«Να τιμωρηθεί χωρίς καθυστέρηση» ο πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν για τον θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι, ζητά η αρραβωνιαστικιά του δολοφονημένου δημοσιογράφου.

 

«Η αλήθεια - που ήταν ήδη γνωστή - έχει αποκαλυφθεί για άλλη μια φορά και τώρα επιβεβαιώνεται», δήλωσε η Χατίς Τσενγκίζ, Τουκάλα ερευνήτρια και αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, ο οποίος όπως αποκάλυψε αμερικανική έρευνα, δολοφονήθηκε έπειτα από έγκριση ή διαταγή του Σαουδάραβα πρίγκιπα.

 

«Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς η αλήθεια μπορεί να έχει νόημα μόνο όταν εξυπηρετεί την επίτευξη της δικαιοσύνης» συμπλήρωσε.

 

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δημοσίευσε την Παρασκευή έκθεση, που επιβεβαιώνει τις θεωρίες που ήθελαν τον μελλοντικό βασιλιά της Σαουδικής Αμερικής ως εμπλεκόμενο προσωπικά στη δολοφονία ενός από τους σημαντικότερους επικριτές του.

 

Η Ουάσιγκτον προχώρησε σε κυρώσεις απέναντι στη Σαουδική Αραβία και σε αξιωματούχους, όχι όμως και απέναντι στον μελλοντικό βασιλιά.

 

Η Χατίς Τσενγκίζ κάλεσε την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ωστόσο, να τιμωρήσει τον 35χρονο πρίγκιπα, ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον Κασόγκι και «να αποτρέψει παρόμοιες πράξεις στο μέλλον».

 

«Ξεκινώντας από τη διοίκηση του Μπάιντεν, είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους παγκόσμιους ηγέτες να αναρωτηθούν εάν είναι διατεθειμένοι να δώσουν τα χέρια με ένα άτομο, του οποίου έχει αποδειχθεί η ευθύνη για δολοφονία, αλλά δεν έχει τιμωρηθεί ακόμη».

 

«Πιστεύουμε ότι υπάρχουν (πιο) αποτελεσματικοί τρόποι για να βεβαιωθούμε ότι αυτό δεν θα συμβεί ξανά και ότι θα μπορέσουμε επίσης να αφήσουμε χώρο για να συνεργαστούμε με τους Σαουδάραβες σε τομείς όπου υπάρχει αμοιβαία συμφωνία - όπου υπάρχουν εθνικά συμφέροντα για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Έτσι είναι η διπλωματία», αρκέστηκε να δηλώσει η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκη στο CNN.

 

Η κυβέρνηση του Μπάιντεν. ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, ετοιμάζεται να αποκαλύψει μια νέα πολιτική έναντι του Ριάντ σήμερα, αν και ο πρόεδρος ήταν ασαφής στην περιγραφή του τι θα συνεπάγεται αυτό.

 

Αρκέστηκε να πει μόνο ότι θα είναι «σημαντικό» και θα καταστήσει σαφές ότι «οι κανόνες αλλάζουν».

 

«Θα τους θεωρήσουμε υπεύθυνους για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», δήλωσε ο Μπάιντεν στην Univision, λέγοντας ότι είχε προειδοποιήσει τον Βασιλιά Σαλμάν για την ανακοίνωση σε τηλεφωνική συνομιλία, που είχαν την Παρασκευή.

 

Μαζί με τη δημοσίευση της αμερικανικής αναφοράς, που αποδίδει άμεση ευθύνη για τη δολοφονία Κασόγκι, στον Σαουδάραβα πρίγκιπα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις σε 76 Σαουδάραβες που εμπλέκονται στη δολοφονία. 

 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε επίσης τον τερματισμό της στρατιωτικής υποστήριξης των ΗΠΑ για τον πόλεμο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη, αλλά θα συνεχίσει να παρέχει στο βασίλειο, αμυντικά όπλα.

 

Δεν είναι ακόμη σαφές, ωστόσο, πώς θα ορίσει τα επιθετικά και αμυντικά όπλα και ποιες πωλήσεις όπλων θα σταματήσουν.

 

Με πληροφορίες του Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr