Ένα περιστέρι στο οποίο οι αρχές της Αυστραλίας θα έκαναν ευθανασία, καθώς «είχε διασχίσει τον Ειρηνικό Ωκεανό», δεν θα θανατωθεί γιατί είναι «πολύ πιθανόν» να πρόκειται τελικά για γηγενές. 

 

Το περιστέρι με το όνομα Τζο έγινε παγκόσμια είδηση όταν βρέθηκε σε κήπο στη Μελβούρνη και στο πόδι του υπήρχε ένα δακτυλίδι σύμφωνα με το οποίο προερχόταν από τις ΗΠΑ. Το πουλί έπρεπε να θανατωθεί λόγω της αυστηρής αυστραλιανής νομοθεσίας για τα εισαγόμενα ζώα. Ωστόσο, οι αρχές ανακάλεσαν την απόφαση καθώς έχουν αμφιβολίες για την αυθεντικότητα του δακτυλιδιού.

 

«Μετά από έρευνα, το αρμόδιο τμήμα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Τζο το περιστέρι είναι πολύ πιθανό να είναι Αυστραλός και δεν αποτελεί κίνδυνο για την βιοασφάλεια», ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Γεωργίας, Υδάτων και Περιβάλλοντος της Αυστραλίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι αξιωματούχοι έχουν πεισθεί πως το δακτυλίδι ήταν αντίγραφο προσθέτοντας παράλληλα πως δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα κατά του πουλιού. 

 

Ο Kevin Celli-Bird, κάτοικος της Μελβούρνης, είχε δηλώσει πως βρήκε το περιστέρι στην πίσω αυλή του σπιτιού του στις 26 Δεκεμβρίου. Μετά από κάποια έρευνα στο διαδίκτυο, ανακάλυψε πως ο ιδιοκτήτης του περιστεριού ήταν στην Αλαμπάμα και τελευταία φορά είδε το περιστέρι στην πολιτεία του Όρεγκον. Παρότι δεν είχε γίνει σαφές πώς το πουλί ταξίδεψε 8.000 οι Αυστραλοί αξιωματούχοι πίστευαν πως το πιθανότερο ήταν να πέρασε τον Ειρηνικό Ωκεανό πάνω σε ένα φορτηγό πλοίο. 

 

What a relief to know that Joe the Pigeon found in Australia does not wear a genuine AU band. The true band is in the...

Posted by American Racing Pigeon Union on Thursday, 14 January 2021

 

Ωστόσο, λόγω της αυστηρής νομοθεσίας, οι αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν πως σκοπεύουν να θανατώσουν το πουλί. Όμως η τύχη του Τζο άλλαξε όταν η American Racing Pigeon Union εξέφρασε αμφιβολίες για τη γνησιότητα της ετικέτας στο πόδι του. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο facebook το πουλί δεν χρειάζεται να θανατωθεί γιατί «το πραγματικό σπίτι του είναι στην Αυστραλία».

 

 

 

Εκπρόσωπος της  American Racing Pigeon Union δήλωσε στο AP πως τέτοιες απάτες είναι όλο και συχνότερες. Τα αγωνιστικά περιστέρια είναι εξαιρετικά ακριβά, ένα από αυτά πωλήθηκε τον Νοέμβριο για 1,6 εκατ. ευρώ. Δεν εκτρέφονται ωστόσο για να καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις αλλά για να κάνουν φιγούρες στον αέρα.  

 

 

Με πληροφορίες από BBC

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr