Αυστρία: Ο τέως καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή

Αυστρία: Ο τέως καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή Facebook Twitter
0

Ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς, σε βάρος του οποίου βρίσκεται σε εξέλιξη δικαστική έρευνα για διαφθορά, ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή

Ο Κουρτς παραιτήθηκε και από τις θέσεις του αρχηγού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος (ÖVP) και επικεφαλής της κοινοβουλευτικής του ομάδας, θέσεις τις οποίες εξακολουθούσε να διατηρεί έως σήμερα.

«Ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή μου ανοίγει από σήμερα» είπε στους δημοσιογράφους στη Βιέννη, προσθέτοντας πως, παρότι ήταν μια δύσκολη απόφαση, δεν νιώθει λύπη. 

Στην ανακοίνωση του ανέφερε πως αποσύρεται για να αφιερωθεί στην οικογένειά του, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ που πρώτη η Kronen Zeitung αποκάλυψε πως η «η γέννηση του γιου του το περασμένο σαββατοκύριακο τού έδωσε το έναυσμα»

Η αποχώρηση του Κουρτς που διετέλεσε καγκελάριος από το 2017 έως το 2019 κι έπειτα ξανά από το 2020 έως το 2021, από την πολιτική ζωή της χώρας αιφνιδίασε την Αυστρία.

Ο ίδιος είχε αποχωρήσει από την καγκελαρία τον Οκτώβριο έπειτα από την έναρξη της έρευνας εναντίον του για διαφθορά και αντικαταστάθηκε στην καγκελαρία από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών και στενό του συνεργάτη Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ.

Στα μέσα του Νοεμβρίου, το αυστριακό κοινοβούλιο ήρε την βουλευτική του ασυλία.

Το σκάνδαλο ξέσπασε τον Οκτώβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν έρευνες στην καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών και άλλα κυβερνητικά γραφεία κατόπιν υποψιών για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων ανάμεσα στο 2016 και το 2018. Στόχος ήταν η χρηματοδότηση της δημοσίευσης δημοσκοπήσεων και εγκωμιαστική κάλυψη του Σεμπάστιαν Κουρτς στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Österreich. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο Κουρτς ήταν ο νεότερος πρωθυπουργός στον κόσμο όταν ανέλαβε την καγκελαρία στα 31 του χρόνια.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός με την άκρα δεξιά κατέρρευσε το 2019 όταν ο εταίρος του βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου διαφθοράς. Η διεξαγωγή νέων εκλογών του επέτρεψαν να επιστρέψει στην καγκελαρία, αυτή την φορά επικεφαλής συνασπισμού με τους Πράσινους, μέχρι την παραίτησή του.

Πολλοί, εντός κι εκτός του Λαϊκού Κόμματος, πίστευαν πως ο διάδοχός του στην καγκελαρία, ο διπλωμάτης καριέρας Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, ήταν απλώς προσωρινός έως ότου ο Κουρτς αποκαταστήσει το όνομά του και επιστρέψει στη θέση. 

Ο υπουργός Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ θα τον διαδεχτεί στην ηγεσία του κόμματος. 

Με πληροφορίες από Politico/Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Διεθνή / Ινδονησία: Στους 950 οι νεκροί από τις πλημμύρες - Περισσότεροι από 270 αγνοούμενοι

Ο συνολικός απολογισμός για όσους έχασαν τη ζωή τους σε Ινδονησία, Σρι Λάνκα, Μαλαισία, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ μετά τις τροπικές καταιγίδες, είναι περισσότεροι από 1.800 άνθρωποι
LIFO NEWSROOM
Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Διεθνή / Η Μελόνι στέλνει έκτακτο υλικό για την προστασία των ενεργειακών υποδομών της Ουκρανίας - Επικοινωνία με Ζελένσκι

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ιταλικής κυβέρνησης, «οι γεννήτριες ιταλικών εταιριών πρόκειται να αποσταλούν στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες»
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ Τζούνιορ: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Διεθνή / Τραμπ Τζούνιορ εναντίον Ουκρανίας: Οι ΗΠΑ δεν θα είναι πλέον «ο ηλίθιος με το μπλοκ επιταγών»

Ο μεγαλύτερος γιος του Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Ζελένσκι αλλά και στη στάση της Ευρώπης απέναντι στον πόλεμο, ενώ ανέφερε πως ο πατέρας δεν αποκλείεται να πάψει να στηρίζει την Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
ΣΚ - Πώς οι Μαλδίβες έγιναν – απροσδόκητα – ένας προσιτός προορισμός

Διεθνή / Πώς οι Μαλδίβες έγιναν απροσδόκητα ένας προσιτός προορισμός

Κάποτε ήταν προορισμός αποκλειστικά για υπερ - πλούσιους. Σήμερα οι Μαλδίβες προσφέρουν ένα πιο τοπικό και βιώσιμο μοντέλο τουρισμού, που αλλάζει το ποιοι μπορούν να ζήσουν την εμπειρία του «παραδείσου»
LIFO NEWSROOM
ΤΡΑΜΠ ΕΥΡΩΠΗ ΕΚΛΟΓΕΣ POLITICO

Διεθνή / «Ευρώπη πρόσεχε, έρχεται για τις εκλογές σου»: Ανάλυση Politico για το νέο δόγμα Τραμπ - Το ερώτημα που θέτει

«Η ''αποστολή'' του να αναμειχθεί στην ευρωπαϊκή πολιτική θα πρέπει να τρομοκρατήσει Στάρμερ, Μακρόν και Μερτς» σχολιάζει το Politico ενώ αναρωτιέται αν «θα αντιδράσει κάποιος από αυτούς»
LIFO NEWSROOM