Απόφαση ορόσημο στο Χονγκ Κονγκ για τα δικαιώματα των transgender πολιτών

Απόφαση ορόσημο στο Χονγκ Κονγκ για τα δικαιώματα των transgender πολιτών Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε πως η απαγόρευση στους transgender πολίτες να αλλάζουν το φύλο που αναγράφεται στις ταυτότητές τους, αν δεν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση, παραβιάζει τα δικαιώματά τους και είναι αντισυνταγματική. 

Με την απόφαση ορόσημο, το δικαστήριο ομόφωνα έκανε αποδεκτές τις προσφυγές που είχαν κάνει transgender ακτιβιστές- οι Henry Tse και ένα ακόμη άτομο, που αναφέρεται με το γράμμα «Q» στα δικαστικά έγγραφα- αναιρώντας την απόφαση του επιτρόπου ληξιαρχείου να απορρίψει τις αιτήσεις για αλλαγή του φύλου που αναγραφόταν στις ταυτότητές τους. 

«Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι να μπαίνουν σε ένα δίλημμα άνθρωποι όπως οι ενάγοντες, του να πρέπει αν επιλέξουν αν θα υποστούν συχνές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους για τα προσωπικά δεδομένα, ή αν θα υποστούν ιδιαίτερα επεμβατικές και ιατρικά περιττές επεμβάσεις, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στη σωματική τους ακεραιότητα», ανέφεραν οι δικαστές στην απόφασή τους. 

«Ξεκάθαρα, αυτό δεν αντικατοπτρίζει μια λογική ισορροπία. Η πολιτική επιβάλλει ένα απαράδεκτα σκληρό βάρος στα άτομα που πλήττονται», σημείωσαν ακόμη. 

Αμφότεροι οι ενάγοντες υποβλήθηκαν σε μεγάλης διάρκειας ιατρικές και χειρουργικές θεραπείες- μεταξύ άλλων ορμονοθεραπεία και αφαίρεση στήθους. Όμως, το ληξιαρχείο απαιτούσε να υποβληθούν σε ολοκληρωμένη επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Μια περιττή, μη επιθυμητή και εξαιρετικά επεμβατική διαδικασία, σύμφωνα με τους ίδιους. 

Ο Tse χαιρέτισε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι αυτή θα επιλύσει «φλέγοντα ζητήματα» τα οποία αντιμετώπισε ο ίδιος, εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε λάθος ταυτότητα και έκανε έκκληση να θεσπιστεί νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. 

«Το σημερινό αποτέλεσμα είναι μια καθυστερημένη απόδοση δικαιοσύνης, μια πύρρειος νίκη. Το γεγονός δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά προκειμένου να φυτέψω τον σπόρο για το κίνημα των δικαιωμάτων των transgender. Πιστεύω ότι μια ημέρα θα πετύχουμε και θα καλωσορίσουμε το ουράνιο τόξο με ανοιχτές αγκάλες», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

LiFO politics / Πόσο αντισυστημικός είναι τελικά ο Ζοχράν Μαμντάνι;

Θα καταφέρει ο χαρισματικός, νεοεκλεγείς δήμαρχος της Νέας Υόρκης να υλοποιήσει τις σημαντικές εξαγγελίες του; Είναι πράγματι αντισυστημικός, όπως παρουσιάζεται, και ποιες θα είναι οι πρώτες του αποφάσεις; Στο σημερινό επεισόδιο του πόντκαστ της LiFO Politics, η Βασιλική Σιούτη συζητά με τον Θοδωρή Καρναβά, καθηγητή Γενετικής και απόφοιτο του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Κολούμπια, που ζει στη Νέα Υόρκη, για τα αισιόδοξα μηνύματα της εκλογής του αλλά και για τις επιφυλάξεις που εκφράζονται.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δεσμεύεται για αναδιοργάνωση του ενεργειακού τομέα μετά το σκάνδαλο διαφθοράς ύψους 100 εκατ. δολαρίων

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει δηλώσει πως θα συνεργαστεί πλήρως με κάθε είδους έρευνα, τη στιγμή που οι εμπλεκόμενοι στο σκάνδαλο είναι ή υπήρξαν στενοί συνεργάτες του
LIFO NEWSROOM
Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

Διεθνή / Αξιωματούχος ΟΗΕ: «Το Ισραήλ παραβιάζει το διεθνές δίκαιο εμποδίζοντας τη βοήθεια στη Γάζα»

«Τα αποθέματά μας θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του πληθυσμού για περίπου τρεις μήνες, αλλά παραμένουν εκτός της Γάζας», δήλωσε ανώτερο στέλεχος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Διεθνή / Ο Τραμπ «σχεδόν αποφάσισε» για τη Βενεζουέλα – Αεροπλανοφόρο και 15.000 Αμερικανοί στρατιώτες στην περιοχή

Ο Νικολάς Μαδούρο έχει θέσει τις ένοπλες δυνάμεις της Βενεζουέλας σε ύψιστο συναγερμό, ενώ δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ αναφέρουν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για τις ακριβείς προθέσεις της Ουάσιγκτον
LIFO NEWSROOM