Η κυβέρνηση Μιλέι θα χρεώνει τους διαδηλωτές για το κόστος των μέτρων ασφαλείας

Αργεντινή: Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης του Χαβιέρ Μιλέι για σκληρά οικονομικά μέτρα τώρα νέα ανησυχία προκαλούν τα μέτρα ασφαλείας για τις διαδηλώσεις. 

Ο πρόεδρος της Αργεντινής, Χαβιέρ Μιλέι και οι σύμμαχοί του ετοιμάζουν νέες κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας εν όψει των διαδηλώσεων κατά της υποτίμησης του νομίσματος, που αποφασίστηκε πρόσφατα. Ωστόσο ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αργεντινή εξέφρασαν την ανησυχία τους για αυτές τις νέες κατευθυντήριες γραμμές ασφαλείας, μιλώντας για καταστολή ενός αναμενόμενου κύματος διαδηλώσεων.

Τα άτομα και οι οργανώσεις που θα διαμαρτύρονται σε επικείμενες διαδηλώσεις θα ταυτοποιούνται με «βίντεο, ψηφιακά ή χειροκίνητα μέσα» και στη συνέχεια θα χρεώνονται με το κόστος της αποστολής των δυνάμεων ασφαλείας για την αστυνόμευση των διαδηλώσεών, σύμφωνα με όσα δήλωσε η υπουργός ασφαλείας του Χαβιέρ Μιλέι, Πατρίσια Μπούλριτς, ανακοινώνοντας το νέο πρωτόκολλο την Πέμπτη.

«Το κράτος δεν πρόκειται να πληρώσει για τη χρησιμοποίηση των δυνάμεων ασφαλείας. Οι οργανώσεις θα πρέπει να πληρώσουν ή μεμονωμένα άτομα θα πρέπει να αναλάβουν το κόστος», δήλωσε η Μπούλριτς.

Το νέο πρωτόκολλο εξουσιοδοτεί την αστυνομία σε σταθμούς τρένων και λεωφορείων να κατάσχει μάσκες προσώπου, ραβδιά ή άλλα στοιχεία που θεωρούν οι αστυνομικοί ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε μια διαδήλωση. Περιορίζει επίσης τη συμμετοχή των εφήβων σε κοινωνικές διαμαρτυρίες, αποφασίζοντας ότι θα επιβάλλονται κυρώσεις στους γονείς των νέων, γιατί αυτοί «θα έπρεπε να είναι στο σχολείο αντί να διαμαρτύρονται».

Πού στοχεύει η κυβέρνηση Χαβιέρ Μίλεϊ 

Στόχος των νέων κανόνων είναι να αποτραπεί μια παραδοσιακή μορφή διαμαρτυρίας, γνωστή ως piquete, κατά την οποία οι διαδηλωτές αποκλείουν δρόμους και λεωφόρους της πόλης για ώρες, ημέρες και μερικές φορές ακόμη και εβδομάδες κάθε φορά. «Ζούμε εδώ και πολλά χρόνια υπό καθεστώς απόλυτης αταξίας. Είναι καιρός να βάλουμε τέλος σε αυτή τη μέθοδο, στον εκβιασμό που υφίστανται οι πολίτες», δήλωσε η Μπούλριτς, η οποία πρόσθεσε ότι οι διαδηλωτές θα μπορούσαν να «διαμαρτυρηθούν στο πεζοδρόμιο».

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βουλευτές της αντιπολίτευσης εξέφρασαν την ανησυχία τους για τους κανόνες που, όπως είπαν, ουσιαστικά ποινικοποιούν τις νόμιμες διαμαρτυρίες. «Τα μέτρα επιτίθενται στο δικαίωμα διαμαρτυρίας και ποινικοποιούν όσους διαδηλώνουν και διώκουν κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις», ανέφερε η βουλευτής της Αριστεράς και πρώην υποψήφια πρόεδρος Μίριαμ Μπρέγκμαν και πρόσθεσε: «Αυτό που ανακοίνωσε η Μπούλριτς είναι απολύτως αντισυνταγματικό. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία είναι το πρώτο από όλα τα δικαιώματα».

Ο Χοσέ Λουίς Εσπέρ, βουλευτής του κόμματος του Μίλεϊ, απάντησε με τρεις λέξεις: «Φυλακή ή σφαίρα».

Με πληροφορίες από Guardian 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΠΑΚΙΣΤΑΝ ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

Διεθνή / Πώς κατάφερε το Πακιστάν να γίνει ένας απρόσμενος ειρηνοποιός μεταξύ ΗΠΑ-Ιράν;

Μια πυρηνική δύναμη που δεν αναγνωρίζει επίσημα το Ισραήλ έχει εξασφαλίσει έναν ρόλο πρώτης γραμμής στον πόλεμο του Ιράν, παρά το γεγονός ότι δεν είχε πάντα καλές σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΒΙΚΤΟΡ ΟΡΜΠΑΝ ΛΟΑΤΚΙ+

Διεθνή / Ουγγαρία: Το Δικαστήριο της ΕΕ την καλεί να καταργήσει τον νόμο κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προώθησε ο Όρμπαν

Σύμφωνα με την απόφαση ο νόμος για την προστασία των παιδιών του 2021 εισάγει παράνομη διάκριση εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και είναι η πρώτη φορά που κράτος-μέλος παραβιάζει τον Χάρτη θεμελιωδών αξιών της ΕΕ
THE LIFO TEAM
ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΤΡΑΜΠ ΠΟΥΤΙΝ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΑΡΠΑΚΤΙΚΑ

Διεθνή / Διεθνής Αμνηστία: «Αντισταθείτε σε ηγέτες-αρπακτικά» όπως οι Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου - Η έκθεση-κάλεσμα

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ, ειδικά αυτοί οι τρεις αρχηγοί κρατών περιφρόνησαν τους κανόνες και τους διεθνείς οργανισμούς που καθιερώθηκαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
THE LIFO TEAM