Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι

Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν χθες στην Αργεντινή εναντίον των μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της πολιτικής λιτότητας του ακραίου φιλελεύθερου νέου προέδρου Χαβιέρ Μιλέι.

Περίπου 80.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του κοινοβουλίου, στο Μπουένος Άιρες και σήκωσαν πλακάτ και πανό κάτω από ομοίωμα του προέδρου Μιλέι, στα οποία αναγράφονταν «η πατρίδα δεν πωλείται», «εδώ δεν υπάρχουν κάστες», «το να τρως δεν είναι προνόμιο».

Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση και απεργία στην Αργεντινή, αφότου ανέλαβε την εξουσία ο νέος πρόεδρος. Στην κινητοποίηση κάλεσαν η συνομοσπονδία συνδικάτων CGT, προσκείμενη στον λεγόμενο περονισμό, στην κεντροαριστερή απελθούσα κυβέρνηση, πολλές ακόμη συνδικαλιστικές οργανώσεις, κοινωνικοί φορείς, η ριζοσπαστική αριστερά.

Σύμφωνα με εκπρόσωπος της CGT, ο οποίος μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, μόνο στην πρωτεύουσα διαδήλωσαν μισό εκατομμύριο πολίτες. Μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών σε επαρχίες της χώρας, όπως στην Κόρδομπα, στην Κοριέντες, στη Ροσάριο και στην Τουκουμάν.

Ο Έκτορ Ντάερ, μέλος της ηγετικής ομάδας της CGT δήλωσε πως «ήρθαμε να υπερασπιστούμε 40 χρόνια δημοκρατίας, να υπερασπιστούμε την πατρίδα» και πρόσθεσε πως «το να κυβερνάς προϋποθέτει να αποδέχεσαι τον διάλογο» και «να δείχνεις μέτρο». «Η χώρα δεν σταματά», υποστήριξε.

Προβλήματα στις μετακινήσεις λόγω των διαδηλώσεων

Από τις κινητοποιήσεις επηρεάστηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς αλλά κυρίως οι αερομεταφορές. Η Aerolíneas Argentinas ανακοίνωσε πως ακυρώθηκαν 295 πτήσεις, ανάμεσά τους διεθνείς, πλήττοντας «πάνω από 20.000 επιβάτες». Η ζημία, υπολόγισε, θα ξεπεράσει «τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια».

Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Από την πλευρά της όμως, η υπουργός Ασφάλειας Πατρίσια Μπούλριτς χαρακτήρισε την αντικυβερνητική κινητοποίηση «απόλυτη αποτυχία». Καταφέρθηκε εναντίον των «μαφιόζων συνδικαλιστών», των «μάνατζερ της φτώχειας» οι οποίοι «αντιστέκονται στην αλλαγή που αποφασίστηκε δημοκρατικά από την κοινωνία».

Μπροστά στην κινητοποίηση, η κυρία Μπούλριτς διεμήνυσε πως θα ενεργοποιούσε το «πρωτόκολλο» εναντίον των αποκλεισμών δρόμων, που προβλέπει επεμβάσεις ομοσπονδιακών δυνάμεων αν σημειώνονται διακοπές της κυκλοφορίας σε οδικούς άξονες.

Την ίδια ώρα όμως, συνδικάτα προεξοφλούν πως η σύγκρουση θα κλιμακωθεί πολύ τους επόμενους μήνες, με φόντο τις αθροιστικές συνέπειες των πολιτικών λιτότητας και του πληθωρισμού. Ο πολιτολόγος Ιβάν Σουλιάκερ έκρινε πως η χθεσινή κινητοποίηση ήταν «επίδειξη δύναμης, της δύναμης του πεζοδρομίου», με σκοπό να φανεί «η κοινωνική αντίσταση που θα συναντήσει ο Μιλέι».

Αργεντινή: Μαζικές διαδηλώσεις εναντίον του προέδρου Χαβιέρ Μιλέι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA

Παρά τις κινητοποιήσεις, ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, (θετική άποψη εκφράζει το 47% ως 55%), ωστόσο υπάρχει ήδη «οργανωμένος αντιμιλεϊσμός».

Για την κυβέρνηση, «δεν υπάρχει εναλλακτική» στην άσκηση πολιτικής λιτότητας για να εξυγιανθεί η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, βαθιά χρεωμένης, και να σταθεροποιηθεί η οικονομία την οποία στραγγαλίζει ο πληθωρισμός (211% σε ετήσια βάση). Κατηγορεί τα συνδικάτα πως επέλεξαν τη «λάθος πλευρά της ιστορίας» προκηρύσσοντας την απεργιακή κινητοποίηση, που αποτελούσε γι’ αυτήν «απόλυτο παραλογισμό».

Τα σημεία τριβής ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση τις τελευταίες ημέρες, προσφέρθηκε να αποσύρει 141 από τις 664 αρχικές διατάξεις. Οι ιδιωτικοποιήσεις (αφορούν σε πρώτη φάση 41 δημόσιες επιχειρήσεις), τα συνταξιοδοτικά προγράμματα, η εκχώρηση ευρύτερων εξουσιών στην κεντρική κυβέρνηση εξαιτίας της «κατάστασης εκτάκτου ανάγκης της οικονομίας», η κατανομή πόρων στις επαρχίες παραμένουν τα βασικά σημεία τριβής.

Η Βουλή θα συζητήσει την επόμενη εβδομάδα μια πρώτη εκδοχή του κειμένου. Η CGT προειδοποίησε τα μέλη της «να αποφασίσουν αν θα σταθούν στο πλευρό των εργαζομένων ή θα τους προδώσουν».

Το προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα-ποταμός που προωθήθηκε με κατεπείγουσα διαδικασία στα μέσα Δεκεμβρίου και θέτει το γενικό πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων έχει μπροστά του υφάλους: έχουν κατατεθεί πάνω από 60 προσφυγές στη δικαιοσύνη που το χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ισραήλ: Ο στρατός απευθύνει νέα έκκληση για εκκένωση του νοτίου προαστίου της Βηρυτού

Διεθνή / Ισραήλ: Ο στρατός απευθύνει νέα έκκληση για εκκένωση του νοτίου προαστίου της Βηρυτού

«Βρίσκεστε κοντά σε εγκαταστάσεις και συμφέροντα της Χεζμπολάχ και ο ισραηλινός στρατός θα επέμβει εναντίον τους στο εγγύς μέλλον» δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος
LIFO NEWSROOM
Ο «μυστικός πόλεμος» της Μοσάντ κατά της Χεζμπολάχ: Οι βομβητές και η εξόντωση Νασράλα

Διεθνή / Ο «μυστικός πόλεμος» της Μοσάντ κατά της Χεζμπολάχ: Οι βομβητές και η εξόντωση Νασράλα

Το 2015 ξεκίνησε να εφαρμόζεται το σχέδιο - Πώς εξελίχθηκε η απολύτως μυστική επιχείρηση - Ο ρόλος άγνωστης γυναίκας στην πώληση των συσκευών στη Χεζμπολάχ - Οι κίνδυνοι και τα ρίσκα των Ισραηλινών
LIFO NEWSROOM