Αστάνα: Ξεκινά ο 2ος γύρος συνομιλιών για την ειρήνη στη Συρία

Αστάνα: Ξεκινά ο 2ος γύρος συνομιλιών για την ειρήνη στη Συρία Facebook Twitter
0

Οι ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Συρία που πραγματοποιούνται στην Αστάνα πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι σε λίγο, αν και ούτε σήμερα κατά τη δεύτερη ημέρα των συνομιλιών θα υπάρξουν άμεσες επαφές μεταξύ των εκπροσώπων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των ανταρτών.

 

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα, ούτε ανακοινώσεις παρά την επιθυμία των Ρώσων, των Τούρκων και των Ιρανών να προχωρήσει η συριακή υπόθεση.

 

«Αν τα πράγματα πάνε καλά, όπως προβλέπεται, σήμερα θα είναι η τελευταία ημέρα» των διαπραγματεύσεων στην Αστάνα, δήλωσε ο Γεχία αλ Αρίντι εκπρόσωπος των ανταρτών, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία του «μάλλον δεν πρόκειται» να έχει άμεσες διαπραγματεύσεις με την αντιπροσωπεία του καθεστώτος.

 

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών Μοχάμαντ Αλούς υπογράμμισε τη σημασία «του παγώματος των στρατιωτικών επιχειρήσεων» και της βελτίωσης της πρόσβασης της ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους, ενώ ο βασικός διαπραγματευτής του καθεστώτος Μπασάρ Τζαφάαρι ζήτησε να ξεκινήσει «μια πολιτική διαδικασία» και να συνταχθούν οι αντάρτες στη μάχη κατά των τζιχαντιστών.

 

«Το βασικό εμπόδιο στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων είναι οι επανειλημμένες παραβιάσεις (της εκεχειρία) και η απειλή των αναγκαστικών εκτοπίσεων σε κάποιες περιοχές», εξήγησε ο Οσάμα Αμπού Ζέιντ άλλος εκπρόσωπος των ανταρτών.

«Δεν έχουμε έρθει εδώ για να μείνουμε δύο ημέρες και μετά να φύγουμε. Ήρθαμε για να επιτύχουμε έναν στόχο», πρόσθεσε.

 

Οι δύο πλευρές έχουν επίσης αντίθετες απόψεις για τον ρόλο των τριών χωρών που υποστηρίζουν τις διαπραγματεύσεις: την Τουρκία, βασικό σύμμαχο των ανταρτών και τη Ρωσία και το Ιράν, συμμάχους του Άσαντ.

 

Ένας μέλος της αντιπροσωπείας των ανταρτών δήλωσε ότι συμφωνούν η Ρωσία να εγγυηθεί την τρέχουσα εκεχειρία, όμως όχι το Ιράν, πολιτοφυλακές του οποίου μάχονται στο πλευρό του κυβερνητικού στρατού.

 

Οι εκπρόσωποι του καθεστώτος από την πλευρά τους δήλωσαν ότι αρνούνται να έχουν συνομιλίες σε υψηλό επίπεδο με την Τουρκία ή να υπογράψουν ένα τελικό κείμενο το οποίο θα φέρει την υπογραφή Τούρκου αξιωματούχου.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Διεθνή / Σμήνος μεδουσών παρέλυσε για δεύτερη φορά σε έναν μήνα πυρηνικό σταθμό στη Γαλλία

Παρόμοιο περιστατικό είχε σημειωθεί τον Αύγουστο στον σταθμό Gravelines, όπου η αιφνίδια εμφάνιση ενός τεράστιου σμήνους μεδουσών είχε προκαλέσει προσωρινή παύση της παραγωγής
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Διεθνή / ΗΠΑ: Συζητήσεις για περιορισμό της οπλοκατοχής από τρανς άτομα μετά την επίθεση στη Μινεάπολη

Η ιδέα περιορισμού της οπλοκατοχής θεωρείται ιστορικά «κόκκινη γραμμή» για τους Ρεπουμπλικανούς, καθώς πολλά στελέχη και οργανώσεις υπέρ της οπλοκατοχής αντιτίθενται ακόμη και σε νόμους που αφαιρούν τα όπλα από άτομα με σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα
LIFO NEWSROOM
Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Διεθνή / Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη της Χαμάς – Τι σημαίνει για τους ομήρους

Ο ΟΗΕ αναγνωρίζει επίσημα τα σεξουαλικά εγκλήματα της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου 2023 - Το Ισραήλ ζητά διεθνή δίωξη, ενώ επιζώντες αποκαλύπτουν σοκαριστικές μαρτυρίες βιασμών και βασανιστηρίων
LIFO NEWSROOM
Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Διεθνή / Η Τσεχία αγοράζει 44 υπερσύγχρονα άρματα Leopard από τη Γερμανία

Η Τσεχία εγκρίνει την αγορά 44 αρμάτων Leopard 2A8 από τη Γερμανία αξίας 1,4 δισ. ευρώ, ενισχύοντας τον στρατό της και προετοιμάζοντας την αντικατάσταση παλαιού εξοπλισμού μετά την κρίση στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Διεθνή / Μπαϊρού εναντίον Λεπέν: Μπορεί ο κεντρώος να σώσει τη Γαλλία το 2027;

Ο Φρανσουά Μπαϊρού αναμένεται να χάσει την πρωθυπουργία, αλλά η τελευταία του μάχη για το Ελιζέ και η στρατηγική του κατά του χρέους μπορεί να αλλάξουν τα πολιτικά δεδομένα της Γαλλίας το 2027
LIFO NEWSROOM