Αποκεφάλισε τη 17χρονη σύζυγό του και περιέφερε το κεφάλι της στους δρόμους - Αποτροπιασμός στο Ιράν

Αποκεφάλισε τη 17χρονη σύζυγό του και περιέφερε το κεφάλι της στους δρόμους - Αποτροπιασμός στο Ιράν Facebook Twitter
0

Η κυκλοφορία στο Ιράν του βίντεο ενός άνδρα που επιδεικνύει μέσα στο δρόμο το κεφάλι της νεαρής συζύγου του, την οποία είχε μόλις αποκεφαλίσει, προκαλεί σοκ και αγανάκτηση σήμερα στη χώρα.

Η 17χρονη Μόνα Χεϊνταρί δολοφονήθηκε την Κυριακή στην Αχβάζ από το σύζυγό της και τον κουνιάδο της, που την υποψιάζονταν για μοιχεία. μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Isna. Η Αχβάζ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουζεστάν, στο νοτιοδυτικό Ιράν.

Το βίντεο του συζύγου να περπατάει χαμογελαστός στο δρόμο με το κεφάλι του θύματός του έκανε την εμφάνισή του λίγο αργότερα στο ιρανικό διαδίκτυο, αναστατώνοντας τη χώρα.

Χθες, Δευτέρα, οι δύο άνδρες συνελήφθησαν από την αστυνομία «στη διάρκεια επιδρομής σε κρυψώνα τους», ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, την οποία επικαλείται το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

«Ένα ανθρώπινο πλάσμα αποκεφαλίστηκε, το κεφάλι του επιδείχθηκε στους δρόμους και ο φονιάς ήταν υπερήφανος γι' αυτό. Πώς μπορούμε να δεχτούμε μια τέτοια τραγωδία; Οφείλουμε να δράσουμε ώστε να μην γίνονται πια γυναικοκτονίες», υπογράμμισε η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Sazandegi.

«Η Μόνα υπήρξε θύμα καταστροφικής άγνοιας, είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι' αυτό το έγκλημα», τόνισε από την πλευρά της στο Instagram η φεμινίστρια σκηνοθέτιδα Ταχμινέχ Μιλάνι.

Αντιδρώντας στην τραγωδία, υπερασπιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων κάλεσαν τις αρχές να μεταρρυθμίσουν τη νομοθεσία για την προστασία των γυναικών από τη συζυγική βία και να αυξήσουν την κατώτερη ηλικία γάμου για τα κορίτσια, που είναι σήμερα τα 13 χρόνια.

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το θύμα ήταν μόλις 12 ετών όταν παντρεύτηκε και τη στιγμή του φόνου της ήταν μητέρα ενός αγοριού 3 ετών.

Για τον δικηγόρο Αλί Μοζταχεντζαντέχ, τον οποίο επικαλείται η μεταρρυθμιστική εφημερίδα Shargh, ο νόμος έχει «κενά» αναφορικά με την προστασία των γυναικών. Δεν τους δίνει ανεξαρτησία και «δεν ορίζει ορθολογικά τη νόμιμη ηλικία γάμου ώστε να μπει τέλος στους γάμους παιδιών».

Όλα αυτά «ανοίγουν το δρόμο στα εγκλήματα τιμής», προσθέτει ο δικηγόρος, εκφράζοντας τη λύπη του γι' αυτό.

«Δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο μέτρο για να εγγυηθεί την εφαρμογή των νόμων που έχουν στόχο να εμποδίσουν τη βία εναντίον των γυναικών», υπογράμμισε η βουλευτής Ελχάμ Ναντάφ, την οποία επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Ilna.

«Οι γυναίκες καλούν το Κοινοβούλιο να λάβει επείγοντα μέτρα για να καλύψει ορισμένα νομικά κενά και οι αρχές οφείλουν να καταβάλουν παράλληλα προσπάθειες για να ανεβάσουν το επίπεδο της συνειδητοποίησης του πληθυσμού», τόνισε στο Twitter η Ιρανή αντιπρόεδρος αρμόδια για τις Γυναίκες και τις Οικογενειακές Υποθέσεις Ενσιέχ Χαζάλι.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Διεθνή / Λωρίδα της Γάζας: Ψηφίζεται σήμερα η ανάπτυξη διεθνούς δύναμης σύμφωνα με το σχέδιο Τραμπ

Tο πιο πρόσφατο κείμενο του αμερικανικού σχεδίου αναφέρεται για πρώτη φορά σε μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος, κάτι στο οποίο εξακολουθεί να αντιτίθεται το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ

Διεθνή / Ο Τραμπ ζητά τη δημοσιοποίηση των αρχείων Έπσταϊν γιατί «δεν έχει τίποτα να κρύψει»

«Κανείς δεν νοιαζόταν για τον Τζέφρι Έπσταϊν όταν ήταν ζωντανός και, αν οι Δημοκρατικοί είχαν κάτι, θα το είχαν δημοσιεύσει», γράφει στην ανάρτησή του ο Αμερικανός πρόεδρος
LIFO NEWSROOM
Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Greenpeace καταγγέλλει «εντατικοποίηση» εμπορίου πυρηνικών υλικών μεταξύ Γαλλίας - Ρωσίας

«Δεν είναι παράνομο, αλλά είναι ανήθικο», δήλωσε η Πολίν Μπουαγιέ, αρμόδια για την πυρηνική ενέργεια και την ενεργειακή μετάβαση στο παράρτημα της Greenpeace στη Γαλλία
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

Διεθνή / Το Ιράν λέει ότι οι ΗΠΑ δεν είναι έτοιμες για «ισότιμες και δίκαιες» συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα

«Η Τεχεράνη είναι πρόθυμη να ξεκινήσει ξανά τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον, αρκεί να αντιμετωπιστεί με "αξιοπρέπεια και σεβασμό"», δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών
LIFO NEWSROOM
Το Ιράν ξεκινά τεχνητή σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Διεθνή / Το Ιράν ξεκίνησε σπορά νεφών για να προκαλέσει βροχή εν μέσω ιστορικής ξηρασίας

Η σπορά νεφών περιλαμβάνει την έγχυση χημικών αλάτων, μέσα στα σύννεφα μέσω αεροσκαφών ή από γεννήτριες στο έδαφος. Έτσι ο υδρατμός μπορεί να συμπυκνωθεί ευκολότερα και να μετατραπεί σε βροχή
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Διεθνή / ΗΠΑ και αραβικά κράτη βλέπουν «πορεία προς παλαιστινιακό κράτος» - Ο Νετανιάχου λέει «ποτέ»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ψηφίζει σχέδιο που προβλέπει μεταβατική διοίκηση στη Γάζα και ανοίγει τον δρόμο, υπό προϋποθέσεις, για μελλοντική παλαιστινιακή κρατική υπόσταση
LIFO NEWSROOM
Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Διεθνή / Κίνα–Ιαπωνία: Νέα κλιμάκωση μετά την κινεζική περιπολία γύρω από διαφιλονικούμενα νησιά

Οι δηλώσεις της νέας πρωθυπουργού Σαναέ Τακαΐτσι για το ενδεχόμενο ιαπωνικής εμπλοκής σε μια πιθανή κινεζική επίθεση κατά της Ταϊβάν έχουν κλιμακώσει την ένταση στην περιοχή
LIFO NEWSROOM
Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Διεθνή / Ένοπλοι άνοιξαν πυρ κατά πεζοναυτών έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αϊτή

Η επίθεση έρχεται σε μια περίοδο όπου περίπου το 90% της πρωτεύουσας βρίσκεται υπό τον έλεγχο ενόπλων ομάδων, οι οποίες επιβάλλουν «τέλη προστασίας», λεηλατούν και συγκρούονται για τον έλεγχο περιοχών
LIFO NEWSROOM