εν λόγω εταιρείας, ενόσω ήταν Επίτροπος (2004-2010) και δεν το γνωστοποίησε, κάτι το οποίο απαγορεύεται σε μέλη της.


Η Κroes θα έπρεπε να είχε γνωστοποιήσει τη δραστηριότητά της αυτή, ακόμα και όταν παραιτήθηκε από τη θέση της διευθύντριας. Η ίδια δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι πρόκειται για "αβλεψία". Σύμφωνα με τον δικηγόρο της αναλαμβάνει "πλήρως την ευθύνη" και προτίθεται να ενημερώσει σχετικά τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.



Μεταξύ των πολιτικών, οι οποίοι ενέχονται στο παγκόσμιο σκάνδαλο των "εγγράφων του Παναμά, είναι ο πρώην Κολομβιανός υπουργός ορυκτού πλούτου Carlos Caballero Argáez, ο Καναδός υπουργός Οικονομικών William Francis Morneau και ο αντιπρόεδρος της Ανγκόλας Manuel Domingos Vicente, οι οποίοι φέρονται ως διευθυντές, γραμματείς ή πρόεδροι τέτοιων εταιρειών. Στα νέα έγγραφα συμπεριλαμβάνεται επίσης η Διεθνής Ομοσπονδία Τένις ITF, καθώς επίσης και 100 Γερμανοί, μεταξύ των οποίων και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας Γκέοργκ Φράιχερ φον Βάλντενφελς.


Η εταιρεία της Ολλανδής Επιτρόπου ιδρύθηκε, σύμφωνα με τον δικηγόρο της, για μια συναλλαγή δισεκατομμυρίων με τον αμερικανικό όμιλο ενεργειακών εταιρειών Enron. Η συμφωνία όμως δεν έγινε τελικά. Λόγω του ότι η Neelie Kroes δεν το γνωστοποίησε στην Κομισιόν κινδυνεύει τώρα με διαγραφή της σύνταξής της, καθώς επίσης και άλλων ευεργετημάτων.

Mε πληροφορίες από icij.org / ΑΠΕ-ΜΠΕ

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι: «Εξακολουθώ να πιστεύω όλα όσα έλεγα πριν»

Διεθνή / Ο Τραμπ παραμένει ένας «φασίστας» για τον Μαμντάνι ακόμη και μετά τη συνάντησή τους

Μπορεί η συνάντηση των δύο να πραγματοποιήθηκε σε απροσδόκητα θετικό κλίμα, όμως ο εκλεγμένος δήμαρχος της Νέας Υόρκης δεν υπαναχωρεί από την κριτική του απέναντι στον πρόεδρο των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Διεθνή / Η εγγονή του Τζον Κένεντι που έχει καρκίνο ξεσπά κατά του εξάδελφού της RFK Jr: «Είναι ντροπή για την οικογένεια»

Η κατάρρευση του συστήματος Υγείας στις ΗΠΑ μέσα από την εμπειρία της εξαδέλφης του ίδιου του υπουργού - Η Τατιάνα Σλόσμπεργκ έχει λιγότερο από ένα χρόνο ζωής
LIFO NEWSROOM