Αυξημένα τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό- Πότε είναι ασφαλής κι έγκυρη η διάγνωση

Αυξημένα τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό- Πότε είναι ασφαλής κι έγκυρη η διάγνωση Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου. EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
0

Αυξημένα, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, είναι τα ποσοστά παιδιών με αυτισμό καθώς ένα στα 100 με 150, παρουσιάζει αυτό το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον παιδοψυχίατρο Γιώργο Βαγιωνή ο αυτισμός δεν μπορεί πάντα τα διαγνωστεί κατά τους πρώτους μήνες ζωής ενός παιδιού καθώς η διάγνωση μπορεί να είναι ασφαλής και έγκυρη από τα 3-5 έτη.

«Η συνοσηρότητα είναι σημαντική γιατί αλλάζει και την κλινική εικόνα και την πορεία των παιδιών. Στην παιδική ηλικία οι βασικές προκλήσεις είναι η είσοδος στο σχολείο, όπου αρχίζουν και οι θεραπείες. Ο αυτισμός, συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή και δεν διαρκεί μόνο μέχρι την παιδική ηλικία. Η κοινωνία μας οφείλει να πολεμά το στιγματισμό για τον αυτισμό, καθώς ένα στα 100-150 παιδιά έχει αυτισμό, ενώ παλαιότερα ήταν 1/800», επεσήμανε ο κ. Βαγιωνής τονίζοντας ότι υπάρχουν παιδιά με αυτισμό τα οποία ωστόσο δεν τα αντιλαμβάνονται οι άλλοι λόγω της καλής τους κατάστασης.

Ο αυτισμός υψηλής λειτουργικότητας, είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζουν κάποια παιδιά, στην κοινωνικοποίηση τους, στις σχέσεις τους με τους άλλους ανθρώπους και στην καθημερινότητα τους. Αυτά παιδιά έχουν κανονική νοημοσύνη και μπορούν να φοιτήσουν σε ένα κανονικό σχολείο έχοντας όμως, παράλληλη στήριξη.

«Η συναισθηματική επιβάρυνση του οικογενειακού περιβάλλοντος ενός παιδιού που ανήκει στο φάσμα του αυτισμού είναι μεγάλη καθώς πολλές μητέρες αντιμετωπίζουν κατάθλιψη», υποστήριξε από την πλευρά της η παιδιατρική και ψυχιατρική νοσηλεύτρια - επισκέπτρια Υγείας Βασιλική Ντρε, ενώ την ανάγκη τα παιδιά με αυτισμό να έχουν ψυχολογική υποστήριξη ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν διάφορες καταστάσεις, επεσήμανε η συμβουλευτική ψυχολόγος Ιωάννα Φαντζίκη.

Την ανάγκη της σωστής «διαχείρισης» παιδιών με αυτισμό, επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του συλλόγου γονέων κηδεμόνων και φίλων ατόμων με ήπιες διαταραχές αυτιστικού φάσματος Ιωάννα Μαλανδράκη.

«Ειδικά στην ηλικία της εφηβείας υπάρχει ανάγκη για ενημέρωση. Διότι όταν το παιδί αρχίζει να μεγαλώνει, μπαίνουν άλλες ανησυχίες ως προς την κοινωνικοποίηση, την επαγγελματική αποκατάσταση, το μέλλον του παιδιού», υποστήριξε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΜΠΟΛΑ ΗΠΑ ΚΕΝΥΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / NYT: Η κυβέρνηση Τραμπ θα στέλνει στην Κένυα Αμερικανούς που εκτέθηκαν στον Έμπολα

Η προσέγγιση αυτή σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή σε σχέση με προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις, οι οποίες μετέφεραν πολίτες και υγειονομικούς πίσω στις ΗΠΑ για νοσηλεία σε εξειδικευμένες μονάδες υψηλής ασφάλειας
THE LIFO TEAM
GEN Z JONATHAN HAIDT NYU

Διεθνή / «Προστατεύστε την προσοχή σας»: Το μήνυμα του Jonathan Haidt στους αποφοίτους της Gen Z

Μιλώντας στο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο κοινωνικός ψυχολόγος κάλεσε τους νέους να προστατεύσουν την προσοχή τους από την ψηφιακή υπερφόρτωση και να επενδύσουν περισσότερο στις πραγματικές εμπειρίες και σχέσεις
THE LIFO TEAM
DANIELLA KLETTE ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Διεθνή / Στη φυλακή η «πιο καταζητούμενη γυναίκα» της Γερμανίας μετά από δεκαετίες στην παρανομία

Η Daniela Klette, πρώην μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, ζούσε επί δεκαετίες με ψεύτικη ταυτότητα στο Βερολίνο μέχρι που φωτογραφίες από φεστιβάλ οδήγησαν τις Αρχές στα ίχνη της
THE LIFO TEAM