Απελευθερώθηκε η Ουκρανή πιλότος Σαβτσένκο και επέστρεψε στο Κίεβο (βίντεο)

Απελευθερώθηκε η Ουκρανή πιλότος Σαβτσένκο και επέστρεψε στο Κίεβο (βίντεο) Facebook Twitter
0

Η πιλότος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας Νάντια Σαβτσένκο που κρατούνταν στη Ρωσία, αφέθηκε σήμερα ελεύθερη και επέστρεψε αεροπορικώς στην Ουκρανία, στο πλαίσιο συμφωνίας ανταλλαγής με δύο Ρώσους κρατουμένους.

Η παράδοση της Σαβτσένκο, την απελευθέρωση της οποίας είχαν απαιτήσει δυτικές κυβερνήσεις και η οποία έχει γίνει εθνική ηρωίδα στην Ουκρανία, θα μπορούσε να μετριάσει τις εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση λίγες εβδομάδες προτού η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφασίσει κατά πόσον θα παρατείνει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η Σαβτσένκο, κατά την άφιξή της στο Κίεβο δήλωσε ότι είναι έτοιμη να «θυσιαστεί εκ νέου» για την Ουκρανία.

«Είμαι έτοιμη να θυσιαστώ εκ νέου στο πεδίο της μάχης για την Ουκρανία», δήλωσε, εμφανώς κουρασμένη, ενώπιον του πλήθους των δημοσιογράφων που την περίμεναν στο αεροδρόμιο Μπορισπίλ του Κιέβου.

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους, γιατί έχετε αγωνιστεί για εμένα (...). Αν οι άνθρωποι δεν έπαιρναν τον λόγο, οι πολιτικοί θα έμεναν σιωπηλοί. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους», πρόσθεσε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι έδωσε χάρη στην Ουκρανή πιλότο για «ανθρωπιστικούς λόγους» και με την ελπίδα ότι η απελευθέρωσή της θα βοηθήσει να μειωθεί η ένταση στην ουκρανική σύγκρουση και να αποφευχθούν νέες απώλειες ζωών.

Η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι χαιρέτισε την κίνηση ως «ένα καλό νέο που περιμέναμε καιρό».

«Η Νάντια Σαβτσένκο είναι ελεύθερη και επιστρέφει στην Ουκρανία», έγραψε στο Twitter η Μογκερίνι, εκφράζοντας τη χαρά της για ένα «καλό νέο που περιμέναμε καιρό, το οποίο η ΕΕ γιορτάζει μαζί με τη χώρα της».

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ δήλωσε από την πλευρά του «ευτυχής και ανακουφισμένος».

«Είναι ένα καλό νέο, για το οποίο έχουμε εργαστεί καιρό και το οποίο περιμέναμε καιρό», συνέχισε ο Σταϊνμάιερ, ο οποίος είναι και πρόεδρος του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ).

Η Σαβτσένκο είχε προσφερθεί εθελοντικά να πολεμήσει με μια χερσαία μονάδα εναντίον των αυτονομιστών που πρόσκεινται στη Μόσχα και οι οποίοι εξεγέρθηκαν εναντίον της κυβέρνησης του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία.

Η Ουκρανή πιλότος συνελήφθη με την κατηγορία της συνέργειας στον φόνο Ρώσων δημοσιογράφων, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά πυροβολικού ενώ κάλυπταν τη σύγκρουση.

Τον περασμένο Μάρτιο καταδικάστηκε από ρωσικό δικαστήριο σε κάθειρξη 22 ετών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμφύλιος» στο κόμμα του Τραμπ: Οι ακροδεξιοί αντιτίθενται στο πακέτο περικοπών και φόρων

Διεθνή / «Εμφύλιος» στο κόμμα του Τραμπ: Οι ακροδεξιοί αντιτίθενται στο πακέτο περικοπών και φόρων

Ακροδεξιοί Ρεπουμπλικάνοι εμποδίζουν το φορολογικό σχέδιο Τραμπ, απαιτώντας βαθύτερες περικοπές και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, προκαλώντας κρίση εντός του κόμματος
LIFO NEWSROOM
Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Διεθνή / Οι γενεαλόγοι αποκαλύπτουν: Ο παππούς του Πάπα Λέοντα ήταν μετανάστης από τη Σικελία

Η ομάδα του γενεαλόγου Κάιλ Μπέτιτ εντόπισε ότι ο παππούς του νέου Πάπα από την πλευρά του πατέρα του, Τζον Ρ. Πρεβόστ, γεννήθηκε το 1876 στο Μιλάτσο της Σικελίας και μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1903 με το όνομα Σαλβατόρε Τζοβάνι Γκαετάνο Ριτζιτάνο
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

Διεθνή / Τραμπ: Θα μιλήσω με Πούτιν και Ζελένσκι τη Δευτέρα, ο πόλεμος αυτός δεν έπρεπε να είχε ξεκινήσει ποτέ

«Να σταματήσει το λουτρό αίματος που σκοτώνει χιλιάδες Ρώσους και Ουκρανούς στρατιώτες» γράφει - Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου για το Ουκρανικό
LIFO NEWSROOM
«Άρματα του Γεδεών»: Η Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Διεθνή / «Άρματα του Γεδεών»: Νέα μεγάλη επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα - Πάνω από 250 νεκροί

Το Ισραήλ ξεκίνησε την επιχείρηση «Άρματα του Γεδεών» στη Γάζα με στόχο την εξάλειψη της Χαμάς και την απελευθέρωση ομήρων - Πάνω από 250 νεκροί - Προειδοποίηση ΟΗΕ για εθνοκάθαρση
LIFO NEWSROOM
Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Διεθνή / Πορτογαλία σε πρόωρες εκλογές: Υπό πίεση ο Πρωθυπουργός Μοντενέγρο – Αβεβαιότητα για την επόμενη κυβέρνηση

Η Πορτογαλία ψηφίζει ξανά μέσα σε τρία χρόνια, με φόντο κατηγορίες κατά του πρωθυπουργού Μοντενέγρο και άνοδο της ακροδεξιάς. Ποια κόμματα προηγούνται και γιατί η επόμενη μέρα είναι αβέβαιη.
LIFO NEWSROOM
Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Διεθνή / Αδιέξοδο στις συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας: Οι απαιτήσεις της Μόσχας και η πιθανότητα συνάντησης Πούτιν-Ζελένσκι

Οι Ρώσοι ζήτησαν την απόσυρση των ουκρανικών στρατευμάτων και διεθνή αναγνώριση των κατεχόμενων περιοχών για εκεχειρία - Τι απάντησε η Ουκρανία και ποιες οι προϋποθέσεις για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι
LIFO NEWSROOM
Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Διεθνή / Πολωνία: Ο Τουσκ δηλώνει ότι Ρώσοι χάκερ επιτέθηκαν σε ιστοσελίδες του κόμματός του πριν από τις προεδρικές εκλογές

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πιθανή αναμέτρηση μεταξύ του Ραφάλ Τρζασκόφσκι, φιλελεύθερου δημάρχου της Βαρσοβίας, και του Καρόλ Ναβρότσκι, συντηρητικού ιστορικού που στηρίζεται από το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη
LIFO NEWSROOM