Αζερμπαϊτζάν: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 40 τραυματίες σε επίθεση με πυραύλους

Αζερμπαϊτζάν: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 40 τραυματίες σε επίθεση με πυραύλους Facebook Twitter
Αζερμπαϊτζάν: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 40 τραυματίες σε επίθεση με πυραύλους (Eurokinissi)
0

Πυραυλική επίθεση σημειώθηκε στην Γκαντσά, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Αζερμπαϊτζάν, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για τουλάχιστον 12 νεκρούς και πάνω από 40 τραυματίες.

Η Γκάντσα βρίσκεται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου μαίνονται οι εχθροπραξίες ανάμεσα στους Αρμένιους αυτονομιστές και τις Αζερικές δυνάμεις.

Βομβαρδισμοί πλήττουν επίσης τη Στεπανακέρτ, πρωτεύουσα του θύλακα που ελέγχουν οι αυτονομιστές, με τις αρχές εκεί να κάνουν λόγο για δύο άμαχους τραυματίες μέχρι στιγμής.

Ο Χικμάτ Χατζίεφ, σύμβουλος του Αζέρου προέδρου Ιλχάμ Αλίεφ, ανέφερε μέσω Twitter ότι «σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, πάνω από 20 σπίτια έχουν καταστραφεί».

Πύραυλος έπληξε πολυκατοικία στην Γκαντσά, όπου κάτοικος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ό,τι είδε τουλάχιστον επτά θύματα να ανασύρονται από τα συντρίμμια.

Αργότερα, η εισαγγελία του Αζερμπαϊτζάν ανέφερε ότι με βάση τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής, σκοτώθηκαν δώδεκα άμαχοι και άλλοι 40 τραυματίστηκαν. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Η Γκαντσά είχε ήδη βομβαρδιστεί από Αρμένιους αυτονομιστές την 11η Οκτωβρίου. Τότε, οι αρχές είχαν κάνει λόγο για 10 νεκρούς και 34 τραυματίες.

Ο βομβαρδισμός της σημειώθηκε μερικές ώρες αφότου η Στεπανακέρτ επλήγη μια πρώτη φορά χθες Παρασκευή.

Η Στεπανακέρτ έχει υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς αφότου ξανάρχισαν οι εχθροπραξίες ανάμεσα στις δυνάμεις των αυτονομιστών στον θύλακα, που υποστηρίζονται από το Γερεβάν, και τις δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν, το οποίο υποστηρίζεται από την Τουρκία, την 27η Σεπτεμβρίου. Οι βομβαρδισμοί την έχουν μετατρέψει σε πόλη φάντασμα, καθώς οι περισσότεροι κάτοικοί της την έχουν εγκαταλείψει.

Στην Γκαντσά, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν σπίτια κατεστραμμένα από πύραυλο ή πυραύλους και σωστικά συνεργεία να μεταφέρουν ανθρώπους με φορεία, χωρίς να είναι σαφές αν ήταν ζωντανοί ή νεκροί, και να ανασύρουν κομματιασμένα ανθρώπινα μέλη.

Η επίθεση έγινε περί τις 03:00 (τοπική ώρα· μεσάνυχτα της Παρασκευής προς Σάββατο ώρα Ελλάδας). Κάτοικοι εγκατέλειπαν τα σπίτια τους τρομοκρατημένοι, κάποιοι με δάκρυα στα μάτια, άλλοι ακόμα με πιτζάμες και παντόφλες.

Δεκάδες μέλη σωστικών συνεργείων έψαχναν μέσα στη νύχτα επιζώντες με γυμνά χέρια στα συντρίμμια.

Σύμφωνα με κατοίκους της πόλης, πάνω από είκοσι άνθρωποι ζούσαν σε κτίριο που χτυπήθηκε από πύραυλο.

Κάτοικος είπε πως είδε ένα παιδί, δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες να ανασύρονται από τα συντρίμμια, με κάποια από τα θύματα να έχουν ακρωτηριαστεί.

«Μια γυναίκα έχασε και τα δύο πόδια της. Κάποιος έχασε ένα χέρι», είπε ο κάτοικος, ο Ελμίρ Σιρινζαντάι, 26 ετών.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου στην κοντινή πόλη Μινγκετσεβίρ, σε απόσταση περίπου μιας ώρας με το αυτοκίνητο βόρεια από την Γκαντσά, ανέφεραν πως άκουσαν μια ισχυρή έκρηξη, που ταρακούνησε το κτίριο όπου βρίσκονταν, περίπου την ίδια ώρα.

Η Μινγκετσεβίρ προστατεύεται από αντιπυραυλικά συστήματα, διότι σε αυτή βρίσκεται μια υποδομή στρατηγικής σημασίας, ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο. Δεν είναι σαφές εάν καταστράφηκαν πύραυλοι εν πτήσει ή εάν η πόλη χτυπήθηκε, τουλάχιστον ως τώρα.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Διεθνή / Τουρκία: Ποινική έρευνα σε βάρος queer τραγουδιστή για «άσεμνο» τραγούδι και «αισχρολογία»

Η κυβέρνηση του ισλαμιστή προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει πρόσφατα αυξήσει την πίεση που ασκεί στις ψηφιακές πλατφόρμες, τους τραγουδιστές και τους μουσικούς
LIFO NEWSROOM
Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Διεθνή / Δολοφονία στη Φοινικούντα: Η διαθήκη–μυστήριο του ιδιοκτήτη του κάμπινγκ - Ανοίγει η κληρονομιά του 68χρονου

Ανοίγει η διαθήκη του 68χρονου από τη Φοινικούντα, ιδιοκτήτη κάμπινγκ, και οι Αρχές εξετάζουν τροποποιήσεις που ενδέχεται να τον έβαλαν στο στόχαστρο
LIFO NEWSROOM
Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Διεθνή / Ιστορική εκεχειρία στη Γάζα: Εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ η συμφωνία - Η Χαμάς ανακοίνωσε «τέλος του πολέμου»

Η νέα συμφωνία εκεχειρίας ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς δίνει ελπίδα για το τέλος του διετούς πολέμου που στάθηκε αφορμή για την καταστροφή της Γάζας - Τι προβλέπει η συμφωνία
LIFO NEWSROOM
Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Διεθνή / Σεισμός 7,2 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες - Προειδοποίηση για τσουνάμι

Η σεισμολογική υπηρεσία των Φιλιππίνων συμβουλεύει τους κατοίκους των παράκτιων πόλεων στα κεντρικά και νότια της χώρας να εκκενώσουν αμέσως τις περιοχές τους και να μεταβούν σε υψηλότερα σημεία
LIFO NEWSROOM
Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

LiFO politics / Γιατί χωρίς τον ΟΗΕ ο κόσμος θα ήταν πιο επικίνδυνος

Ο καθηγητής Ευρωπαϊκής και Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Λάβδας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τον ρόλο του ΟΗΕ, την κατάσταση στη Γάζα, και εξηγεί γιατί το Ισραήλ χάνει τη δημόσια στήριξη.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποίεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

Διεθνή / «Είμαστε παρόντες αλλά απόντες»: Η Κέιτ Μίντλετον προειδοποιεί για την επίδραση των κινητών στην οικογένεια

«Ενώ οι ψηφιακές συσκευές υπόσχονται να μας κρατούν συνδεδεμένους, στην πραγματικότητα συχνά κάνουν το αντίθετο», έγραψε η Πριγκίπισσα της Ουαλίας σε άρθρο που συνέγραψε με καθηγητή του Χάρβαρντ
LIFO NEWSROOM
Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Διεθνή / Μετά τον πόλεμο, οι νάρκες εμποδίζουν την ανοικοδόμηση στη Συρία

Η επιστροφή εκτοπισμένων στη Συρία φέρνει νέες τραγωδίες: εγκαταλελειμμένα εκρηκτικά σκοτώνουν παιδιά και ενήλικες στο Mrei’iyeh, καθιστώντας την εκκαθάριση νάρκων άμεση προτεραιότητα για την ανοικοδόμηση
LIFO NEWSROOM