Αυστραλία: Κατηγορίες σε υποστηρικτές των προσφύγων ότι τους ενθαρρύνουν να αυτοπυρπολούνται

Αυστραλία: Κατηγορίες σε υποστηρικτές των προσφύγων ότι τους ενθαρρύνουν να αυτοπυρπολούνται Facebook Twitter
1

Η Αυστραλία κατηγόρησε σήμερα υποστηρικτές των προσφύγων ότι "ενθαρρύνουν" τους αιτούντες άσυλο που κρατούνται σε απομακρυσμένους καταυλισμούς να προχωρούν σε πράξεις αυτοτραυματισμού, μετά την αυτοπυρπόληση μιας γυναίκας, ωστόσο ο ΟΗΕ επανέλαβε τις επικρίσεις του για τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η Αυστραλία.

Αυστραλιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια 21χρονη Σομαλή, η ταυτότητα της οποίας δεν έχει εξακριβωθεί, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού αυτοπυρπολήθηκε σε αυστραλιανό καταυλισμό κράτησης μεταναστών χθες Δευτέρα στο πολύ μικρό νησί Ναουρού του Νότιου Ειρηνικού. Ήταν το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο μέσα σε μία εβδομάδα.

Ένας 23χρονος Ιρανός είχε επίσης αυτοπυρποληθεί την περασμένη εβδομάδα θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείρισή του στο Ναουρού και αργότερα υπέκυψε. Η Σομαλή μεταφέρθηκε για θεραπεία στην Αυστραλία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο πλαίσιο της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής της Αυστραλίας, οι αιτούντες άσυλο αναχαιτίζονται καθώς προσπαθούν να φθάσουν στην Αυστραλία αφού έχουν πληρώσει διακινητές. Στη συνέχεια στέλνονται για καταγραφή σε καταυλισμούς στο Ναουρού, όπου κρατούνται 500 άνθρωποι, και στο νησί Μάνούς στην Παπούα Νέα Γουινέα. Στους ανθρώπους αυτούς υπογραμμίζεται ότι δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση της Παπούα Νέα Γουινέα διέταξε την περασμένη εβδομάδα να κλείσει ο καταυλισμός στο νησί Μανούς, όπου κρατούνται περίπου 850 άνθρωποι, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως η εγκατάσταση είναι παράνομη.

Οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης και αναφορές για συστηματική κακοποίηση παιδιών στους καταυλισμούς έχουν προκαλέσει εκτεταμένες επικρίσεις μέσα και έξω από την Αυστραλία και έχουν γίνει ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τον αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Η Αυστραλία ωστόσο έχει τονίσει πως δεν θα αλλάξει την πολιτική της, η οποία εφαρμόζεται από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον παραδέχθηκε ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αυτοτραυματισμού στους καταλισμούς, αλλά κατηγόρησε τους υποστηρικές των προσφύγων ότι δίνουν στους αιτούντες άσυλο ψεύτικες ελπίδες ότι θα εγκατασταθούν μια μέρα στην Αυστραλία. Πρόσθεσε πως ορισμένοι υποστηρικτές των προσφύγων "ενθαρρύνουν μερικούς από τους ανθρώπους αυτούς να συμπεριφερθούν με ορισμένο τρόπο".

"Οι πρόσφατες συμπεριφορές στο Ναουρού δεν είναι διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης. Δεν είναι διαμαρτυρίες για την υγειονομική περίθαλψη, δεν είναι διαμαρτυρίες για την έλλειψη οικονομικής στήριξης", δήλωσε ο Ντάτον σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα.

Εντούτοις η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπογράμμισε ότι τέτοια επεισόδια στους καταυλσιμούς, οι οποίοι φιλοξενούν αιτούντες άσυλο που έχουν διαφύγει από τη βία στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία, είναι αποτέλεσμα της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Αυστραλία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM
ΓΙΑ ΣΚ - «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή / «Beast Land»: Ο MrBeast εγκαινίασε θεματικό πάρκο στη Σαουδική Αραβία

Η κίνηση εντάσσεται στη Vision 2030 του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που στοχεύει στη διαφοροποίηση της οικονομίας από το πετρέλαιο και στον πλήρη μετασχηματισμό της σαουδαραβικής κοινωνίας
LIFO NEWSROOM
Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: O πραγματικός λόγος πίσω από την απόφαση να εγκαταλείψει το Royal Lodge

Τι είναι αυτό που πραγματικά τον έπεισε να εγκαταλείψει επιτέλους το Royal Lodge, την ώρα που υπήρχαν πολλαπλές οικογενειακές και πολιτικές πιέσεις και ο ίδιος θεωρούσε ότι μια δημόσια αποχώρηση θα μπορούσε να εκληφθεί ως παραδοχή ενοχής
LIFO NEWSROOM