Από το Tylenol μέχρι τα δηλητηριασμένα φρούτα: η απαρχή του crisis management στις πολυεθνικές

0

Η εγκληματική πρακτική -που κάποτε πλασάρεται και σαν ακραίος ακτιβισμός- της δηλητηρίασης ποτών, τροφίμων και φαρμάκων δεν είναι κάτι νέο στη ζωή των σύγχρονων κοινωνιών και των επιχειρηματικών κολοσσών.

Η πρόσφατη υπόθεση με τις βελόνες σε φρούτα ακολουθεί προς τα πίσω μια μακρά διαδρομή σκανδάλων και εγκληματικών ενεργειών, που πρακτικά εισήγε το λεγόμενο crisis management στη ζωή και τη λειτουργία πολυεθνικών εταιρειών. 

Αν κάποιος αναζητήσει την απαρχή αυτών των σκανδάλων θα βρεθεί πίσω στο φθινόπωρο του 1982, όταν στις ΗΠΑ ένα δημοφιλές παυσίπονο -το Tylenol- έγινε η αιτία θανάτου 7 ανθρώπων και δηλητηρίασης εκατοντάδων.

Μετά από έρευνες που στοίχισαν εκατομμύρια στην εταιρεία παραγωγής του αναλγητικού -που η επιτυχία του ήταν ότι εχορηγείτο χωρίς ιατρική συνταγή- διαπιστώθηκε ότι χάπια αμέτρητων παρτίδων είχαν δηλητηριαστεί με κυάνιο.

Παρά το γεγονός ότι αποσύρθηκαν όλες οι παρτίδες από την αγορά, παρά τις έρευνες των αρχών -συμπεριλαμβανομένης της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας- οι δράστες δεν συνελήφθησαν ποτέ.

Όπως εξηγεί ο Alan Hilburg, πρώην εκτελεστικός διευθυντής του Τμήματος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων της εταιρίας «ο κόσμος θα θυμόταν πάντα τον τρόπο με τον οποίο διαχειριστήκαμε την κρίση, όχι ότι απλώς ανακαλέσαμε το προϊόν». 

Η θεωρία του αποδείχθηκε όχι απλώς σωστή, αλλά το πρώτο μάθημα στη διαχείριση κρίσεων μεγάλων εταιρειών που καλούνται να υπερασπιστούν την αξιοπιστία τους σε περιβάλλον ασύμμετρης απειλής... 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Διεθνή / Τραμπ: «Είχε σχέση με τον "Βασιλιά των Λιονταριών"» - Επιμένει για το βίντεο με τους Ομπάμα παρά τις αντιδράσεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος κατηγόρησε συνεργάτη του για το βίντεο που απεικόνιζε τους Ομπάμα ως πιθήκους, επιμένει ότι το βίντεο δεν αποτελεί πρόβλημα
THE LIFO TEAM
ΔΥΣΗ ΠΟΛΕΜΟΣ Γ' ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Politico: Οι χώρες της Δύσης «βλέπουν να πλησιάζει» ο Γ' Παγκόσμιος Πόλεμος

Η ανησυχία για έναν νέο παγκόσμιο πόλεμο εντείνεται στις χώρες της Δύσης, με τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών σε ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και Καναδά να θεωρούν πλέον πιθανό το ξέσπασμα μιας μεγάλης διεθνούς σύγκρουσης μέσα στην επόμενη πενταετία
THE LIFO TEAM