Αυστηρά μηνύματα προς Ερντογάν από ΗΠΑ, Γερμανία και ΕΕ για τη συνθήκη της Λωζάνης

Αυστηρά μηνύματα προς Ερντογάν από ΗΠΑ, Γερμανία και ΕΕ για τη συνθήκη της Λωζάνης Facebook Twitter
ΑΠΕ
1

Για φερόμενη έμμεση στήριξη στην Αθήνα από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Συνθήκη της Λωζάνης κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες.

Ο Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντεντ, του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΑΠΕ, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Ερντογάν περί της ανάγκης αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης, ανέφερε ότι είναι θέμα αρχής οι ΗΠΑ να υποστηρίζουν την κυριαρχία των χωρών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα, σε πιο αυστηρούς τόνους φέρεται να κινήθηκε η Γερμανία για το θέμα. Η συνθήκη της Λωζάνης ισχύει εδώ και 100 χρόνια, δεν τίθεται θέμα αναθεώρησής της, ανέφερε γερμανική διπλωματική πηγή στον Realfm.

Από την πλευρά της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καταστήσει σαφές ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να σέβονται τις διεθνείς συνθήκες, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του ευρωπαϊκού ιστότοτοπου euractiv.com, το οποίο επικαλείται Ευρωπαίο αξιωματούχο.

«Είναι σημαντικό η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία να διατηρήσουν τον διάλογο και την άμεση επαφή» φέρεται να δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι προσδοκίες μας σε όλες τις υποψήφιες χώρες όσον αφορά το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη δέσμευση έναντι του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών είναι σαφείς σε όλους».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εν λόγω αξιωματούχος δήλωσε στο euractiv.com ότι η πρώτη επίσκεψη ενός Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα σε 65 χρόνια αποδεικνύει την αποφασιστικότητα και των δύο πλευρών να προχωρήσουν στις διμερείς σχέσεις τους και στις σχέσεις καλής γειτονίας, επισημαίνοντας ότι «η επίσκεψη θεωρείται ως επιβεβαίωση των απτών αποτελεσμάτων» που επιτεύχθηκαν στην επιτυχή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα και συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι μεταφορές, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας -για την οποία πραγματοποιήσαμε, στις 29 Νοεμβρίου, τον αντιτρομοκρατικό διάλογο ΕΕ-Τουρκίας στην Άγκυρα- και η οικονομία, -για την οποία αύριο θα φιλοξενήσουμε εδώ στις Βρυξέλλες τον οικονομικό διάλογο υψηλού επιπέδου ΕΕ-Τουρκίας. Απαιτείται μία εποικοδομητική προσέγγιση για τη διατήρηση των σχέσεών μας και την προώθηση των σχέσεών μας» καταλήγει το δημοσίευμα, επικαλούμενο τον ίδιο αξιωματούχο.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ

Διεθνή / ΟΗΕ: Οι δαπάνες των ΗΠΑ για τον πόλεμο στο Ιράν θα μπορούσαν να έχουν σώσει 87 εκατ. ζωές

«Κατακλυσμική» χαρακτήρισε την οικονομική κατάσταση των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας του έχει μειωθεί κατά περίπου 50%
ΙΡΑΝ ΟΗΕ ΗΠΑ ΝΕΚΡΟΙ
ΡΩΣΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΚΟΡΕΑ

Διεθνή / Ρωσία και Βόρεια Κορέα συνδέονται πλέον μέσω οδικής γέφυρας

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών έχουν ενισχυθεί εν μέσω της πλήρους εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τη Μόσχα και την Πιονγιάνγκ να εμβαθύνουν τους οικονομικούς, πολιτικούς, πολιτιστικούς και στρατιωτικούς δεσμούς τους
THE LIFO TEAM
ΚΕΙΤ ΜΙΝΤΛΕΤΟΝ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΟΣ

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Ποιος είναι ο 88χρονος που αγκάλιασε - «Εκπλήρωσε την επιθυμία της αποθανούσας συζύγου του», γράφουν διεθνή ΜΜΕ

Το βίντεο που καταγράφει την πριγκίπισσα να αγκαλιάζει τον ηλικιωμένο κατά τη διάρκεια της δεξίωσης για τη συμπλήρωση 100 ετών από τη γέννηση της βασίλισσας Ελισάβετ
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΤΖΕΙ ΝΤΙ ΒΑΝΣ

Διεθνή / «Στον πάγο» η αποστολή Βανς στο Ισλαμαμπάντ – Χωρίς απάντηση από την Τεχεράνη οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ–Ιράν

Αμερικανοί αξιωματούχοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης της αποστολής ακόμη και άμεσα, εφόσον η Τεχεράνη δώσει σήμα ότι είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί
THE LIFO TEAM
ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM