Αυστραλία: 243 άτομα που έμειναν σε ξενοδοχείο καραντίνας θα ελεγχθούν για HIV, λόγω φόβων για επιμόλυνση

Αυστραλία: 243 άτομα που έμειναν σε ξενοδοχείο καραντίνας θα ελεγχθούν για HIV, λόγω φόβων για επιμόλυνση Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Περισσότεροι από 200 άνθρωποι, που πέρασαν από ξενοδοχείο καραντίνας στη Βικτόρια της Αυστραλίας πρέπει να ελεγχθούν για HIV, λόγω φόβων για επιμόλυνση από λανθασμένη χρήση μετρητών σακχάρου.

Αρκετές τέτοιες συσκευές χρησιμοποιήθηκαν σε πολλούς ανθρώπους που ήταν σε καραντίνα από τις 29 Μαρτίου έως τις 20 Αυγούστου, κάτι που κάνει απαραίτητο τον έλεγχο για ιούς που μεταδίδονται με το αίμα, όπως ηπατίτιδα Β και C και HIV.

Αυτές οι συσκευές, που παίρνουν ένα μικρό δείγμα αίματος από την άκρη του δαχτύλου, προορίζονται για επαναλαμβανόμενη χρήση μόνο από ένα άτομο. Ενώ η βελόνα αλλάζει σε κάθε χρήση, μικροσκοπικά ίχνη αίματος μπορεί να παραμείνουν στη συσκευή, προκαλώντας χαμηλό κλινικό κίνδυνο επιμόλυνσης.

Οι υγειονομικές αρχές της Βικτόρια διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού, καθώς η Covid-19 δεν μεταδίδεται μέσω αίματος.

Σε ανακοίνωση, ο εκπρόσωπος των υγειονομικών αρχών ανέφερε ότι έχουν ταυτοποιηθεί 243 άνθρωποι, για χρήση μίας εκ των κοινόχρηστων συσκευών το εν λόγω διάστημα, οι οποίοι θα ελεγχθούν. Ήδη έχουν ενημερωθεί οι 141 από αυτούς και οι 71 έχουν ελεγχθεί.

Ο πρωθυπουργός της Βικτόρια, Ντάνιελ Άντριους, χαρακτήρισε το συμβάν «κλινικό λάθος που έγινε πριν από λίγο καιρό». Ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός, σημείωσε, όμως συμπλήρωσε «δεν μπορείς να παίρνεις οποιοδήποτε ρίσκο με τέτοια πράγματα».

Ο υπουργός Υγείας της Βικτόρια, Μάρτιν Φόλεϊ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι μολύνθηκε κάποιος. Υπογράμμισε παράλληλα ότι ο κίνδυνος επιμόλυνσης είναι πάρα πολύ χαμηλός, αλλά έγιναν οι απαραίτητες κινήσεις για προληπτικούς λόγους.

Το λάθος εντοπίστηκε από νοσηλεύτριες τον Αύγουστο και στη συνέχεια εξετάστηκαν 28.000 ιατρικοί φάκελοι για να εντοπιστούν εκείνοι που είναι σε πιθανό κίνδυνο, διαδικασία που πήρε αρκετές εβδομάδες.

Οι μετρητές σακχάρου χρησιμοποιούνται συνήθως από διαβητικούς. Όμως, αυτοί οι άνθρωποι πιθανότατα χρησιμοποιούν την προσωπική τους συσκευή. Τώρα υπάρχει η ανησυχία μήπως οι κοινόχρηστες συσκευές χρησιμοποιήθηκαν σε έγκυες, ανθρώπους που λιποθύμησαν ή γενικότερα δεν αισθάνονταν καλά, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ