Απόφαση ορόσημο στο Χονγκ Κονγκ για τα δικαιώματα των transgender πολιτών

Απόφαση ορόσημο στο Χονγκ Κονγκ για τα δικαιώματα των transgender πολιτών Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Getty Images
0

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Χονγκ Κονγκ έκρινε πως η απαγόρευση στους transgender πολίτες να αλλάζουν το φύλο που αναγράφεται στις ταυτότητές τους, αν δεν έχουν υποβληθεί σε επέμβαση, παραβιάζει τα δικαιώματά τους και είναι αντισυνταγματική. 

Με την απόφαση ορόσημο, το δικαστήριο ομόφωνα έκανε αποδεκτές τις προσφυγές που είχαν κάνει transgender ακτιβιστές- οι Henry Tse και ένα ακόμη άτομο, που αναφέρεται με το γράμμα «Q» στα δικαστικά έγγραφα- αναιρώντας την απόφαση του επιτρόπου ληξιαρχείου να απορρίψει τις αιτήσεις για αλλαγή του φύλου που αναγραφόταν στις ταυτότητές τους. 

«Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής είναι να μπαίνουν σε ένα δίλημμα άνθρωποι όπως οι ενάγοντες, του να πρέπει αν επιλέξουν αν θα υποστούν συχνές παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους για τα προσωπικά δεδομένα, ή αν θα υποστούν ιδιαίτερα επεμβατικές και ιατρικά περιττές επεμβάσεις, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στη σωματική τους ακεραιότητα», ανέφεραν οι δικαστές στην απόφασή τους. 

«Ξεκάθαρα, αυτό δεν αντικατοπτρίζει μια λογική ισορροπία. Η πολιτική επιβάλλει ένα απαράδεκτα σκληρό βάρος στα άτομα που πλήττονται», σημείωσαν ακόμη. 

Αμφότεροι οι ενάγοντες υποβλήθηκαν σε μεγάλης διάρκειας ιατρικές και χειρουργικές θεραπείες- μεταξύ άλλων ορμονοθεραπεία και αφαίρεση στήθους. Όμως, το ληξιαρχείο απαιτούσε να υποβληθούν σε ολοκληρωμένη επέμβαση επαναπροσδιορισμού φύλου. Μια περιττή, μη επιθυμητή και εξαιρετικά επεμβατική διαδικασία, σύμφωνα με τους ίδιους. 

Ο Tse χαιρέτισε την απόφαση, επισημαίνοντας ότι αυτή θα επιλύσει «φλέγοντα ζητήματα» τα οποία αντιμετώπισε ο ίδιος, εξαιτίας του γεγονότος ότι είχε λάθος ταυτότητα και έκανε έκκληση να θεσπιστεί νομοθεσία για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου. 

«Το σημερινό αποτέλεσμα είναι μια καθυστερημένη απόδοση δικαιοσύνης, μια πύρρειος νίκη. Το γεγονός δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι σκληρά προκειμένου να φυτέψω τον σπόρο για το κίνημα των δικαιωμάτων των transgender. Πιστεύω ότι μια ημέρα θα πετύχουμε και θα καλωσορίσουμε το ουράνιο τόξο με ανοιχτές αγκάλες», συμπλήρωσε. 

Με πληροφορίες από Reuters 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

Διεθνή / Λίβανος: Η Χεζμπολάχ απειλεί την Κύπρο

«Η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να θεωρήσει την Κύπρο ως εμπλεκόμενη στον πόλεμο εάν εξακολουθήσει να επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί τα αεροδρόμια και τις βάσεις της για στρατιωτικούς σκοπούς», ανέφερε ο Χασάν Νασράλα
NEWSROOM
Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν την ισχυρότερη συμφωνία μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Διεθνή / Πούτιν και Κιμ Γιονγκ Ουν υπέγραψαν συμφωνία αμυντικής συνδρομής σε περίπτωση επίθεσης

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν υποσχέθηκε στον Πούτιν πλήρη υποστήριξη στον πόλεμο με την Ουκρανία - Η συμφωνία Ρωσίας-Βόρειας Κορέας χαρακτηρίζεται ως η ισχυρότερη από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου
NEWSROOM
Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

Διεθνή / Με αγκαλιές και πλήθη που πανηγύριζαν υποδέχτηκε ο Κιμ Γιονγκ Ουν τον Πούτιν

«Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεπή και ακλόνητη υποστήριξή σας για τη ρωσική πολιτική, μεταξύ άλλων και προς την ουκρανική κατεύθυνση» δήλωσε ο Πούτιν, κατά την έναρξη των συνομιλιών με τον Κιμ
NEWSROOM