Αυστραλία: Κατηγορίες σε υποστηρικτές των προσφύγων ότι τους ενθαρρύνουν να αυτοπυρπολούνται

Αυστραλία: Κατηγορίες σε υποστηρικτές των προσφύγων ότι τους ενθαρρύνουν να αυτοπυρπολούνται Facebook Twitter
1

Η Αυστραλία κατηγόρησε σήμερα υποστηρικτές των προσφύγων ότι "ενθαρρύνουν" τους αιτούντες άσυλο που κρατούνται σε απομακρυσμένους καταυλισμούς να προχωρούν σε πράξεις αυτοτραυματισμού, μετά την αυτοπυρπόληση μιας γυναίκας, ωστόσο ο ΟΗΕ επανέλαβε τις επικρίσεις του για τη σκληρή μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει η Αυστραλία.

Αυστραλιανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια 21χρονη Σομαλή, η ταυτότητα της οποίας δεν έχει εξακριβωθεί, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού αυτοπυρπολήθηκε σε αυστραλιανό καταυλισμό κράτησης μεταναστών χθες Δευτέρα στο πολύ μικρό νησί Ναουρού του Νότιου Ειρηνικού. Ήταν το δεύτερο τέτοιο επεισόδιο μέσα σε μία εβδομάδα.

Ένας 23χρονος Ιρανός είχε επίσης αυτοπυρποληθεί την περασμένη εβδομάδα θέλοντας να διαμαρτυρηθεί για τη μεταχείρισή του στο Ναουρού και αργότερα υπέκυψε. Η Σομαλή μεταφέρθηκε για θεραπεία στην Αυστραλία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Στο πλαίσιο της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής της Αυστραλίας, οι αιτούντες άσυλο αναχαιτίζονται καθώς προσπαθούν να φθάσουν στην Αυστραλία αφού έχουν πληρώσει διακινητές. Στη συνέχεια στέλνονται για καταγραφή σε καταυλισμούς στο Ναουρού, όπου κρατούνται 500 άνθρωποι, και στο νησί Μάνούς στην Παπούα Νέα Γουινέα. Στους ανθρώπους αυτούς υπογραμμίζεται ότι δεν θα τους επιτραπεί ποτέ να εγκατασταθούν στην Αυστραλία.

Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η κυβέρνηση της Παπούα Νέα Γουινέα διέταξε την περασμένη εβδομάδα να κλείσει ο καταυλισμός στο νησί Μανούς, όπου κρατούνται περίπου 850 άνθρωποι, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αποφάνθηκε πως η εγκατάσταση είναι παράνομη.

Οι σκληρές συνθήκες διαβίωσης και αναφορές για συστηματική κακοποίηση παιδιών στους καταυλισμούς έχουν προκαλέσει εκτεταμένες επικρίσεις μέσα και έξω από την Αυστραλία και έχουν γίνει ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τον αυστραλό πρωθυπουργό Μάλκομ Τέρνμπουλ ο οποίος διεξάγει προεκλογική εκστρατεία για τις εθνικές εκλογές του Ιουλίου.

Η Αυστραλία ωστόσο έχει τονίσει πως δεν θα αλλάξει την πολιτική της, η οποία εφαρμόζεται από διαδοχικές κυβερνήσεις.

Σήμερα ο υπουργός Μετανάστευσης Πίτερ Ντάτον παραδέχθηκε ότι έχουν αυξηθεί τα κρούσματα αυτοτραυματισμού στους καταλισμούς, αλλά κατηγόρησε τους υποστηρικές των προσφύγων ότι δίνουν στους αιτούντες άσυλο ψεύτικες ελπίδες ότι θα εγκατασταθούν μια μέρα στην Αυστραλία. Πρόσθεσε πως ορισμένοι υποστηρικτές των προσφύγων "ενθαρρύνουν μερικούς από τους ανθρώπους αυτούς να συμπεριφερθούν με ορισμένο τρόπο".

"Οι πρόσφατες συμπεριφορές στο Ναουρού δεν είναι διαμαρτυρίες για τις συνθήκες διαβίωσης. Δεν είναι διαμαρτυρίες για την υγειονομική περίθαλψη, δεν είναι διαμαρτυρίες για την έλλειψη οικονομικής στήριξης", δήλωσε ο Ντάτον σε συνέντευξη Τύπου στην Καμπέρα.

Εντούτοις η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες υπογράμμισε ότι τέτοια επεισόδια στους καταυλσιμούς, οι οποίοι φιλοξενούν αιτούντες άσυλο που έχουν διαφύγει από τη βία στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και τη Νότια Ασία, είναι αποτέλεσμα της σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής που εφαρμόζει η Αυστραλία.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ