Αποχωρεί η Ρωσία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

Αποχώρηση της Ρωσίας από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024 Facebook Twitter
Φωτ: GETTY IMAGES
0

Την εκμετάλλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2024 θα σταματήσει η Ρωσία, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ.

«Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Ομως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», διευκρίνισε.

«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ρωσικό δορυφορικό σταθμό», ο οποίος θα είναι η βασική προτεραιότητα του εθνικού διαστημικού προγράμματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Roscosmos.

«Το μέλλον των επανδρωμένων ρωσικών πτήσεων θα πρέπει να βασίζεται πριν απ΄όλα σε ένα συστημικό και ισορροπημένο επιστημονικό πρόγραμμα ώστε κάθε πτήση να μας εμπλουτίζει σε γνώσεις στον διαστημικό τομέα», είπε.

Ο Γιούρι Μπορίσοφ διορίσθηκε επικεφαλής της Roscosmos στα μέσα του Ιουλίου αντικαθιστώντας τον Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Μέχρι τον διορισμό του, ο Γιούρι Μπορίσοφ, 65 ετών, ήταν αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης αρμόδιος για το ρωσικό στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα, το οποίο περιλαμβάνει και τον διαστημικό τομέα.

«Ο διαστημικός τομέας είναι μία δύσκολη κατάσταση και πιστεύω ότι η κύρια αποστολή μου είναι να μην ρίξω τον πήχυ, αλλά να τον τοποθετήσω ψηλότερα, παρέχοντας πάνω απ΄όλα τις αναγκαίες διαστημικές υπηρεσίες για την ρωσική οικονομία», είπε αναφερόμενος στην πλοήγηση, την επικοινωνία και την μεταβίβαση δεδομένων.

Το 2020, η Ρωσία έχασε το μονοπώλιο των αποστολών στο Διάστημα (με τους πυραύλους και τα διαστημόπλοια Soyuz, παλαιούς, αλλά αξιόπιστους) με την είσοδο της SpaceX του Έλον Μασκ στις αποστολές.

Η συνεργασία της Ρωσίας με την Δύση στον διαστημικό τομέα επλήγη επίσης από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν πλήττουν εν μέρει και την ρωσική αεροδιαστημική βιομηχανία και κινδυνεύουν να έχουν επιπτώσεις στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η τροφοδοσία του οποίου πιθανόν να διαταραχθεί σε έναν βαθμό.

Επίσης, ο ρωσικός διαστημικός τομέας πλήττεται εδώ και χρόνια από την διαφθορά και την έλλειψη καινοτομίας.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

Διεθνή / «Η σκιά του πολέμου επιστρέφει στην Ευρώπη»: Η Βρετανία προετοιμάζει την κοινωνία για ενδεχόμενο πόλεμο

«Εξετάζουμε τι σημαίνει μια σύγκρουση για ολόκληρη την κοινωνία και ποιος είναι ο ρόλος του καθενός» δήλωσε ο Βρετανός υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για τις ένοπλες δυνάμεις
THE LIFO TEAM
Ουκρανία ΗΠΑ ΕΕ

Διεθνή / Ουκρανία: Το σχέδιο των ΗΠΑ προβλέπει ένταξη στην ΕΕ το 2027 - Οι Ευρωπαίοι αντιδρούν

Η ένταξη από την 1η Ιανουαρίου 2027 «προβλέπεται, αλλά παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης», με την Ουάσινγκτον να τάσσεται υπέρ της επίσπευσης, όπως αναφέρει πηγή με γνώση των συνομιλιών
THE LIFO TEAM
Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Ηχογράφησε μήνυμα όπου μιλά πρώτη φορά για τον καρκίνο

Αυτό θα αποτελέσει μια σπάνια ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας του Βρετανού μονάρχη, ο οποίος υποβάλλεται σε θεραπεία από τότε που αποκάλυψε τη διάγνωσή του τον Φεβρουάριο του 2024
THE LIFO TEAM