Άρχισε στη Χάγη η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς σε δεύτερο βαθμό

Άρχισε στη Χάγη η δίκη του Ράντοβαν Κάρατζιτς σε δεύτερο βαθμό Facebook Twitter
EPA
0

Ο πρώην πολιτικός αρχηγός των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς εμφανίστηκε σήμερα ενώπιον της διεθνούς δικαιοσύνης στη Χάγη, ζητώντας να ακυρωθεί η καταδίκη του σε κάθειρξη 40 ετών για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

O Κάρατζιτς, ηλικίας σήμερα 72 ετών, έφθασε χαμογελαστός στην αίθουσα ακροαματικών συνεδριάσεων του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια.

Σε πρώτο βαθμό, τον Μάρτιο 2016, το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία, «πρόδρομος» του Μηχανισμού για τα Διεθνή Ποινικά Δικαστήρια, τον είχε κρίνει ένοχο για ωμότητες που διαπράχθηκαν στη Σρεμπρένιτσα και το Σαράγεβο στη διάρκεια του αιματηρού πολέμου της Βοσνίας.

Ο Κάρατζιτς είναι ο πιο υψηλόβαθμος αξιωματούχος που λογοδοτεί ενώπιον της δικαιοσύνης, μετά τον θάνατο του πρώην προέδρου της Σερβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη διάρκεια της δίκης του. Προσέφυγε σε δεύτερο βαθμό αμφισβητώντας 50 σημεία της πρωτόδικης ετυμηγορίας.

Η υπεράσπιση έχει οικοδομήσει την έφεσή της πάνω στο γεγονός ότι στον πρώτο βαθμό ο Κάρατζιτς υποχρεώθηκε να επιλέξει, υπό την πίεση της εισαγγελίας, ανάμεσα στο να εκπροσωπήσει ο ίδιος τον εαυτό του -πράγμα που έκανε- ή να καταθέσει υπέρ του εαυτού του, και όχι να κάνει και τα δύο.

Μόλις έγινε δεκτή η ετυμηγορία του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος, ο οποίος εξακολουθεί να θεωρείται «ήρωας» από πολλούς Σέρβους, είχε επικρίνει μια «τερατώδη» καταδίκη που εκδόθηκε στο τέλος μιας «πολιτικής δίκης».

Η σημερινή πρώτη ημέρα αυτής της διήμερης δίκης πρόκειται να αφιερωθεί σε δηλώσεις της υπεράσπισης και της κατηγορούσας αρχής.

Ο Κάρατζιτς, από την πλευρά του, έχει την ευκαιρία να πάρει σήμερα ελεύθερα τον λόγο. Η ετυμηγορία δεν θα ανακοινωθεί πριν περάσουν μερικοί μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ