Αυστραλία: Απέδρασε από φυλακή πριν 3 δεκαετίες, αντιμέτωπος τώρα με απέλαση σε χώρα που δεν υπάρχει

Αυστραλία: Απέδρασε από φυλακή πριν 3 δεκαετίες, αντιμέτωπος τώρα με απέλαση σε χώρα που δεν υπάρχει Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου AP
0

Πριν από τρεις δεκαετίες ο Ντάρκο Ντέσιτς απέδρασε από φυλακή στην Αυστραλία. Όταν εξαιτίας του lockdown έμεινε άνεργος και άστεγος παραδόθηκε, αλλά τώρα είναι αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της απέλασης σε… χώρα που δεν υπάρχει πια. 

Το 1992, ο 35χρονος τότε Ντέσιτς έκοψε τα κάγκελα στο παράθυρο του κελιού του με λάμα πριονιού και στη συνέχεια τον φράχτη της φυλακής με κόφτη που βρήκε σε υπόστεγο. Για σχεδόν τρεις δεκαετίες ζούσε δουλεύοντας ως τεχνίτης. Όμως, το lockdown που επιβλήθηκε στο Σίδνεϊ τον άφησε χωρίς δουλειά και κατά συνέπεια χωρίς στέγη.  

Έτσι, στα μέσα Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε σε αστυνομικό τμήμα και ομολόγησε ότι είχε αποδράσει. Επέστρεψε στη φυλακή για να εκτίσει τους υπόλοιπους 14 μήνες της ποινής του- από τους 33 που του επιβλήθηκαν για καλλιέργεια κάνναβης- και άλλους δύο μήνες για την απόδραση.  

Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα. Η δικαστής Τζένιφερ Άτκινσον αναγνώρισε ότι ο Ντέσιτς απέδρασε λόγω «πραγματικού φόβου» ότι μετά την αποφυλάκισή του θα απελαύνονταν στην πατρίδα του, τη Γιουγκοσλαβία. Φοβόταν ότι θα ήταν αναγκασμένος να καταταγεί στον στρατό, κατά τη διάρκεια του πολέμου που οδήγησε στη διάλυση της χώρας. 

Τώρα, έχει προκύψει ένα δίλημμα. Τι θα συμβεί στον Ντέσιτς- που δεν είναι Αυστραλός πολίτης- μόλις εκτίσει την ποινή του; Ο δικηγόρος του, Πολ ΜακΓκιρ, δήλωσε ότι ήδη ο 64χρονος έχει λάβει επιστολή που τον ενημερώνει ότι θα απελαθεί μόλις αποφυλακιστεί, τον Δεκέμβριο του 2022. Το σε ποια χώρα, δεν είναι ξεκάθαρο. 

«Αν αναλογιστούμε ότι δεν υπάρχει η ίδια χώρα για να επιστρέψει, η Γιουγκοσλαβία, ελπίζουμε ότι κάποιος με λίγη κοινή λογική θα το εξετάσει αυτό», δήλωσε ο δικηγόρος. 

Με πληροφορίες από ΑP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM
Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Διεθνή / Joyce Carol Oates: Η κορυφαία Αμερικανίδα συγγραφέας αποδόμησε τον Μασκ χωρίς να τον κατονομάσει

Ο Μασκ αντέδρασε οργισμένα στις αιχμές της Oates, αποκαλώντας τις «ψεύτικες» και τη συγγραφέα «κακεντρεχή», ενώ υποβάθμισε και το έργο της με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.
LIFO NEWSROOM