Η κυβέρνηση του Μπάιντεν θα ανακοινώσει κυρώσεις και απαγορεύσεις στις βίζες με στόχο πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, σε απάντηση των αποκαλύψεων για τη δολοφονία Κασόγκι το 2018, αλλά δεν θα επιβάλει κυρώσεις στον πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με αξιωματούχους των ΗΠΑ.

 

Ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης του Μπάιντεν, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας, δήλωσε ότι η προσέγγιση στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου σημείου εκκίνησης για τους δεσμούς με το βασίλειο χωρίς να διαταράξει τη βασική σχέση στη Μέση Ανατολή.

 

Είναι σημαντικό ότι οι αποφάσεις φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να διατηρήσουν μια σχέση εργασίας με τον πρίγκιπα, παρόλο που οι πληροφορίες των ΗΠΑ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ενέκρινε την επιχείρηση για σύλληψη ή θανάτωση του Κασόγκι.

 

«Ο στόχος είναι ένας επαναπροσδιορισμός, όχι μια ρήξη. Αυτό οφείλεται στα σημαντικά ενδιαφέροντα που μοιραζόμαστε», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της διοίκησης Μπάιντεν.

 

Το Υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. θα επιβάλει κυρώσεις στον πρώην αναπληρωτή αρχηγό πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, Αχμέτ αλ-Άσιρι και θα ανακοινώσει κυρώσεις στη δύναμη ταχείας επέμβασης της Σαουδικής Βασιλικής Φρουράς, δήλωσε ο αξιωματούχος.

 

Η δύναμη ταχείας επέμβασης, ή RIF, διαχωρίζεται στην αποχαρακτηριμένη έκθεση πληροφοριών των ΗΠΑ για το ρόλο της στη δολοφονία Κασόγκι.

 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανακοινώσουν επίσης περιορισμούς θεώρησης βίζας σε περισσότερους από 70 πολίτες της Σαουδικής Αραβίας. Αυτό είναι μέρος μιας νέας πολιτικής, που στοχεύει σε έθνη που ασκούν δραστηριότητες εναντίον δημοσιογράφων και αντιφρονούντων πέρα από τα σύνορά τους, ανέφερε ένας δεύτερος αξιωματούχος της διοίκησης του Μπάιντεν.

 

Τέτοιες δραστηριότητες περιλαμβάνουν προσπάθειες καταστολής, παρενόχλησης, παρακολούθησης, απειλής ή βλάβης τους.

 

Η απαγόρευση θεώρησης βίζας θα εφαρμοστεί επίσης επιλεκτικά στα μέλη της οικογένειας, ανέφεραν αξιωματούχοι.

 

Επιπλέον, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αρχίσει να καταγράφει στην ετήσια έκθεσή του για τα ανθρώπινα δικαιώματα σχετικά με προγράμματα της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών που παρακολουθούν, παρενοχλούν ή στοχεύουν αντιφρονούντες και δημοσιογράφους, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

 

Αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν λένε ότι οι αποφάσεις για κυρώσεις και απαγορεύσεις βίζας θα στείλουν ένα σαφές μήνυμα για το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να δουν τη μελλοντική σχέση ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας.

 

Θα επιτρέψει επίσης στις Ηνωμένες Πολιτείες να διατηρήσουν μια σχέση εργασίας με τον πρίγκιπα, τον 35χρονο de facto κυβερνήτη της χώρας.

 

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin έχει ήδη συνομιλήσει μαζί του.

 

Ερωτηθείς για οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την επιβολή κυρώσεων κατά του πρίγκιπα, ο πρώτος αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν γενικά επιβάλει κυρώσεις «στην ανώτατη ηγεσία των χωρών».

 

«Πραγματικά (καταλήξαμε) στο ομόφωνο συμπέρασμα ότι υπάρχουν μόνο άλλα, πιο αποτελεσματικά μέσα για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων στο μέλλον», δήλωσε ο αξιωματούχος.

 

Με πληροφορίες του Reuters

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr