Αυστρία: Ο τέως καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή

Αυστρία: Ο τέως καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή Facebook Twitter
0

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε βάρος του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για διαφθορά, ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή

Ο Κουρτς παραιτήθηκε και από τις θέσεις του αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, θέσεις τις οποίες εξακολουθούσε να διατηρεί έως σήμερα.

«Ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου ανοίγει από σήμερα» είπε στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, προσθέτοντας πως, παρότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, δεν νιώθει λύπη. 

Στην ανακοίνωση του ανέφερε πως αποσύρεται για να αφιερωθεί στην οικογένειά του, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ που πρώτη η Kronen Zeitung αποκάλυψε πως η «η γέννηση του γιου του το περασμένο σαββατοκύριακο τού έδωσε το έναυσμα»

Η αποχώρηση του Κουρτς που διετέλεσε καγκελάριος από το 2017 έως το 2019 κι έπειτα ξανά από το 2020 έως το 2021, από την πολιτική ζωή της χώρας αιφνιδίασε την Αυστρία.

Ο ίδιος είχε αποχωρήσει από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά και αντικαταστάθηκε στην καγκελαρία από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό του συνεργάτη Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, το αυστριακό κοινοβούλιο ήρε την βουλευτική του ασυλία.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Österreich. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Κουρτς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την καγκελαρία στα 31 του χρόνια.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την άκρα δεξιά κατέρρευσε το 2019 όταν ο εταίρος του βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς. Η διεξαγωγή νέων εκλογών του επέτρεψαν να επιστρέψει στην καγκελαρία, αυτή την φορά επικεφαλής συνασπισμού με τους Πράσινους, μέχρι την παραίτησή του.

Πολλοί, εντός κι εκτός του Λαϊκού Κόμματος, πίστευαν πως ο διάδοχός του στην καγκελαρία, ο διπλωμάτης καριέρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ήταν απλώς προσωρινός έως ότου ο Κουρτς αποκαταστήσει το όνομά του και επιστρέψει στη θέση. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ θα τον διαδεχτεί στην ηγεσία του κόμματος. 

Με πληροφορίες από Politico/Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Διεθνή / Συναγερμός στην Κίνα για την «πλημμύρα του αιώνα» - Απειλούνται 127 εκατ. άνθρωποι

Οι κάτοικοι στην Γκουανγκντόνγκ βρίσκονται σε υψηλό συναγερμό για πλημμύρες - Οι αρχές προβλέπουν ότι το νερό θα φτάσει σε επίπεδα που παρατηρούνται «μία φορά στα εκατό χρόνια»
NEWSROOM